Gemeente Enschede

Besluitenlijst van Burgemeester en Wethouders van dinsdag 2 april 2002

Aanwezig:

J.H.H. Mans, A.H.P. van Gils, E. Helder, J.H.A. Goudt, M.G. Althof, M.P. Swart, R.W. Bleker en G.J. Kok

Afwezig:

Vaststellen besluitenlijst van 26 maart 2002.

Vaststellen memorandum laatste B&W-agenda

Besluit:

Cf.

A 1

DMO

intrekken REA verordening

Voorstel:

De Raad voor te stellen:

1. De Verordening reïntegratie arbeidsgehandicapten, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2002, in te trekken.

Besluit:

Cf.

A 2

DMO

brede school Stadsveld Zwering

Voorstel:

De Raad voor te stellen:

1. In te stemmen met de overgang naar de fase van definitief ontwerp van het project brede school Stadsveld Zwering, onderdeel nieuwbouw voor het voortgezet onderwijs (inclusief bibliotheek, muziekschool, twee gymlokalen en veertien woningen) en woningbouw op de vrijkomende locaties.

2. In principe in te stemmen met de financiering, aangegeven in de overwegingen in het raadsvoorstel.

Besluit:

Cf.

B 1

CS

voortgangsrapportage vuurwerkramp april 2002

Voorstel:

De Raad voor te stellen:

1. Kennis te nemen van de voortgangsrapportage vuurwerkramp april 2002.

Besluit:

Cf.

B 2

CS/cs

Stichting UPV: goedkeuring regelingen/benoeming bestuurslid

Voorstel:

1. De "Regeling tegemoetkoming in kosten en inkomensderving bij ziekte vuurwerkramp Enschede" en de "Regeling tegemoetkoming financiële gevolgen in verband met functionele invaliditeit vuurwerkramp Enschede" goed te keuren.

2. De heer G.J.B. Beimers te benoemen tot bestuurslid van de Stichting Uitvoeringsorganisatie Personenschade Vuurwerkramp en dit benoemingsbesluit met terugwerkende kracht te laten ingaan tot aan de oprichtingsdatum van de stichting UPV (20 maart 2002).

Besluit:

Cf.

B 3

DMO

subsidieverzoek stimuleringsfonds OGZ

Voorstel:

1. Kennis te nemen van het projectplan "medisch spreekuur" in het kader van de zorg voor dak- en thuislozen.

2. In te stemmen met het indienen van een aanvraag voor een projectsubsidie bij het stimuleringsfonds openbare gezondheidszorg , eenmalig
35.000,- en 3 jaar lang een bedrag van 44.840,- per jaar.

Besluit:

Cf.

C 1

PBW

verdere openstelling wederopbouwgebied

Voorstel:

1. Met ingang van 22 april 2002 de Roomweg in zijn geheel open te stellen voor langzaam verkeer.

Besluit:

Cf.

D 1

BAZ/fb/ict

externe activiteiten FB/ICT

Voorstel:

1. In te stemmen met:


a. Het splitsen van de reserve "CPA" (BAZ) ten behoeve van externe activiteiten op ICT-gebied door FB/ICT in twee reserves en hiervan het plafond vast te stellen:


* een reserve ter afdekking van risicos met als naamgeving "risicoreserve externe activiteiten";

* een reserve voor de noodzakelijke investeringen om de producten up-to-date te houden met als naam "investeringsreserve externe activiteiten". Deze reserve functioneert tevens als egalisatie als gevolg van schommelende inkomsten en uitgaven.

b. De directeur van de dienst Burger- en Algemene Zaken opdracht te geven:


* mogelijke schadeclaims af te dekken middels het sluiten van de juiste contracten, het opstellen van leveringsvoorwaarden alsmede het sluiten van de noodzakelijke verzekeringen;
* het laten inrichten van een inzichtelijke bedrijfsadministratie rond deze activiteiten;

* het laten ontwikkelen van een lange termijn visie op deze activiteiten.

Besluit:

Cf.

D 2

DMO/w&s

verzoek tot toelating subsidieregeling allochtonenorganisaties 2002

Voorstel:

1. Besluiten het verzoek van de Bosnische Stichting Enschede (i.o.), om het voormalige Joegoslavische land Bosnië toe te voegen aan de lijst van in artikel 1 van de Subsidieverordening Allochtonen Organisaties 2002 (SVAO 2002) genoemde landen, af te wijzen.
2. Op grond hiervan de subsidieaanvraag van de Bosnische Stichting i.o. ad

750,- ten behoeve van de oprichting van de organisaties af te wijzen.

Besluit:

Cf.

