Provincie Zeeland

De Maand van de Vrijheid 2002

* Intro

* De opening

* Verbeeld Vrijheid & Dichter bij 4 mei

* Festival Cultureel Gekleurd

* Allemaal Anders

* Theatergroep DRAPA

* Film in Cine City

* De Drvkkery

* Korenmanifestatie

* Start Nationale Viering 5 mei in Vlissingen
* Zeeuwse portrettengalerij

* Een stilte die spreekt

* Het Bevrijdingsfestival in Vlissingen

* Four Freedoms Awards

* Huis aan huis op 10 april

* Algemeen

* Websites

De Maand Van De Vrijheid is in Zeeland inmiddels een begrip. De vrijheid vieren en er tegelijkertijd aan werken dat anderen ook kunnen leven in een wereld zonder angst en gebrek, dat is waar het in deze maand om draait. Vanuit die doelstelling worden ieder jaar in De Maand Van De vrijheid activiteiten georganiseerd die vooral gericht zijn op jongeren en die in heel Zeeland plaatsvinden: op scholen, in theaters, in de open lucht en op andere locaties.
Dit jaar vindt De Maand plaats van 17 april tot en met 25 mei. Alle activiteiten staan in het teken van de vier vrijheden (Four Freedoms): vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring gebrek en vrijwaring van vrees.
Een wel heel bijzonder element is dat dit jaar de Nationale start Viering Bevrijding op 5 mei plaatsvindt in Vlissingen. In de middag gevolgd door het Bevrijdingsfestival Zeeland.
De slogan van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waarmee voor de Nationale start wordt samengewerkt, luidt: Vrijheid luistert nauw. Hiermee wordt extra aandacht gevraagd voor de vrijheid van meningsuiting.

omhoog

De opening
Op 17 april wordt om 20.30 uur in Cine City het startsein gegeven van De Maand met de voorstelling Lo Spettacolo Forza van theatergroep Close-Act. De toegang is gratis. Dit theaterspektakel geldt overigens ook als opening van het festival Cultureel Gekleurd, een onderdeel van De Maand Van De Vrijheid.
Tijdens de opening worden aan de zes winnaars van de wedstrijden Verbeeld Vrijheid en Dichter bij 4 mei, prijzen uitgereikt. De inzendingen zullen daarna op verschillende plaatsen in de provincie worden geëxposeerd.

omhoog

Verbeeld Vrijheid & Dichter bij 4 mei
Voor jongeren zijn de wedstrijden Verbeeld Vrijheid en Dichter bij 4 mei georganiseerd. Onder het motto Verbeeld Vrijheid konden Zeeuwse jongeren tussen 12 en 20 jaar aan de slag met de opdracht een cultureel product te maken met als thema één van de Vier Vrijheden. Dichter bij 4 mei is een poëziewedstrijd voor jongeren van 15 jaar en ouder. De winnaar is Elisabeth de Pagter uit Middelburg. Zij zal bij de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam haar gedicht Twee voordragen. Nathalie van de Zande uit Zierikzee eindigde met haar gedicht Herinnering als tweede en Tessa Lansu uit Clinge werd derde met Denken wat verboden is. Zij zullen hun gedicht voordragen in respectievelijk Herinneringscentrum Kamp Westerbork en bij het Nationaal Monument Kamp Vught.

omhoog

Festival Cultureel Gekleurd
Cultureel Gekleurd is al jaren goed voor een bijzonder divers programma vol muziek, film, theater, kunst en literatuur. De kwaliteit van het aanbod is dit jaar weer bijzonder hoog. Ook met de kwantiteit zit het wel goed; het programma telt meer dan veertig activiteiten. Van een Indiase culturele avond, Portugese fadomuziek en Joegoslavische folklore tot Jiddische klezmermuziek, een bijzondere Turks/Koerdische filmvoorstelling en actie voor steun aan de Molukken: op tal van locaties door heel Zeeland kunt u dichtbij huis kennismaken met culturen van ver en minder ver weg.

omhoog

Allemaal Anders
Allemaal Anders is de titel van een basisschoolpakket met kant en klare lessen, activiteiten en suggesties die gaan over verschillen in de straat of wijk waarin je woont, verschillen in de familie waarin je opgroeit of verschillen in de belangstelling die je hebt. Het gaat om het willen kennen van elkaar en van jezelf in het omgaan met de anderen. Allemaal Anders kan boeiend zijn, uitdagend en soms ook lastig. En als het lastig is, hoe los je dat dan weer op en wil je het eigenlijk wel oplossen?
De band Champagne Charlie heeft speciaal voor Allemaal Anders een cd gemaakt, waarop liedjes zijn opgenomen, die in de klas gezongen kunnen worden. Leuk is dat die liedjes ook allemaal anders zijn, anders van ritme en van stijl.

