RAAD VOOR WERK EN INKOMEN

RWI beleidskader

Raad voor Werk en Inkomen presenteert eerste Beleidskader

Den Haag, 2 april 2002: De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) heeft het eerste beleidskader met voorstellen op het brede terrein van werk en inkomen vastgesteld. De Raad, bestaande uit vertegenwoordigers van sociale partners en gemeenten, doet in zijn beleidskader een groot aantal voorstellen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Alle voorstellen in het beleidskader kunnen rekenen op de unanieme steun van de in de Raad vertegenwoordigde geledingen.
In de Wet Structuur Uitvoering Werk en Inkomen is bepaald dat de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het beleidskader van de RWI betrekt bij zijn beleid en er slechts 'met redenen omkleed' van af kan wijken.

De actuele terugval van de conjunctuur, de nog steeds bestaande knelpunten op de arbeidsmarkt en de hoge aantallen werklozen en arbeidsgehandicapten die aan de kant staan, maken volgens de Raad een forse beleidsinspanning noodzakelijk. De voorstellen van de RWI in het eerste beleidskader bestrijken thema's die gezamenlijk een groot deel de werking van de arbeidsmarkt bepalen. In bijgaande samenvatting wordt uitgebreid ingegaan op een aantal voorstellen en de analyse die daaraan ten grondslag ligt.

De RWI heeft de wettelijke taak om te adviseren over de besteding van de huidige beschikbare middelen en over de gewenste omvang van het totale budget voor arbeidsmarkt- en reïntegratiebeleid. Harde uitspraken over de in te zetten middelen zijn volgens de Raad op dit moment niet te doen, gelet op het ontbreken van voldoende inzicht in de effectiviteit van het huidige beleid. De RWI stelt daarom voor om eenduidige, concrete, operationele en kwantificeerbare doelstellingen te ontwikkelen voor de instrumenten die worden ingezet om de beleidsdoelstellingen te realiseren.

De RWI verzoekt de minister van SZW voorts om bij de vaststelling in 2002 van de omvang en verdeling van de middelen voor het arbeidsmarktbeleid helderheid te verschaffen over de beleidsmatige keuzes bij de budgetverdeling. Daarbij gaat het behalve over de doelstelling van het beleid ook over de omvang van de doelgroep en de inzichten in de kenmerken van de doelgroep. De Raad constateert dat deze informatie onvoldoende beschikbaar is.

Behalve inzicht in de factoren die bepalend zijn geweest voor de toekenning van budgetten vooraf, mist de RWI ook inzicht in de verantwoording achteraf van de aanwending van budgetten. De RWI verzoekt de minister van SZW zo spoedig mogelijk aan te geven hoe nu en in de toekomst wordt gewaarborgd dat relevante informatie over de besteding van publieke reïntegratiebudgetten beschikbaar komt.

De Raad voor Werk en Inkomen is het overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten voor de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het beleid rond werk en inkomen. De RWI streeft naar een duurzame verbinding van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt door middel van advies en subsidie. De RWI is 1-1-2002 officieel van start gegaan. Voorzitter van de RWI is Jan van Zijl.
---
Voor de redactie '