Gemeente Groningen

2
APR
12.56

Persbericht

Duo baan voor nieuwe stadsbeiaardiers
02-04-2002

Adolph Rots en Auke de Boer zijn de nieuwe Groninger stadsbeiaardiers. Op dinsdag 2 april a.s. om 12.00 uur is hun eerste officiële (duo) bespeling van het carillon van de Martinitoren. Zij volgen samen Dirk Donker op, die vanaf 1968 tot en met februari van dit jaar twee maal per week het carillon van de Martinitoren bespeelde. Met de benoeming van Rots en De Boer wordt de functie van stadsbeiaardier voor het eerst in Groningen officieel ingevuld als duobaan.

Adolph Rots (Aalten 1947) studeerde orgel, kerkmuziek en schoolmuziek aan het Utrechts conservatorium en kreeg zijn beiaardopleiding aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Bernard Winsemius. Rots is ook nog stadsbeiaardier van Appingedam en Winschoten en verder is hij als cantor-organist verbonden aan de Nicolaïkerk in Appingedam. Ook op bestuurlijk niveau is hij betrokken bij de orgel- en beiaardcultuur in de provincie Groningen.

Auke de Boer (Drachten 1954) studeerde orgel, koordirectie, kerkmuziek en schoolmuziek aan de conservatoria van Leeuwarden en Groningen en deed zijn beiaardopleiding aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. De Boer is beiaardier van de Rijksuniversiteit Groningen, organist van de Grote Kerk in Dokkum en verder de vaste beiaardier van de Stichting Martini Beiaard Groningen, die de extra beiaardbespelingen op feestdagen, koopavonden e.d. organiseert. Daarnaast was De Boer al jaren de vaste vervanger van Dirk Donker.

In de beiaardwereld is een duobaan steeds gebruikelijker. Ten eerste om praktische redenen zoals vervanging bij ziekte en vakantie e.d., maar met twee stadsbeiaardiers kun je ook een muzikale meerwaarde krijgen. De gemeente Groningen heeft dan ook gezocht naar twee beiaardiers, die elkaar wat speelstijl en muzikale belangstelling betreft goed aanvullen, en denkt in Adolph Rots en Auke de Boer een prima combinatie te hebben gevonden. De beide beiaardiers zullen vanaf 2 april iedere dinsdag van 12.00 tot 13.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur de vaste bespelingen verzorgen. Op 2 april a.s. zullen ze elk een deel van de bespeling verzorgen en afsluitend spelen zij samen onder meer marsen van Schubert en Sousa.