GroenLinks


-

Initiatiefwet GroenLinks voor verbetering effectiviteit politie

7 april 2002

De effectiviteit van de Nederlandse politie kan beter en moet beter. Het is daarvoor noodzakelijk dat politieagenten minder tijd besteden aan administratief werk. GroenLinks bereidt een initiatiefwet voor om administratief personeel taken van agenten over te laten nemen. Zo kunnen agenten meer op straat zijn. Paul Rosenmöller heeft dit vandaag aangekondigd in het tv-programma Buitenhof.

Politie te weinig effectief, te veel administratief De Nederlandse politie is aanmerkelijk minder effectief dan de Duitse politie, zo blijkt uit vergelijkend onderzoek van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Het ophelderingspercentage is in Nordrhein-Westfalen ruim drie keer zo hoog als in Nederland (50% tegen 15%).Terwijl er ongeveer evenveel misdrijven bij de politie bekend worden en het politieapparaat ongeveer even groot is. Beide gebieden zijn demografisch en sociaal-economisch zeer vergelijkbaar. Een belangrijke verklaring is dat Duitse politieagenten veel meer op straat zijn dan hun Nederlandse collega's (bijna 3 keer zoveel). Nederlandse politieagenten brengen slechts 17% van hun tijd door op straat en besteden veel meer tijd aan administratief werk.

Blauw meer op straat
De effectiviteit van de politie kan beter en moet beter. Het is daarom essentieel dat agenten meer tijd op straat doorbrengen: blauw meer op straat. Gerichte uitbreiding van de capaciteit bij politie en justitie kan daartoe behulpzaam zijn. Maar politieagenten moeten ook minder tijd besteden aan administratieve werk. Dat kan door de huidige administratieve belasting kritisch te bekijken en waar mogelijk te reduceren. Meer en snellere winst is mogelijk door de administratieve taken van agenten over te laten nemen. Daarvoor moeten ook niet-agenten aangiften kunnen opnemen, uitwerken en bijhouden. Wetswijziging is nodig om dat mogelijk te maken. Het Wetboek van Strafvordering eist namelijk dat opsporingsambtenaren (politieagenten) proces-verbaal opmaken van hun bevindingen in strafzaken.

Opnemen, uitwerken en bijhouden proces-verbaal door administratief personeel
Het proces-verbaal wordt op ambtseed, persoonlijk, gedagtekend en ondertekend opgemaakt. Het moet aan deze eisen voldoen om als afdoende bewijsmateriaal te gelden. Jurisprudentie leert dat `persoonlijk opmaken' niet vereist dat de opsporingsambtenaar het proces-verbaal eigenhandig schrijft. Hij blijft wél verantwoordelijk. De wettelijke regeling suggereert iets anders. Middels wetswijziging kan dit worden verduidelijkt. GroenLinks heeft een initiatief daartoe in voorbereiding. Essentie is dat opsporingsambtenaren eindverantwoordelijk zijn voor het proces-verbaal, maar het niet zelf op (hoeven te) stellen. Administratief personeel neemt dit werk over.

De nieuwe wetsartikelen
Nieuwe formuleringen van de artikelen 152 en 153 Wetboek van Strafvordering:
· Artikel 152
Onder verantwoordelijkheid van de ambtenaren, bedoeld in de artikelen 141 en 142, wordt ten spoedigste proces-verbaal opgemaakt van het door hen opgespoorde strafbare feit of van hetgeen door hen tot opsporing is verricht of bevonden.

· Artikel 153
Het proces-verbaal wordt door hen persoonlijk ondertekend op hun ambtseed of, voor zover zij die niet hebben afgelegd, door hen binnen tweemaal vier en twintig uren beëdigd voor een hulpofficier van justitie die daarvan een verklaring op het proces-verbaal stelt. Het proces-verbaal wordt opgemaakt en gedagtekend; daarbij moeten tevens zoveel mogelijk uitdrukkelijk worden opgegeven de redenen van wetenschap.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl