Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

Aandacht voor verbetering van de leefbaarheid

VITAAL PLATTELAND IN AXEL

Bea Tolboom actief als medewerkster Vitaal Platteland Axel, bereikbaar via telefoon 0115-568421. Het programma Vitaal Platteland Zeeland is een initiatief van alle Zeeuwse partijen die betrokken zijn bij het platteland, met een centraal loket bij de Provincie Zeeland. Het is gericht op het mede financieren van allerlei initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid op het Zeeuwse platteland en gericht op vernieuwing. De gemeente Axel heeft besloten hierop in te spelen door er menskracht voor in te huren. Sinds 1 maart jl. is Bea Tolboom actief als medewerkster Vitaal Platteland Axel, bereikbaar via telefoon 0115-568421.

Vitaal Platteland is een antwoord op ontwikkelingen die afbreuk doen aan de leefbaarheid op het platteland, zoals leegstand, het verdwijnen van voorzieningen en vergrijzing en ontgroening van de bevolking. Vitaal Platteland wil het leven in de kleine kernen en het buitengebied een nieuwe impuls geven, door bepaalde initiatieven te ondersteunen met Europese subsidiegelden. Voorwaarde om voor subsidie in aanmerking te komen is dat een initiatief niet (alleen) ten goede komt aan een individuele begunstigde, maar aan de gemeenschap.

Vitaal Platteland kent twee pijlers die nauw met elkaar samenhangen: het verbeteren van de fysieke leefomgeving en van duurzame economische ontwikkeling. Initiatieven om de kwaliteit van de leefbaarheid op het platteland te verbeteren, kunnen zich onder meer voordoen op het terrein van landbouw, cultuur, recreatie en toerisme. Het platteland is vandaag de dag niet meer alleen voorbehouden aan de landbouw, verklaart medewerkster Vitaal Platteland van de gemeente Axel, Bea Tolboom.

De medewerkster Vitaal Platteland van Axel fungeert als contactpersoon voor iedereen die in de gemeente Axel initiatieven wil ontwikkelen om de leefbaarheid van het platteland te bevorderen. Mevrouw Tolboom: Het gemeentebestuur van Axel wil voorkomen dat mensen met goede ideeën van het kastje naar de muur gestuurd worden, zodat de moed hen misschien in de schoenen zinkt. Nu wordt voorzien in één aanspreekpunt binnen de gemeente, één loket waar zij verder geholpen worden om hun plannen daadwerkelijk te realiseren.

De medewerkster Vitaal Platteland zal dan ook samen werken met diverse belanghebbenden, waaronder de ondernemersverenigingen, de consulent maatschappelijk ondernemen, de ZLTO, het waterschap, Staatsbosbeheer en tal van maatschappelijke organisaties. Mijn voornaamste taak is het initiëren, coördineren en stimuleren van ideeën, zo vat zij haar opdracht samen. Naamsbekendheid is voor mijn functioneren dan ook heel belangrijk! Mensen met ideeën over de manier waarop de leefbaarheid op het platteland bevorderd kan worden, moeten weten dat er een aanspreekpunt en vraagbaak is. Ik sta voor een integrale aanpak en onderhoud contacten met vele actoren.

Voorbeelden van projecten in Axel die in aanmerking (kunnen) komen voor subsidie zijn de brede school in Koewacht, minicampings, streekproducten en de herinrichting van het Dorpsplein in Zuiddorpe. Tot 40 % van de projectkosten -met een maximum van 100.000 euro- kunnen betaald worden uit Vitaal Platteland! Er zijn heel veel mogelijkheden om invulling te geven aan de programmadoelstelling. Ik hoop eraan te kunnen bijdragen dat de initiatiefnemers hun plannen echt kunnen uitvoeren en op die manier de leefbaarheid op het platteland vergroten, aldus mevrouw Tolboom.