Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht


---

Rijswijk, 3 april 2002

Kritiek op Openbaar Ministerie bij officiële uitreiking eerste beginnersrijbewijs

CBR-directeur pleit voor betrouwbare controle en reële pakkans

Algemeen directeur Vaessen van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) heeft vandaag bij de officiële uitreiking van het eerste beginnersrijbewijs kritiek geleverd op de inzet van het Openbaar Ministerie. Vaessen hekelde uitspraken van het hoofd Bureau Verkeershandhaving Spee "dat er geen ontzettend grote pakkans bij het beginnersrijbewijs is". Spee, die zijn uitspraken vorige week vrijdag deed in diverse regionale kranten, rekent vooral op het preventieve effect van het beginnersrijbewijs op zich.

"Er is nog nooit een wettelijke maatregel bedacht die alléén door z'n bestaan het gewenste effect had", zei de CBR-directeur in zijn reactie. Betrouwbare controle en een reële pakkans zijn onmisbaar om het beginnersrijbewijs te laten doen waar het voor gemaakt is: het grote aantal ongevallen onder beginnende bestuurders terugdringen. Dat dreigt er met de uitspraken van Spee bij in te schieten. Dat komt de geloofwaardigheid van het beginnersrijbewijs niet ten goede, aldus Vaessen. Hij riep het bureau Verkeershandhaving op zijn verantwoordelijkheid te nemen en te laten zien waar het voor staat: verkeershandhaving.

Strafpunten

Bij ruim twintig procent van de verkeersongevallen zijn automobilisten en motorrijders betrokken die minder dan vijf jaar hun rijbewijs hebben. Sinds 30 maart worden alleen nog rijbewijzen uitgereikt die pas na vijf jaar permanent zijn. In de eerste vijf jaar krijgt de rijbewijsbezitter strafpunten voor ernstige verkeersovertredingen zoals bumperkleven en snijden, voor het veroorzaken van ernstige ongevallen en voor overschrijdingen van de snelheidslimiet met meer dan dertig kilometer per uur. Bij drie strafpunten en de bijbehorende veroordelingen volgt een rijvaardigheidsonderzoek bij het CBR.

In de eerste vijf jaar geldt ook een strengere alcohollimiet: 0,8 in plaats van 1,3. Overtreding leidt tot verplichte deelname aan de zogeheten EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer).


---
Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Hans Fontijn, hoofd In- en Externe Betrekkingen: telefoon (070) 372 05 08 of 06-55 140 810.