Ingezonden persbericht

Persbericht

Enschede, 3 april 2002

Ruim achtduizend getroffenen vuurwerkramp benaderd voor nieuwe regelingen personenschade

Begin april hebben ruim 8.000 getroffenen van de vuurwerkramp die staan geregistreerd bij het Informatie- en Adviescentrum (IAC) van de gemeente Enschede, een brief en een folder ontvangen met informatie over twee nieuwe regelingen die voorzien in tegemoetkomingen in de financiële gevolgen van letselschade als direct gevolg van de vuurwerkramp van 13 mei 2000.

Via een antwoordcoupon of een telefoontje met de Uitvoeringsorganisatie Personenschade Vuurwerkramp (UPV) kunnen getroffenen een aanvraagformulier voor de nieuwe regelingen aanvragen. Getroffenen die nog geen informatie hebben ontvangen, kunnen die aanvragen via het gratis telefoonnummer 0800 1100 dat met ingang van heden beschikbaar is.

De centrale boodschap in de informatiecampagne is: "Had u of heeft u letsel als direct gevolg van de vuurwerkramp? Dan kunt u een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de financiële gevolgen daarvan."

Nieuwe regelingen
Er zijn drie nieuwe regelingen:

- de regeling Tegemoetkoming kosten en inkomensderving bij ziekte vuurwerkramp Enschede;
- de regeling Tegemoetkoming financiële gevolgen in verband met functionele invaliditeit vuurwerkramp;
- de regeling Tegemoetkoming nabestaanden vuurwerkramp Enschede. De uitvoering van de regelingen wordt financieel mogelijk gemaakt door de rijksoverheid en het Nationaal Rampenfonds. Het NRF heeft na de vuurwerkramp via giro 777 een grote inzamelingsactie onder het Nederlandse publiek gehouden. De nieuwe regelingen voor getroffenen met letselschade en voor nabestaanden die financieel nadeel ondervinden, vormen de laatste fase in de schadeafwikkeling van de vuurwerkramp. De materiële zaakschade is al eerder afgewikkeld. Getroffenen die toch nog problemen hebben met zaakschade, kunnen zich altijd wenden tot het Informatie- en Adviescentrum (IAC) van de gemeente Enschede.

Nieuwe stichting UPV opgericht
De nieuwe regelingen worden uitgevoerd door de eind maart opgerichte Stichting Uitvoeringsorganisatie Personenschade Vuurwerkramp (UPV). Voorzitter van het stichtingsbestuur is de heer J.F. Buurmeijer, oud-voorzitter van het LISV. De andere bestuursleden zijn de heer N. Delfos (secretaris), directeur van participatiemaatschappij Ondernemend Twente BV, en de heer G.J.B. Beimers (penningmeester), accountant bij Deloitte & Touche. Onder verantwoordelijkheid van het onafhankelijke bestuur worden de werkzaamheden uitgevoerd door een uitvoeringsorganisatie bestaande uit deskundigen van PricewaterhouseCoopers. Zij worden terzijde gestaan door het Informatie- en Adviescentrum (IAC) van de gemeente Enschede. De werkzaamheden van het IAC hebben betrekking op het geven van informatie over de nieuwe regelingen en het bieden van ondersteuning bij het invullen van het aanvraagformulier. De UPV zal de aanvragen voor tegemoetkomingen behandelen en beoordelen. Daarbij zal zij nauw samenwerken met medisch deskundigen.

Niet vergoede kosten en inkomensderving
De regelingen voorzien in een tegemoetkoming voor kosten die niet door andere wettelijke regelingen, (sociale) voorzieningen of verzekeringen zijn vergoed. Het gaat bijvoorbeeld om redelijke kosten van huishoudelijke hulp en thuiszorg; kosten van kinderopvang; niet-medische kosten in verband met opname in een ziekenhuis; reiskosten voor medische behandelingen; kosten van medische hulpmiddelen. Ook in aanmerking komen school- of collegegeld voor één of meer opleidingsjaren als gevolg van studievertraging als direct gevolg van de vuurwerkramp.

Slachtoffers van de vuurwerkramp hebben vaak kosten moeten maken als gevolg van hun letsel terwijl die niet vergoed zijn door uitkeringsinstanties, verzekeraars e.d. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om zaken als reiskosten naar behandelcentra, Getroffenen die aannemelijk kunnen maken dat zij tot 1 juli 2003 meer dan ¤ 100 kosten hebben, ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van in totaal ¤ 500, ook als zij minder kosten hadden. Slachtoffers Getroffenen die aantonen dat zij tot 1 juli 2003 in totaal meer dan ¤ 500 kosten hebben, ontvangen een tegemoetkoming ter hoogte van de daadwerkelijk gemaakte kosten tot een maximum van ¤ 5000. Hierbinnen mogen de kosten van huishoudelijke hulp en thuiszorg niet meer bedragen dan ¤ 2000 per gezamenlijk huishouden.

