Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR-persbericht

Rotterdam, 2 april 2002

Verkiezingskoorts: Schuivende standpunten politici aangaande multiculturele samenleving

Op 15 mei kunnen alle Nederlanders stemmen bij de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer. Verkiezingskoorts bepaalt daarom momenteel het politieke nieuws. Politici proberen met
opvallende en daadkracht verbeeldende uitspraken de voorpagina's te halen, en kiezers te verleiden tot een stem op hun partij.
Wanneer die uitspraken gaan over de
multiculturele samenleving en discriminatie, kunnen zij vanaf heden eenvoudig worden getoetst: op de website van het LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie) staat een samenvatting van de verkiezingsprogramma's op deze punten. Beschreven worden de programma's van de, volgens de huidige opiniepeilingen, tien grootste politieke partijen in Nederland.

Spannender nog dan de programma's zijn de uitspraken van politici in verkiezings(s)t(r)ijd. Een uitgebreide selectie is, onder de kop verkiezingskoorts, eveneens te vinden op www.lbr.nl.
Verhit door verkiezingskoorts doen politici gemakkelijk stevige uitspraken. Voorbeelden van spierballentaal zijn er genoeg.
In januari meldde minister voor Integratiebeleid Van Boxtel (D66) dat hij een premie wil gaan heffen op de 'import' van allochtone
huwelijkspartners. CDA-lijsttrekker Balkenende volgde door in een spreekbeurt te melden dat de multiculturele samenleving niet iets is om naar te streven. Maar de concrete politieke
consequenties van dit signaal werden, buiten het CDA, voor niemand duidelijk.
In het laatste lijsttrekkersdebat viel op dat Rosenmöller van Groen Links sprak over het toepassen van sancties bij inburgeringcursussen, terwijl daar niks over staat in het
verkiezingsprogramma van zijn partij.
Binnen de VVD bestaat al jaren een stroming die kiest voor harde uitspraken over met name het asielbeleid. Net als voorheen zijn Kamp en Bolkestein de woordvoerders van de harde lijn. Deze lijn is onder invloed van Lijst Pim Fortuyn aan de winnende hand. Vergeleken met het conceptprogramma zijn in het definitieve VVD- programma een flink aantal restrictieve
maatregelen ten aanzien van asielzoekers opgenomen en wordt bepleit dat asiel alleen nog in regio van herkomst kan worden aangevraagd. Daarmee is de VVD flink opgeschoven in de richting van Lijst Pim Fortuyn die alleen nog vluchtelingen wil toelaten uit Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

In het algemeen valt op dat politici niet willen inzien dat Nederland een immigratieland is. Voor zover er sprake is van beleidsvoorstellen, ligt de nadruk op beperkingen ten aanzien van de komst van asielzoekers. Het debat gaat niet over het nationaal en internationaal realiseren van menselijke opvang voor vluchtelingen of over goede regelingen voor economische migratie. Verder ligt de nadruk op integratie. Daar hopen politici nog veel te realiseren. Hoewel de populariteit van Lijst Pim Fortuyn onder een deel van de allochtone bevolking toch lijkt te suggereren dat op dat gebied al veel is bereikt. Allochtone stemmen lijkt Lijst Pim Fortuyn vooral te trekken op het thema veiligheid en door in te spelen op de angst voor nieuwkomers, die ook bestaat onder allochtonen met een redelijk tot goede sociaal-economische positie.
Onder een ander deel van de allochtone bevolking overheerst echter de vrees dat eventueel succes voor Lijst Pim Fortuyn voor hen zal betekenen dat zij zich niet meer thuis kunnen voelen in Nederland. Het land dat zij als hun eigen land beschouwen.

Overigens spreekt Leefbaar Nederland zich in haar programma het duidelijkst uit tegen
discriminatie, verdriet het de SGP dat door de komst van allochtonen andere godsdiensten steeds vastere grond in de samenleving krijgen en benadrukt de ChristenUnie dat Nederland een christelijk stempel moet houden.

Op grond van de verkiezingsprogramma's en uitspraken van politici over discriminatie en de positie van migranten is het LBR van mening dat het geen goede zaak is één partij of politicus te demoniseren of tot speciaal onderwerp van acties te maken.

De ruime aandacht voor onderwerpen rond
immigratie en integratie heeft ook voordelen. Het biedt de mogelijkheid van politici duidelijkheid te eisen en hen te vragen een lange termijnvisie aangaande vluchtelingen, immigratie en integratie te ontwikkelen die verder gaat dan de angst voor migratie die nu de toon zet.

Meer verkiezingskoorts? Kijk op www.lbr.nl! De verkiezingskoortspagina's worden wekelijks geactualiseerd.

Noot voor de pers:
Voor nadere vragen en reacties, bel het LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van
Rassendiscriminatie), 010-2010201, en vraag naar Gé Grubben of Jeroen Visser.
Samenstelling overzicht verkiezingsprogramma's: Eddie Nieuwenhuizen, LBR-documentatiecentrum