Gemeente Zwolle

Familie-werk Datum uitgave: 05-04-2002
Onderwerp :Zorg en welzijn
Gezamenlijk persbericht van gemeente Zwolle en Deltion College

Het Projectplan Familie-Werk is door zes deelnemende organisaties ondertekend. Zo is het startsein gegeven voor het project Familie-Werk. Familie-Werk is aangevraagd door de gemeente Zwolle. De coördinatie is toevertrouwd aan het Deltion College. Stad & Welzijn en Kliq Oost zijn de andere twee uitvoerders in dit project dat wordt medegefinancierd door de regeling Equal (ESF-subsidie). Familiewerk heeft tot doel herintrede op de arbeidsmarkt te bevorderen van een zeer specifieke doelgroep. De groep bestaat uit 40 gezinnen uit Zwolle waarvan één of twee ouders werkloos zijn en tot een etnische minderheid behoren. Het innovatieve in dit project is, dat niet één persoon centraal staat, maar dat het gezin als uitgangspunt wordt genomen. Het hele gezin werkt mee aan het verbeteren van de mogelijkheden om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Op dit moment hebben 46 gezinnen zich opgegeven.

De deelnemers aan de organisatie van het project zijn de gemeente Zwolle, Deltion College, Stad & Welzijn, Kliq Oost, de doelgroeporganisatie Culturele Mandaeers Club en ondernemersclub de Marslanden. Het project loopt tot medio november 2004.

Achterstand
In de gemeente Zwolle is gebleken, dat de instroom op de arbeidsmarkt van etnische minderheden achterblijft bij de autochtone werklozen. Eén van de oorzaken van het achterblijven van deze groep op de arbeidsmarkt is, dat bij gezinnen van etnische minderheden sprake is van meervoudige en complexe sociale problemen. Cultuurverschillen tussen het land van herkomst en Nederland spelen een rol. Maar ook de onbekendheid van de ouders met het Nederlandse Onderwijssysteem. Deze oorzaken worden door Familie-Werk opgepakt. Elk gezin krijgt een vaste trajectbegeleider die zorgt voor een intensieve ondersteuning.

Afkomst
Bijna vijftien procent van de Zwolse bevolking is van buitenlandse afkomst. Het aantal etnische minderheden is de afgelopen drie jaar harder gegroeid dan het aantal autochtonen. Daarom is het van belang beleid te voeren op het gebied van arbeidsmarktparticipatie van deze groep inwoners van Zwolle.

Scholing
Het Deltion College zet onder andere voor de ouders van dit project drie nieuwe opleidingen
in de markt te weten Grafisch Assistent, Winkelassistent en Zorghulp. In deze beroepsopleidingen wordt ook veel aandacht aan de Nederlandse taal besteed om de integratie op de arbeidsmarkt te bevorderen.

Er wordt ook gebruikt van andere voorzieningen die de gemeente Zwolle nu al inzet voor deze groep. Samenwerking met andere instellingen/projecten levert een bijdrage aan het perspectief van deze groep.

Multiculturele "maaltijd"
Elke maand is er een bijeenkomst voor de vaders, moeders en kinderen die meedoen in Familie-Werk. Ervaringen kunnen worden uitgewisseld. De maaltijden versterken het gevoel van eigenwaarde van de groep en de gezinnen stimuleren elkaar stappen te zetten richting werk.

Resultaten
De resultaten van het project moeten zijn:

· mensen aan het werk krijgen;

· het behalen van een kwalificatie door de ouders: beroepsopleiding;
· beschrijven van de ontwikkelde gezinsmethodiek;
· inventariseren van de knelpunten van de groep etnische minderheden m.b.t. herintredemogelijkheden op de arbeidsmarkt;
· beleidsaanbevelingen doen ten aanzien van deze knelpunten en een overzicht maken van mogelijke oplossingen voor de uitvoeringspraktijk.

Internationale samenwerking
Binnen de Equal-projecten wordt altijd internationaal samengewerkt. Zo ook binnen het project Familiewerk. Familiewerk gaat samenwerken met instellingen in Stockholm, Bremen en Turijn. De keuze voor deze organisaties is gemaakt, omdat hun kernactiviteiten in hoofdzaak bestaan uit het begeleiden en ondersteunen van etnische minderheden. De samenwerking met de organisaties uit Zweden, Duitsland en Italië heeft tot doel:

· Uitwisselen van ervaringen en informatie;

· Parallelle ontwikkeling van innovatieve benaderingen;
· Import, export en overneming van nieuwe benaderingen uit een ander land en aanpassing aan de eigen situatie.
Er worden bijeenkomsten georganiseerd in de verschillende steden om de bovengenoemde doelen te bereiken.

Deelnemen
In geval u vragen hebt over deelname aan dit project, kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Deltion College, telefoon 0800-0755 en kunt u schrijven naar Deltion College, t.a.v. mevrouw H. Oost, Postbus 565, 8000 AN Zwolle.

Bron: Communicatie
Datum van 05-04-2002 tot 11-04-2002