Ingezonden persbericht

UNITED NATIONS DEVELOPMENT PROGRAMME - UNDP

PERSBERICHT

MONDIALE ANTI-ARMOEDEALLIANTIE VAN STEDEN BUIGT ZICH OVER LOKALE KANSEN VOOR

ARMOEDEBESTRIJDING

World Alliance of Cities Against Poverty (WACAP) bijeen in Hoei, België

Van Beijing tot Londen, van Porto Alegre tot Algiers, van Nairobi tot Rochester, van Dakar tot Parijs, van Seoel tot Madrid, en van Bogotá tot Hanoi: honderden gemeentebestuurders uit de hele wereld bespreken de mogelijkheden van vrouwen om zichzelf en hun omgeving aan de armoede te ontworstelen.

Hoei/Genève, 8 april 2002

Honderden gemeentebestuurders uit alle continenten komen van 10 tot 12 april aanstaande in het Belgische Hoei bijeen om de mogelijkheden van hun eigen stad of gemeente voor armoedebestrijding op lokaal niveau te vergroten. De nadruk ligt daarbij op armoede onder vrouwen én hun mogelijkheden iets te doen aan sociale, politieke en economische achterstanden in hun eigen leefgemeenschap. De bijeenkomst is een initiatief van het UNDP, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, in samenwerking met de gemeente Hoei en wordt gesteund door de Belgische regering. Het is het derde "wereldforum" van de World Alliance of Cities Against Poverty (WACAP), een netwerk van stads- en gemeentebestuurders dat het UNDP in het leven heeft geroepen om ervaringen met armoedebestrijding uit te wisselen en om samenwerking tussen steden op dit terrein te stimuleren.

Meer dan 100 miljoen mensen in de wereld hebben geen dak boven hun hoofd. Vijf miljoen van hen leven in geïndustrialiseerde landen. In New York sliepen in 2001 zo'n 30.000 mensen in de daklozenopvang. Vijfenvijftig procent van de bevolking van Carácas woont in sloppenwijken, in Karachi is dat 45 procent en in Tunis 30. In de steden van Latijns Amerika wonen veertig miljoen straatkinderen. Eén miljard mensen heeft geen toegang tot schoon drinkwater, en een derde van de wereldbevolking heeft geen elektriciteit.

"Armoede maakt meer slachtoffers dan oorlogen", waarschuwt UNDP-topman Mark Malloch Brown. "Elke drie seconden sterft er ergens ter wereld een kind. Door de verstedelijking staan gemeentebesturen nu voor het eerst in de geschiedenis in de frontlinie van de strijd tegen de armoede: op dit moment wonen er meer mensen in stedelijke gebieden dan op het platteland. Het handelen van lokale overheden is daarom cruciaal voor het nakomen van de internationale afspraak om tussen nu en 2015 de extreme armoede te halveren, en het halen van de andere ontwikkelingsdoelstellingen die 191 landen in september 2000 overeen kwamen tijdens de Millenniumvergadering van de Verenigde Naties."

In het anti-armoedebeleid komen gemeenten echter nog vaak niet voor. En als ze dat wel doen vormen ze vaak de zwakste schakel. Veel gemeenten ontberen adequate financiële middelen of de wettelijke mogelijkheden om relevante maatregelen te nemen. Hun ambtenaren en gekozen bestuurders zijn bovendien armoedeprobleem. Het WACAP-forum in Huy richt zich daarom op het vergroten van de capaciteit van lokale overheden op dit terrein door het delen van creatieve en praktische ervaringen die ook elders kunnen worden toegepast.

Daarbij komt dat armoede vrouwen onevenredig treft. Tweederde van de armen in de wereld zijn vrouwen. "We moeten er daarom naar streven deze onbalans door positieve actie te verkleinen", benadrukt burgemeester Anne-Marie Lizin van Hoei, die als onafhankelijk expert lid is van de VN-Commissie voor Mensenrechten en Extreme Armoede. "Maar naast gelijkheid, zo stelt zij, is er ook het bewezen talent dat vrouwen hebben om - beter dan mannen - hun toegang tot inkomen en onderwijs te vertalen in voordelen voor de hele gemeenschap: in economische zin, sociaal en qua gezondheid."

Daarom richt het WACAP-forum in Hoei zich ook op de specifieke behoeftes van vrouwen en op hun talenten hun eigen leefgemeenschappen te verbeteren. Speciale aandacht wordt in dat verband geschonken aan werkgelegenheidscreatie, training, maatschappelijke bescherming en de toegang tot basisvoorzieningen voor vrouwen.

