Nederlands Kanker Instituut


NKI/AvL
Het Nederlands Kanker Instituut
Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

NKI/AvL Actueel

ACTUEEL

P E R S B E R I C H T

Opleiding oncologieverpleegkundige van NKI/AvL als eerste erkend

Amsterdam, 5 april 2002 - Van alle verpleegkundige vervolgopleidingen in Nederland wordt de opleiding tot oncologieverpleegkundige van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI/AvL) vandaag als eerste erkend. De erkenning, door het College Verpleegkundige Vervolgopleidingen Ziekenhuizen, garandeert dat het NKI/AvL een adequate en doelmatige opleiding biedt aan toekomstige verpleegkundigen voor kankerpatiënten.

Alle ziekenhuizen moeten opnieuw erkenningen aanvragen voor hun verpleegkundige vervolgopleidingen, sinds in november 2001 de Landelijke Regeling Verpleegkundige Vervolgopleidingen (LRVV) is ingegaan. Met deze nieuwe regeling hopen de beroepsverenigingen, verenigingen van werkgevers en opleidingsinstituten binnen de zorg meer grip te krijgen op de kwaliteit van de gespecialiseerde vervolgopleidingen voor verpleegkundigen. De opleidingen worden getoetst op de kwaliteit van de leerplaats, de samenhang van theorie en praktijk, het toetsbeleid, de begeleiding van de verpleegkundige-in-opleiding en de regeling van vrijstellingen. Centraal bij de toetsing staat de vraag of de opleiding opleidt tot dat wat nodig is in de praktijk.

Alles in één
Zodra de regeling van kracht werd, schreef het NKI/AvL de vereiste verantwoording en diende een erkenningsaanvraag in. Vandaag ontvangt Wim van Harten, lid van de Raad van Bestuur van het NKI/AvL en belast met organisatie en bedrijfsvoering, de eerste LRVV-erkenning tijdens een werkconferentie van de LRVV in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

De opleiding van het NKI/AvL sluit zich voortdurend aan bij de ontwikkelingen binnen de oncologie, de verpleegkunde, het onderwijs en ons researchinstituut, verklaart Harmanneke Ensing, hoofd bedrijfsopleidingen in het NKI/AvL, de erkenning. Onze kracht is de integratie tussen de theorie en de praktijk: het gespecialiseerde kankerziekenhuis heeft alles in één. Er is een continu samenspel tussen docent, leidinggevende, werkbegeleider en cursist. Dat komt tot uiting in onderwijs dat ontwikkeld wordt in de praktijk. De verpleegkundige die de patiënt met borstkanker verpleegt, geeft ook les én begeleidt de cursist in de praktijk. Hierdoor heeft de cursist de optimale kans het geleerde praktisch toe te passen.

In een toelichting zegt het College Verpleegkundige Vervolgopleidingen Ziekenhuizen, dat de erkenningen verleent, enthousiast te zijn over de wijze waarop het NKI/AvL de vervolgopleiding heeft uitgewerkt. Het College is lovend over de samenhang van de theorie en de praktijk en de wijze waarop het NKI/AvL in korte tijd in staat is gebleken de erkenning aan te vragen en de opleidingsdocumenten aan te passen aan de vereisten van de LRVV.

Work@nki.nl
In het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis werken alleen gediplomeerd oncologieverpleegkundigen of cursist oncologieverpleegkundigen; de zorg voor kankerpatiënten vraagt om gespecialiseerde verpleegkundigen. De opleiding tot oncologieverpleegkundige duurt 15 maanden. Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd hun curriculum vitae te sturen aan de afdeling P&O, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam, of te e-mailen naar work@nki.nl.
---