Loon- en inkomensderving
Sommige mensen zijn in het eerste jaar na de ramp, wegens ziekte door letsel als direct gevolg van de vuurwerkramp, geconfronteerd met een onverwachte inkomensterugval. Bijvoorbeeld omdat hun tijdelijk arbeidscontract niet werd verlengd of omgezet in een vast dienstverband of omdat zij overwerktoeslagen die een vast bestanddeel van hun inkomen vormden, misliepen. Wie tussen 13 mei 2000 en 31 december 2001 gedurende minimaal twee aaneengesloten werkweken ziek was als direct gevolg van de vuurwerkramp en geconfronteerd is met een inkomensachteruitgang, komt voor een tegemoetkoming in aanmerking. Wie ziek is geworden of nog ziek was na 31 december 2001 en hierdoor in de problemen is gekomen of dreigt te komen, kan contact opnemen met de uitvoeringsorganisatie UPV. Deze regeling geldt voor particulieren en voor zelfstandigen die niet in aanmerking komen voor een tegemoetkoming wegens bedrijfsschade.

Bij inkomensderving gaat het om het financieel opvangen van een onverwachte inkomensterugval gedurende het eerste jaar door fysieke en/of psychische redenen: getroffenen die daardoor bijvoorbeeld contracten niet verlengd kregen, vaste overwerktoeslagen misten of niet (geheel) in staat zijn geweest hun betaalde werk te kunnen doen. Wanneer dit verlies niet anderszins is vergoed, stelt de CFA II voor deze inkomensderving te vergoeden gedurende maximaal 52 weken vanaf de ramp tot uiterlijk 31 december 2001. Functionele invaliditeit
Er zijn getroffenen die blijvend lichamelijk en/of psychisch letsel opgelopen hebben als direct gevolg van de ramp, waardoor zij in hun functioneren worden beperkt. Deze beperkingen worden aangeduid als functionele invaliditeit. Deze wordt uitgedrukt in een percentage en vastgesteld zodra een medische eindtoestand is bereikt, maar uiterlijk op 1 juli 2003. Het percentage functionele invaliditeit bepaalt welk percentage van het basisbedrag (¤ 120.000) wordt uitgekeerd. Als het percentage functionele invaliditeit 50% is, dan is de tegemoetkoming 50% van ¤ 120.000 = ¤ 60.000. Bij een functionele invaliditeit van 10% is de tegemoetkoming 10% van ¤ 120.000 = ¤ 12.000.

De percentages voor functionele invaliditeit worden vastgesteld door een medisch adviseur. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de internationaal erkende en gebruikte richtlijnen van de American Medical Association (AMA), aangevuld met de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en de Nederlandse Orthopedenvereniging. De AMA-richtlijnen maken het mogelijk percentages functionele invaliditeit vast te stellen zowel voor lichamelijk als voor psychisch letsel. Deze percentages hebben niets te maken met de percentages arbeidsongeschiktheid die in het kader van de W.A.O. worden vastgesteld.

Voor wie zijn regelingen bedoeld?
De regelingen staan open voor mensen die:

1. de Nederlandse nationaliteit hebben of tijdens de ramp rechtmatig in Nederland verbleven
2. en die met een medische verklaring kunnen aantonen dat er een direct verband bestaat tussen hun letsel en de vuurwerkramp
3. en die ten tijde van de explosies of de onmiddellijke nasleep daarvan (bijvoorbeeld blussen, redden, evacueren, helpen), in het rampgebied aanwezig en/of woonachtig waren.
Nabestaandenregeling
De nabestaandenregeling is bedoeld om bij te springen waar nabestaanden financieel nadeel ondervinden door het wegvallen van het inkomen van de overleden partner/ouder. De regeling voorziet in een tegemoetkoming aan de weduwe/weduwnaar en in een tegemoetkoming aan de (half)wees of (half)wezen. Daarnaast ontvangen kostwinners van wie de partner met zorgtaken is overleden, een vergoeding voor gemaakte kosten voor kinderopvang en huishoudelijke hulp. De nabestaanden die voor een tegemoetkoming op grond van deze regeling in aanmerking komen, worden allen rechtstreeks benaderd.

Molenstraat 50 Enschede
Telefoon 0800 1100 (gratis)