Grote wereldsteden die aan de bijeenkomst in Hoei meedoen zijn: Beijing, Rome, Rosario, Parijs, Dakar, London, Algiers, Brussel, Kampala, Madrid, Seoel, Helsinki, Bangkok, Genève, Port-au-Prince en Bakoe. Maar ook kleinere steden, waaronder Porto Alegre, nemen deel. Daarnaast zijn er vertegenwoordigers van regeringen, van intergouvernementele en maatschappelijke organisaties, en uit het bedrijfsleven. Via WACAP probeert UNDP ook concrete partnerships voor armoedebestrijding tot stand te brengen en gemeentebesturen te koppelen aan menselijke, politieke en financiële hulpbronnen van VN-instellingen, nationale regeringen, internationale instellingen, NGOs en bedrijven.

Naast multilaterale instellingen als de Wereldbank, WHO, UNFPA, UNHCHR, UNESCO, UN Habitat, UNIFEM, UNICEF, UNAIDS en ILO, nemen ook grote internationale gemeenteorganisaties deel als de International Union of Local Authorities (IULA), de United Towns Organisation (UTO-FMCU), Sister Cities (USA) en de Vereniging van Belgische Gemeenten. Belangrijke NGO-deelnemers zijn ATD Vierde Wereld, ATTAC, Oxfam, het Belgische Rode Kruis en het Indiase SPARC. Bedrijven die steun geven aan WACAP en aan veldprojecten zijn de Carrefour Foundation en La Lyonnaise des Eaux.

Verschillende ministers zullen in Hoei acte de présence geven zoals de Belgische Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans, de Algerijnse Minister van Nationale Solidariteit Dr Djamel Ould Abbes, de Haïtiaanse Minister voor Vrouwenbelangen mevrouw Ginette Rivière, en de Minister voor Vrouwenzaken van de Dominicaanse Republiek mevrouw Yadira Henriques de Sanchez. Ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België is aanwezig. Minister Bernard Fautrier vertegenwoordigt Monaco dat via WACAP financiële steun geeft aan projecten voor micro-krediet voor arme vrouwelijke ondernemers die UNDP samen met de gemeentes Cotonou (Benin), Dakar (Senegal) en Essaouira (Marokko) heeft opgezet.

Vlakbij het conferentiecentrum zullen meer dan 40 Belgische maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor ontwikkeling en armoedebestrijding een "Social Village" inrichten. Daar kunnen de deelnemers aan het WACAP-forum en het algemene publiek kennis nemen van de inspanningen van onder meer de Wereldwinkels, het Rode Kruis, vakbonden, ontwikkelings-NGO's, de Unie van Belgische Steden en Gemeenten, en van afzonderlijke gemeentes als Dinand, Charleroi, La Louvière, etc.

WACAP is in 1997 door UNDP opgericht bij de lancering van het VN-Decennium voor de Uitroeiing van Armoede (1997-2006). Het Wereldforum van WACAP vindt eens in de twee jaar plaats. Het eerste forum was in 1998 in Lyon, het tweede in 2000 in Genève. In 1999 vond er in Algiers een bijeenkomst van Afrikaanse steden plaats, en in mei 2001 was er in Brussel een van de hoofdsteden van de Minstontwikkelde Landen (MOL's) ter gelegenheid van de derde Mol's conferentie van de VN aldaar.

UNDP is de belangrijkste ontwikkelingsorganisatie van de VN. UNDP helpt ontwikkelingslanden bij de ontwikkeling van beleid en de uitvoering daarvan, werkt aan draagvlak en bewustwording in Noord en Zuid en geeft concrete steun door het verstrekken van giften. UNDP is vertegenwoordigd in alle ontwikkelingslanden en in de meeste transitielanden. Tijdens de VN-Millenniumtop in september 2000 maakten wereldleiders de afspraak dat in 20015 de armoede in de wereld moet zijn gehalveerd. UNDP moet hieraan een essentiële bijdrage leveren. De nadruk ligt daarbij op advisering en op het realiseren van nationale, regionale en mondiale coalities voor verandering. UNDP richt haar activiteiten op zes prioriteitsgebieden: democratisch bestuur, armoedebestrijding, crisispreventie en wederopbouw, energie en milieu, informatie- en communicatietechnologie, en HIV/AIDS. Verder stimuleert UNDP Zuid-Zuidsamenwerking en de verbetering van de positie van vrouwen.