E 1

kredietaanvraag vervangen drainage voetbalveld woonwagencentrum

Voorstel:

1. De Raad voor te stellen:


a. Een krediet te verlenen van 15.000,- voor het aanbrengen van drainage in het voetbalveld op het woonwagencentrum aan de Beursstraat en omgeving.
b. Dit krediet te dekken door een bijdrage uit de voorziening liquidatie woonwagenschap.
c. De hieruit voortvloeiende wijzigingen in de gemeentebegroting voor het jaar 2002 aan te laten brengen.


2. De directeur van de Bouw- en Milieudienst te machtigen om, anticiperend op goedkeuring door de Raad, het werk te gunnen en uitvoering te laten starten.

Besluit:

Cf.

F 1

BMD/bbh

bezwaarschrift bouwvergunning Spelbergsweg 17

Voorstel:

1. De conceptbrief vast te stellen en daarmee namens de heer R. van Nieuwenhuijsen ingediende bezwaarschrift tegen de bouwvergunning Spelbergsweg 17, overeenkomstig het advies van de commissie voor bezwaar en beroep, ongegrond te verklaren.

Besluit:

Cf.

F 2

BMD/bbh

besluit op bezwaar verlenen bouwvergunning Beugelhoek 24

Voorstel:

1. Het door de heer Reimerink op 24 april 2001 ingediende bezwaarschrift tegen de op 17 april 2001 verleende bouwvergunning voor het bouwen van een overkapping aan de Beugelhoek 24, overeenkomstig het advies van de commissie voor bezwaar en beroep, ongegrond te verklaren.

Besluit:

Cf.

F 3

BMD/bbh

besluit op bezwaar weigeren melding bouw overkapping Batshoek 48

Voorstel:

1. Het door de heer Dierselhuis op 28 augustus 2001 ingediende bezwaarschrift tegen de op 8 augustus 2001 geweigerde melding voor het bouwen van een overkapping aan de Batshoek 48, overeenkomstig het advies van de commissie voor bezwaar en beroep, ongegrond te veklaren.

Besluit:

Cf.

F 4

BMD/bbh

besluit op bezwaar weigeren bouwvergunnning Weustinkhoekweg 172

Voorstel:

1. Het door de heer Hoomoedt op 17 september 2001 ingediende bezwaarschrift tegen de op 20 augustus 2001 geweigerde bouwvergunning voor het bouwen van een carport aan de Weustinkhoekweg 172, overeenkomstig het advies van de commissie voor bezwaar en beroep, ongegrond te verklaren.

Besluit:

Cf.

F 5

BMD

vaststellen saneringsprogramma woningen Haaksbergerstraat 950 en 952

Voorstel:

1. Het saneringsprogramma als bedoeld in artikel 89.1 van de Wet geluidhinder vast te stellen conform de bijbehorende stukken (formulier wegverkeerslawaai indiening saneringsprogramma" en akoestisch onderzoek bepaling geluidbelasting wegverkeer twee woningen te Enschede van Caubergh-Huygen). Dit saneringsprogramma door tussenkomst van het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Overijssel voor te leggen aan de minister van VROM.

Besluit:

Cf.

F 6

BMD/bbh

bouwen zonder vergunning Broekmaatweg 150

Voorstel:

1. Het door de rechtbank bij uitspraak van 29 januari 2002 vernietigde besluit van 12 juni 2001, kenmerk 991476 BWT, waarbij het door de heer Baakman, namens de familie Gerritsen, ingediende bezwaarschrift tegen onze aanschrijving het pand op het perceel Broekmaatweg 150 weer in overeenstemming te brengen met de hiervoor in 1980 verleende bouwvergunning, ongegrond is verklaard, opnieuw te nemen.

Besluit:

Cf., met dien verstande dat ook het advies van de commissie wordt meegezonden.

F 7

BMD/vrom

bezwaarschrift vergroten telefooncentrale Gronausestraat 1173 a

Voorstel:

1. De bezwaren van de heer Woike tegen de verleende bouwvergunning aan KPN Vastgoed en Facilities voor het vergroten van een telefooncentrale aan de Gronausestraat 1173 a, conform het advies van de commissie voor bezwaar en beroep, ongegrond te verklaren.

Besluit:

Cf.

F 8

BMD/ro

handhaving aardgastransportleiding aan de Kotmanlaan

Voorstel:

1. Intrekking van het besluit van 11 juni 2001, waarbij is besloten ten behoeve van de realisatie van de voor Kotman-West ontwikkelde plannen, een aardgastransportleiding te verleggen.
2. Voor het vastleggen van een toelaatbaar tracé voor een nieuwe leiding, of zoals in dit geval, het toelaten van nieuwe bebouwing rond een bestaande leiding, dient het volgende in acht te worden genomen:


* het streven is erop gericht een afstand van de transportleiding tot woonbebouwing of een bijzonder object aan te houden die groter is dan de toetsingsafstand;

* zwaarwegende planologische, technische of economische overwegingen kunnen aanleiding geven tot een kleinere afstand van de transportleiding tot woonbebouwing dan de toetsingsafstand;
* in het algemeen kan geen afstand van de transportleiding tot woonbebouwing gehanteerd worden die kleiner is dan de bebouwingsafstand.