omhoog

Theatergroep DRAPA
Voor de scholen van het speciaal voortgezet onderwijs heeft DRAPA, de theatergroep van de Pabo (Hogeschool Zeeland) een theaterstuk in elkaar gezet. Het gaat dan over ruzies en liefdes, pesten en houden van, geweld en zorgen voor elkaar en nog heel wat andere tegenstellingen. Speciaal in de opzet is dat het publiek wordt uitgedaagd om in het theaterstuk mee te doen.

omhoog

Film in Cine City
Op dinsdagavond 15 mei zal er, om 19.30 uur, in Cine City in Vlissingen weer een speciaal bij De Maand passende film draaien. Door het vertonen van film, maar ook door het serveren van een speciaal vier-vrijheden-menu op speciaal ontworpen placemats, èn door het uitdragen van het logo van De Maand van de Vrijheid op dia's en vlaggen, werkt de bioscoop mee aan het slagen van De Maand van de Vrijheid.

omhoog

De Drvkkery
In de Drvkkery aan de Markt in Middelburg is extra aandacht voor boeken en muziek die te maken hebben met vrijheid en verdraagzaamheid. Op 25 mei zal Champagne Charlie liedjes van de cd spelen die zij speciaal voor het onderwijsproject Allemaal Anders heeft gemaakt. Dan zal ook het eigen drukkerijtje van De Drvkkery volop in bedrijf zijn. Je kan dan je eigen naam op een speciale boekenlegger laten zetten. De huisdrukkerij draait voor hetzelfde doel ook op 4 mei.

omhoog

Korenmanifestatie
Op 25 mei vindt in het Scheldetheater in Terneuzen de Korenmanifestatie der Zuidelijke Nederlanden plaats. Alle twaalf deelnemende koren, afkomstig uit Zeeland, Limburg, Noord-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen, zullen dan gezamenlijk een speciaal voor deze gelegenheid geschreven Lied van de Vrijheid ten gehore brengen. Dit lied is geschreven door Rieks Veenker uit Middelburg. Het is gekozen uit zes composities, die waren ingediend voor een wedstrijd voor Zeeuwse componisten. Aan het slot van de manifestatie zal Rieks Veenker een prijs ontvangen voor zijn winnende compositie.

omhoog

Start Nationale Viering 5 mei in Vlissingen
Zeeland is dit jaar gastprovincie voor de start van de Nationale Viering van de Bevrijding. Dat betekent dat alle ogen dit jaar op Vlissingen gericht zijn, dat de opzet van het Bevrijdingsfestival grootster is dan ooit en dat er heel wat bijzondere activiteiten plaatsvinden om het gastheerschap van Zeeland luister bij te zetten. De belangrijkste van die activiteiten is een theaterspektakel aan de Oranjedijk.
Op 5 mei worden minister-president Kok en tal van andere prominente genodigden in Vlissingen verwacht. Prof. dr. Anne van der Meiden houdt dan, in de Sint Jacobskerk, een lezing. Vervolgens verlaat het gezelschap de kerk in de richting van de Sint Jacobsstraat, waar een fototentoonstelling van kinderen van basisschool De Reigersberg uit Rilland en van een basisschool uit Amsterdam te zien zal zijn. De kinderen hebben fotoles gekregen en zijn vervolgens met het thema Vrijheid betekent voor mij... aan de slag gegaan. Het resultaat is een week lang te zien in de etalages in de Sint Jacobsstraat. Vervolgens gaat de stoet richting Oranjedijk, waar premier Kok een toespraak houdt en het bevrijdingsvuur , afkomstig uit Wageningen, ontsteekt. Deze handeling vormt de inleiding tot een bijzonder theaterspektakel op de grens van land en water. Twee koren, dansers, muzikanten en een groep vuurkunstenaars van Compagnie Doedel laten aan de oever van de Westerschelde zien wat zij verstaan onder het thema Vrijheid luistert nauw. De toeschouwers worden geconfronteerd met het begrip vrijheid.

omhoog

Zeeuwse portrettengalerij
In elk van de zeventien Zeeuwse gemeenten is één inwoner geïnterviewd over zijn of haar leven en wat begrippen als vrijheid en verdraagzaamheid voor hem of haar betekenen. Fotos en quotes uit de interviews vormen samen de Zeeuwse portrettengalerij die op 5 mei in Vlissingen voor het eerst in zijn geheel op de Zeilmarkt te zien zal zijn. Daarna maakt de expositie een rondreis langs alle zeventien Zeeuwse gemeenten.

omhoog

Een stilte die spreekt
In de tentoonstelling Een stilte die spreekt. Herdenken in diversiteit vertellen 53 mensen wat herdenken voor hen betekent. De interviews maken duidelijk hoe verschillend de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zijn. De tentoonstelling bestaat uit een lees- en luisterhoek en achttien panelen met fotos van de geïnterviewden. Van 17 april tot en met 10 mei is de tentoonstelling te zien in de hal van het Vlissingse stadhuis.

omhoog

Het Bevrijdingsfestival in Vlissingen
Om met de deur in huis te vallen: niemand minder dan Sita, 16 Down, Kane, Rowwen Hèze, Van Dik Hout, Mory Kante en Bløf beklimmen op 5 mei het podium aan het Bellamypark. Een podium dat trouwens groter dan ooit zal zijn. Het Bellamypark ondergaat een ware gedaantewisseling: het podium komt haast ín de haven te staan en de infomarkt verhuist naar de Arsenaalplein. Zo ontstaat veel meer ruimte op het plein zelf, waar ook nog eens alle obstakels als bloembakken en fietsenrekken worden verwijderd. Twee enorme videowalls (één halverwege het plein en één aan de ingang van het plein aan de kop van de Spuistraat) moeten ervoor zorgen dat niemand wat mist.
Ook buiten het Bellamypark is natuurlijk van alles te beleven.

