Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


---


---

Zeeonderzoekers verkennen slibsnelwegen


---
2 april 2002 Een Europees team van onderzoekers heeft aangetoond dat slib wordt getransporteerd naar de diepzee via kloven in de zeebodem. Het slib hoopt zich op in de bovenloop van de onderzeese kloven. Aan het eind van de kloven storten modderlawines de diepzee in. Wetenschappers van het NIOZ lichten hun bevindingen toe op een internationaal congres van 7 tot 10 april.

Deze bodemlander onderzocht de onderzeese kloof bij Portugal(Klik op het plaatje voor een grotere versie)Met bodemlanders, aan boord van het schip R.V. Pelagia, exploreerden onderzoekers de Nazaré Canyon voor de kust van Portugal. Dit is een van de grootste onderzeese kloven ter wereld. De canyon begint vanaf het strand. Honderdvijftig kilometer verderop mondt hij uit in de diepzeevlakte op vijf kilometer diepte. Plaatselijk snijdt de canyon meer dan een kilometer diep in de continentale helling.

De onderzoekers maten in de bodem van de canyon een ongebruikelijk hoge biochemische activiteit. Het slib bevat organisch materiaal dat als voedsel kan dienen voor het rijke bodemleven in de canyon en in de diepzeevlakte. Het slib is echter mogelijk vermengd met chemische verontreinigingen afkomstig van menselijk handelen.

Daarnaast bleek het water in de canyon opvallend troebel. Dat wijst op een verhoogd transport van deeltjes bodemslib.

Het slib in de canyon hoopt zich snel op. Hierdoor raakt de bodem instabiel. De onderzoekers toonden aan dat het geaccumuleerde slib als een onderzeese modderlawine de helling afstort naar de diepzeevlakte. Dit gebeurt met tussenpozen van tientallen tot enkele honderden jaren.

Met de snelle groei van de wereldbevolking neemt het gebruik van de continentale marge, het overgangsgebied tussen het vasteland en de open oceaan, in hoog tempo toe. Hierdoor komen mariene ecosystemen sterker onder druk te staan. Ecosystemen die dicht bij het vaste land liggen, zijn naar verhouding uitvoerig bestudeerd. De randen van het continentale plat en de continentale helling zijn echter lang onderbelicht gebleven.

Nadere informatie bij dr. Eric Epping (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee)tel. 0222 369444e-mail epping@nioz.nlof dr. Henko de Stigtertel. 0222 369401e-mail stigter@nioz.nl. De Stigter is van 7 tot en met 10 april op een internationaal congres over canyons in Spanje om de bevindingen toe te lichten.