Als er vanwege planologische, technische of economische redenen aanleiding is om binnen de toetsingsafstand te bouwen, moet daarna worden gekeken of het ontwerp van de leiding (vaak gaat het daarbij om de wanddikte) daarvoor geschikt is.

Het bestemmingsplan "Kotman-West, 2002" voorziet in de bouw van woningen binnen de toetsingsafstand van de 18" aardgasleiding. Geen bebouwing is geprojecteerd binnen de bebouwingsafstand. Uit een onderzoek uitgevoerd door Tebodin, mede op basis van leidinggegevens van de Gasunie is gebleken dat de leiding geschikt is voor maximaal gebiedsklasse 3; dit laatste betekent, kort gezegd, dat binnen de toetsingsafstand de bouw van woningen kan worden toegestaan, maar dat geen flatgebouwen en bijzondere objecten mogen worden gerealiseerd.


3. De in het bestemmingsplan "Kotman-West, 2002" geprojecteerde bestemmingen te handhaven en op grond van economische en planologische overwegingen alsnog te besluiten de betreffende aardgastransportleidingen niet te verplaatsen, als gevolg waarvan er binnen de toetsingsafstand van deze leiding er woningen zullen worden gebouwd.

4. In te stemmen met het stellen van nadere voorwaarden bij de overdracht van de grond ten aanzien van de constructie van een aan de Kotmanlaan geplande kantoortoren, met het oog op de beheersbaarheid van eventuele calamiteiten.
5. In te stemmen met het doen uitvoeren van een technisch onderzoek waarin de onder 3 genoemde nadere voorwaarden worden uitgewerkt.

Besluit:

Cf.

G 1

BAZ/jpo

benoeming en ontslag leden commissie voor bezwaar en beroep

Voorstel:

De Raad, het college en de burgemeester voor te stellen, ieder voor zover het zijn of haar bevoegdheid betreft:

1. Eervol ontslag te verlenen aan de volgende voorzitters/leden van de commissie voor bezwaar en beroep: de heren A.J. Afink, E.S.A. Klatte en
O. Remesar, alsmede de dames J.C. Hofstee-Westveer, A.G.W.W. Jannink-Kappelle, G.H. Knoef-Vruggink en S. Vleer-Remkes, een en ander conform de nota van 26 maart 2002.
2. Te benoemen:



* als voorzitter van één van de vier subkamers sociale zekerheid: de heer N.J. Dam;

* als voorzitter van de kamer ruimtelijke ordening en volkshuisvesting:
de heer F.J. Nieuwenhuis;

* als voorzitter van de kamer Wet voorziening gehandicapten: de heer R. van Eijzeren;

* als lid van de commissie: de heren F.M. Dieleman, M.H.J. Gerritsjans, M.A. Heldeweg, A. te Hennepe, G. Hoogeveen, J.B. Oostenbrink en H.E.M. Wolsink, alsmede de dames Y.M. Denissen-Visscher en M.W.M. Marée.


3. Het ontslag en de benoemingen per direct te doen ingaan voor de lopende raadsperiode.

Besluit:

Cf., voortaan betere vertegenwoordiging vrouwen.

G 2

CS

raadswerk

Voorstel:

1. Kennis te nemen van het voorstel van het Raadspresidium om een aanvullend budget van 397.000,- beschikbaar te stellen voor raadswerk.

2. Kennis te nemen van de in het raadsvoorstel genoemde dekking.





Besluit:

Cf., B en W is van mening dat dekking voor 2002 zo kan; dat Raadspresidium/ griffie in het kader van de perspectiefnota geacht wordt een integrale begroting in te dienen. De secretaris en griffier te vragen om een nota waarin de precieze verantwoordelijkheden verdeling B en W/ Raadspresidium/ Raad op dit punt worden beschreven.

G 4

CS/cs

brief van de heer J.J. de Kok

Voorstel:

De Raad voor te stellen:

1. Kennis te nemen van de klacht en een tweetal verzoeken om een verklaring in één brief van 12 februari 2002 van de heer J.J. de Kok te Boekelo.

2. De klacht ter afdoening in handen te stellen van het College van Burgemeester en Wethouders.

Besluit:

Cf.