Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Campagne Verkiezingen. U komt toch ook? van start voor Tweede-Kamerverkiezingen

8 april 2002

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vervolgt vanaf vandaag de campagne Verkiezingen. U komt toch ook?. Alle kiesgerechtigde burgers worden uitgenodigd gebruik te maken van het stemrecht en mee te doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer op woensdag 15 mei a.s. De campagne is een vervolg op de campagne zoals die voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart werd gehouden en is op enkele kleine punten aangepast.

Radio en televisie
De televisie- en radiospots zijn gemaakt met spontaan geïnterviewde burgers die aangeven of ze gaan stemmen of nog twijfelen. In de spots wordt onder meer ingespeeld op de actuele vraag naar informatie over partijen. Verder geven mensen allerlei redenen waarom zij stemmen voor de Tweede Kamer van belang achten. De spots zijn vanaf maandag 8 april tot en met 15 mei te zien en te horen.

Voor allochtonen kiezers zijn specifieke spotjes en korte voorlichtingsfilms gemaakt. Deze worden vooral via lokale en migrantenzenders vertoond.

Internet en SMS
De speciale verkiezingenwebsite www.ukomttochook.nl (of www.jijkomttochook.nl) is aangevuld met informatie en achtergronden over de Tweede-Kamerverkiezingen. Via de site is onder andere een stemadvies te verkrijgen met behulp van de StemWijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Ook het aanvragen van een herinnerings-SMS behoort tot de mogelijkheden. Bij de verkiezingen op 6 maart vroegen 10.000 mensen een herinnering per SMS aan. Het bericht wordt vroeg op de dag van de verkiezingen verzonden naar iedereen die op de site zijn of haar mobiele-telefoonnummer achterlaat. Inmiddels hebben zich voor een herinnering op de ochtend van de 15 mei ongeveer 11.000 mensen gemeld.

Stickers en Stembus
Burgers kunnen op het gemeentehuis folders met algemene informatie en herinneringsstickers krijgen. Deze stickers helpen hen aan de verkiezingen te denken.

De nationale Stembus die in februari en maart door het land toerde, gaat ook begin mei weer op pad. Op zondag 5 mei is de bus met een speciale act aanwezig op de Bevrijdingsfestivals in Almere en Utrecht.
---