Provincie Utrecht

Persbericht

GS Utrecht presenteren hun plannen voor 2003

Veel investeringen in concrete projecten

02-04-2002
De provincie wil voor 2003 in haar nieuwe plannen voorrang geven aan sociale infrastructuur, een sterke fysieke leefomgeving, veiligheid en handhaving van regels. In de vandaag gepresenteerde Kadernota 2003 kiest het college van gedeputeerde staten ervoor om geld beschikbaar te stellen voor een aantal gezichtsbepalende en concrete beleidsprojecten op deze gebieden. Doel is een provincie die doet wat ze zegt, betrouwbaar en effectief is.

Met de Kadernota 2003 wordt het slotakkoord ingezet van de huidige collegeperiode. GS willen met de nota nauw aansluiten bij de vraagstukken waarmee de Utrechtse samenleving wordt geconfronteerd. Voorbeelden hiervan zijn overtreding van regels en de heersende gedoogcultuur, de behoefte aan grotere zelfstandigheid van ouderen, beheersing van het oprukkende water en behoud van de waardevolle monumenten in de provincie.
De Kadernota bevat een lijst met nieuwe beleidsvoorstellen van gedeputeerde staten voor de komende begroting. Provinciale staten zullen op 13 mei de voorgestelde projecten bespreken. De uitkomst van dat debat bepaalt het nieuwe beleid voor het komende jaar. Het financieel perspectief van de provincie is goed te noemen. Mede dankzij de nog steeds groeiende inkomsten uit de motorrijtuigenbelastingen en het provinciefonds en een incidenteel bedrag uit de algemene reserve van 4,7 miljoen euro is in 2003 in totaal 15 miljoen euro beschikbaar voor allerlei nieuwe beleidsinitiatieven.

Een greep uit de nieuwe beleidsvoorstellen:

Ouderen langer thuis laten wonen is de komende jaren het devies van het provinciale zorgbeleid. Dat kan door de woningen aan te passen met allerlei voorzieningen, maar ook door de bouw van zogeheten zorgwoningen waarin wonen en verzorging heel dicht bij elkaar zitten: Kleinschalige woon-zorgvoorzieningen, waarbij de woon- en zorgfunctie op één locatie gevestigd zijn maar door verschillende organisaties worden geleverd en gefinancierd. Zo kunnen ouderen met een toenemende zorgvraag en mensen met een verstandelijke, psychiatrische of lichamelijke handicap zo zelfstandig mogelijk wonen. Ze kunnen 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikken over intensieve verzorging of begeleiding.
De resultaten zijn een grotere zelfredzaamheid van mensen, meer keuzevrijheid, een grotere sociale samenhang in wijken én kortere wachtlijsten. In de komende drie jaar worden er in de provincie Utrecht 1200 zorgwoningen gerealiseerd. Aan deze projecten besteedt de provincie in 2003 een miljoen euro en in 2004 en 2005 anderhalf miljoen per jaar.

Energiebeperking staat hoog op de provinciale agenda. Om de nationale en internationale afgesproken verplichtingen te halen trekken gedeputeerde staten in 2003 650.000 euro en in jaren daarna 850.000 euro uit. Met het geld worden concrete projecten mogelijk gemaakt. Voorbeelden zijn:

-investeringsbijdragen in de aanleg van een koude-warmteleidingnet om op grote schaal warmtepompen in combinatie met koude-warmte opslag te kunnen toepassen.

-steun bij de toepassing van vergassing als innovatieve verwerking van biomassa.

-windenergieprojecten stimuleren.
Uiteindelijk doel is een volwaardige bijdrage te leveren aan de landelijke CO2 reductiedoelstelling.

Meer actuele rampenplannen en een groter veiligheidsgevoel bij de inwoners. Dat zijn de belangrijkste doelen van een aantal voorstellen die worden gedaan op het gebied van openbare orde en veiligheid. Voor het optimaliseren van de rampenbestrijdingsorganisatie is tot 2005 al geld begroot. Voor de jaren daarna stellen GS voor om 113.000,- structureel in te zetten om de rampenplannen bij de gemeenten te verbeteren en daarmee ook te oefenen. Zo'n zelfde bedrag wordt vrijgemaakt om de achterstand in te lopen op het gebied van de verlening van gebruiksvergunning van onder andere horeca. Concreet gaat het dan om een pool van 10 zogeheten brandpreventisten die de gemeenten gaan helpen om de benodigde gebruiksvergunningen te verlenen.
Voor 2003 wordt 750.000 uitgetrokken om de aanbevelingen van de commissies Oosting en Alders uit te werken. Het gaat dan om activiteiten als verscherpte vergunninghandhaving bij risicovolle inrichtingen, verbetering van de vergunninghandhaving bij bodemsanering, beëindiging van gedoogsituaties bij woonschepen en het opzetten van een systeem voor actieve openbaarmaking op het internet.

Geen schade door wateroverlast in de provincie Utrecht. Dat kan alleen als er goede beheersplannen worden gemaakt en de rivieren de ruimte krijgen. De provincie is niet de enige 'partij' die op dit gebied een rol speelt. Het vereist veel inspanning om draagvlak te krijgen bij alle andere partijen voor de ingrijpende maatregelen die nodig zijn. De provincie is hierbij de coördinator en heeft de komende jaren veel geld nodig. Daarvoor is bovenop de bestaande budgetten extra geld voor uitgetrokken. Voor het project 'Ruimte voor de rivier' een ton per jaar. Voor het project 'Waterbeheer 21e eeuw' is vanaf volgend jaar zeker anderhalve ton per jaar nodig, groeiend in 2002 naar 461.000,-.

Verval voorkomen van cultuurhistorisch waardevolle bouwwerken. Dat is al sinds 1974 het doel van de Monumentwacht Utrecht. GS willen dat ook in de toekomst de monumenten in goede staat blijven en stellen daarom voor jaarlijks 160.000,- extra beschikbaar te stellen.

Voor het waarborgen van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid zijn de komende jaren veel investeringen nodig. Om de plannen tot 2007 te kunnen uitvoeren is jaarlijks zo'n twee miljoen euro extra nodig. Naast het oplossen van een aantal verkeerskundige knelpunten is het doel een daling van het aantal verkeersdoden met tenminste 30% en een daling van het aantal ziekenhuisgewonden met tenminste 25% in de periode tot 2010.

Meer informatie: Peter Vlugt, telefoon 030 258 2434 of Peter.Vlugt@provincie-utrecht.nl