Korps: Friesland, plaats: Friesland 7-04-2002
Politieberichten van 6/4 (13.00 uur) tot 7/4 (13.00 uur)

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd
Van een 20-jarige inwoner van Burgum is zaterdag omstreeks 13.30 uur het rijbewijs ingevorderd. Hij had met zijn auto diverse overtredingen begaan. Zo reed hij op de Rijksstraatweg 140 waar 100 km/u is toegestaan en binnen de bebouwde kom van Leeuwarden 120 in plaats van de toegestane 50 km/u. Ook maakte de man zich schuldig aan het onnodig links rijden en het onvoldoende afstand houden tot zijn voorganger (kleven).

Elahuizen: diefstal buitenboordmotor
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een buitenboordmotor gestolen vanaf een Zodiac die in jachthaven aan de Mardyk lag. De motor, een 5 pk Mercury, was met een slot aan de boot bevestigd. De 43-jarige eigenaar uit Erkrath (D) deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding
Een 38-jarige Leeuwarder is zaterdag om 13.50 uur op de Oude Ooosterstraat aangehouden op verdenking van inbraak in een auto die op de Wijnhorsterstraat stond geparkeerd. De verdachte was daar gezien door enkele getuigen die vervolgens de politie hadden gewaarschuwd. Deze kon de man korte tijd later op grond van zijn signalement aanhouden.

Kollum: winkeldiefstal
Een 43-jarige inwoonster van Kollum is zaterdag om 15.30 uur aangehouden wegens diefstal in een winkel aan de Mr. Andreastraat. De vrouw werd door een winkelmedewerker betrapt toen zij een fles port wilde meenemen zonder te betalen. Ze werd aan de politie overgedragen.

Beetsterzwaag: brandstichting
Vier jongens uit Drachten (drie van 13 en een van 12) zijn zaterdag omstreeks 16.00 uur aangehouden op verdenking van brandstichting in een bosperceel aan de Poostweg. De jongens hadden uit verveling een paar kleine brandjes gesticht, die door de droogte en de harde wind plotseling uit de hand liepen. Met behulp van voorbijgangers wisten twee jongens de brand goeddeels te blussen, waarna de inmiddels gealarmeerde brandweer het werk afmaakte. Er brandde een stuk bos af ter grootte van een half voetbalveld. Alle vier de jongens moesten mee naar het bureau om een verklaring af te leggen, waarna ze door hun ouders werden opgehaald. Zij krijgen alle een HALT-afdoening.

Kolderwolde: frontale aanrijding
Bij een frontale aanrijding tussen twee personenautos op de Oordenwei zaterdag omstreeks 17.00 uur hebben drie personen letsel opgelopen. De aanrijding ontstond toen een 20-jarige automobilist uit Stavoren een auto wilde inhalen en vervolgens op een hem tegemoetkomende auto botste. Twee inzittenden van deze auto, twee meisjes uit Dorsten (leeftijd onbekend), werden, evenals de automobilist uit Stavoren, per ambulance voor controle naar ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen overgebracht.

Drachten: winkeldiefstal
Een 69-jarige inwoner van Drachten is zaterdag om 18.50 uur aangehouden wegens diefstal in een winkel aan de Markt. De man werd door een winkelmedewerker betrapt toen hij een fles Pikeurtje wilde meenemen zonder te betalen. Hij werd aan de politie overgedragen.

Vlieland: paarden op hol geslagen
Een 22 en een 21-jarige inwoonster van Leiden zijn zaterdag omstreeks 15.50 uur gewond geraakt, toen zij van hun op hol geslagen paard afvielen. De vrouwen maakten deel uit van een groep paardrijdsters die een tocht maakte op het strand. Door nog onduidelijke oorzaak sloegen vrijwel alle paarden van de groep op hol, waarbij de eerder genoemde berijdsters ten val kwamen en gewond raakten. Ze werden gezien hun verwondingen naar de vaste wal vervoerd, waar ze in het MCL werden opgenomen.

Leeuwarden: rijbewijzen ingevorderd
Van een 35-jarige automobilist uit Aldtsjerk is zaterdag om 20.10 uur het rijbewijs ingevorderd. De man reed op de Groningerstraatweg 157 km/u, waar 100 km/u is toegestaan. Hetzelfde gebeurde met een 33-jarige automobilist uit Kollumerzwaag. Hij reed op dezelfde weg 165 km/u.

Heerenveen: aanhoudingen
De politie heeft zaterdag rond 21.15 uur vier personen aangehouden op een grasveldje nabij De Wielen. De politie had eerder die avond een melding gekregen dat een grote groep jongeren een olievat in brand had gestoken. Nadat de brandweer het vuur had gedoofd werd de groep door politieagenten op hun gedrag had aangesproken. Kort nadat de politie was vertrokken kwam echter weer een melding omdat de groep ditmaal een auto in brand had gestoken. Opnieuw moest de brandweer in actie komen. Ditmaal werden vier personen aangehouden omdat zij niet voldeden aan een vordering zich te verwijderen. Het waren allen inwoners van Heerenveen van 24, 37, 17 en 16 jaar.

Hurdegaryp: onder invloed
Een 32-jarige inwoner van Leeuwarden is zondag om 01.00 uur op de Rijksstraatweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 610 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uur kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Grou: onder invloed
Een 35-jarige inwoner van Grou is zondag om 02.00 uur op de Parkstraat aangehouden, omdat hij zonder helm, zonder licht en onder invloed op een brommer reed. Op het bureau blies de man 580 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uur kreeg.

Berlikum: bezit drugs
Een 16-jarige inwoner van Britsum is zondag om 02.50 uur in een horecagelegenheid aan het Hemmemaplein aangehouden wegens het bezit van drugs. De jongeman was door medewerkers betrapt op het bezit van 12 XTC-pillen. Hij werd aan de politie overgedragen.

Heerenveen: rijbewijs ingevorderd
Van een 21-jarige inwoner van Gorredijk is zondag om 04.20 uur het rijbewijs ingevorderd. De man reed op De Zanden 111 km/u , waar 50 km/u is toegestaan.

Jelsum: aanrijding fiets/bromfiets
Een 23-jarige fietser uit Stiens is zondag om 05.00 uur gewond geraakt, toen hij op de Bredyk van achter werd aangereden door een 16-jarige bromfietser uit Jelsum. Omdat vermoed wordt dat de bromfietser onder invloed van drugs verkeerde moest hij urine afstaan voor onderzoek. De fietser werd ter plaatse door ambulancepersoneel aan een hoofdwond behandeld.

Heerenveen: danceparty
In de nacht van zaterdag op zondag werd in het Thialf-stadion de danceparty Qlimax georganiseerd met circa 16.000 bezoekers. In totaal 41 personen werden aangehouden wegens het bezit van (hard)drugs. Alle verdachten werden ter plaatse voorgeleid. De politie kreeg verder 5 meldingen van geluidsoverlast. Voor het overige deden zich geen problemen voor.

Leeuwarden: diefstal uit auto
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een aan de Groningerstraatweg geparkeerd staande auto. Van de auto werd een raam vernield, waarna de radio/cd-speler alsmede een aantal cds werd weggenomen. De 44-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Bureau Communicatie: 058 8808272