Persberichten
Zesde mondiale Biodiversiteitsconferentie in Nederland
9 februari 2001 - De zesde mondiale biodiversiteitsconferentie wordt in 2002 in Nederland gehouden. Staatssecretaris Faber van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en Klaus Töpfer, directeur van het United Nations Environment Program (UNEP), ondertekenen op 13 februari een overeenkomst daartoe. Bij de ondertekening zijn ook vertegenwoordigers van de verschillende VN-districten aanwezig en de Keniaanse minister Nyenze van Environment and Natural Resources, de voorzitter van de vijfde conferentie. Op de conferentie worden afspraken gemaakt over het behoud en duurzaam gebruik van de mondiale natuurlijke hulpbronnen.
Tijdens de conferentie zullen de deelnemende landen richtlijnen opstellen over hoe om te gaan met soorten die voorkomen buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied. Daarnaast wordt gesproken over de toegang tot genetische bronnen en een redelijke verdeling van de voordelen daarvan. Verder proberen de deelnemende landen een oplossing te vinden voor het beheer en het duurzaam gebruik van bossen.
De verwachting is dat tijdens de conferentie ook de eerste bijeenkomst gehouden wordt van partijen bij het Cartagena Protocol over bioveiligheid. Dit protocol gaat over de beperking van risico´s van grensoverschrijdend transport van genetisch gemodificeerde organismen. Dit onderdeel kan alleen plaatsvinden als tenminste 50 landen dit protocol tijdig hebben geratificeerd. In Nederland berust de primaire verantwoordelijkheid voor bioveiligheid bij minister Pronk van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.
De conferentie, waar naar verwachting ca. 180 landen aan zullen
deelnemen, wordt van 8 tot en met 26 april in 2002 gehouden in Den
Haag.