In en rond het Dijktheater bij het Arsenaal vindt Liberty-Dance plaats, een groots dance-evenement met nationaal en internationaal bekende djs. En zoals gezegd vindt de infomarkt dit jaar plaats op het Arsenaalplein, die zo een mooi verlengstuk van het Bellamypark wordt. Verder zijn er acties en projecten te verwachten van onder meer Amnesty International, War Child en Mensen in Nood. Zeeuwse scoutinggroepen tenslotte, bouwen manshoge beelden rond het thema van het Bevrijdingsfestival, zodat we niet vergeten waar het op 5 mei écht om gaat. Vrijheid dus, hoe vanzelfsprekend die vrijheid voor ons lijkt en hoe onvanzelfsprekend die voor anderen is.

omhoog

Four Freedoms Awards
In januari 1941 formuleerde de Amerikaanse president Roosevelt vier vrijheden. Die vrijheden vormen de basis van alle activiteiten van De Maand van de Vrijheid. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees zijn ook anno 2002 meer dan actueel. Elk jaar worden met de Four Freedoms Awards een aantal personen en/of instanties geëerd die zich sterk maken voor één van de vier vrijheden. De uitreiking van de Four Freedoms Awards vindt om beurten plaats in Amerika en Zeeland, het stamland van de familie Roosevelt.
Naast Nelson Mandela, die de Four Freedoms Medal krijgt, worden dit jaar de volgende instanties en personen geëerd: Radio Free Europe/Radio Liberty met de onderscheiding Vrijheid van Meningsuiting, omdat dit radiostation in het voormalige Oostblok de schakel vormde tussen de verboden oppositie en de burgers. Professor Nasr H. Abu Zaid met de onderscheiding Vrijheid van Godsdienst, omdat deze naar Nederland uitgeweken Egyptenaar staat en godsdienst gescheiden wil houden en pleit voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Deze interpretatie van de Koran bracht hem in Egypte in opspraak.
Mevrouw Gro Harlem Brundtland met de onderscheiding Vrijwaring van Gebrek, omdat zij als boegbeeld van de WHO, de
Wereldgezondheidsorganisatie, wereldwijde problemen als gezondheid, armoede, schaarste en milieuvervuiling grootscheeps aanpakt. Oud-president Ernesto Zedillo van Mexico met de onderscheiding Vrijwaring van Vrees, omdat hij als president gestreden heeft tegen politieke corruptie in zijn land en tegen de ongelijkheid tussen rijk en arm.
De drie winnaars van de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei, die op 4 mei op de Dam in Amsterdam, in Westerbork en in Vught hun eigen gedichten mogen voordragen én de drie winnaars van de wedstrijd Verbeeld Vrijheid mogen meewerken aan het Four Freedoms Awards-katern van de PZC.
Ook worden zij uitgenodigd om op 8 juni de uitreiking van de Four Freedoms Awards bij te wonen, met als klap op de vuurpijl een gesprek met de laureaten.

omhoog

Huis aan huis op 10 april
Het programma van De Maand Van De Vrijheid met informatie over alle activiteiten, wordt in heel Zeeland op 10 april via de huis-aan-huis-bladen verspreid. Extra exemplaren zijn vanaf die datum op te vragen bij Uit in Vlissingen, Klaas Overdam, telefoon 0118 41 52 44 of bij het provinciaal informatiecentrum, telefoon 0118 63 14 00.

omhoog

Algemeen
De Maand van de Vrijheid is een samenwerkingsverband tussen de provincie Zeeland, het festival Cultureel Gekleurd (COS Zeeland), het Bevrijdingsfestival Zeeland, het Regionaal Pedagogisch Centrum Zeeland (RPCZ), Scoop en de Four Freedoms Awards. Dit jaar doet ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei mee vanwege de Nationale Start Viering 5 Mei in Zeeland.

omhoog

Websites
Voor actuele informatie over de Bevrijdingsfestivals wordt verwezen naar de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl, de website van De Maand Van De Vrijheid: www.maandvandevrijheid.nl en de website van het Bevrijdingsfestival Zeeland: www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl

Kijk voor informatie over het festival Cultureel gekleurd op www.coszeeland.nl .

28 maart 2002, Aagje van der Heide, 631392, 13/02

omhoog