Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
---
---
Staalplaat bezwijkt eindelijk volgens het boekje
---
2 april 2002
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelen in een project van de Technologiestichting STW rekenregels die voorspellen wanneer dunne stalen platen in gevels en daken bezwijken. Constructeurs en controlerende instanties als Bouw en Woningtoezicht kunnen met de berekeningen hun voordeel doen.
Staalplaat met trapeziumvormig profiel(Klik op het plaatje voor een grotere versie)Tot nu toe was het onduidelijk wanneer trapeziumvormige profielen van dunne plaatstaal het bij tussensteunpunten begeven. De bestaande rekenregel wijkt soms veertig procent af van de werkelijkheid. Constructeurs gebruiken daarom vaak tabellen en grafieken van producenten. Die tabellen en grafieken zijn gebaseerd op resultaten uit proeven en stimuleren niet het gebruik van het lichte, duurzame en volledig recyclebare bouwmateriaal.
Het Eindhovense onderzoeksteam wil de nieuwe rekenregels baseren op vereenvoudigde mechanische modellen in plaats van een bewerking van de proefresultaten.
Uit proefnemingen op platen en computersimulaties van deze proeven ontdekten de onderzoekers dat een plaat op drie verschillende manieren kan bezwijken. Voor elke bezwijkvorm is een mechanische model ontwikkeld. Het model voor de meest voorkomende bezwijkvorm geeft, zonder dat er gecorrigeerd is voor de resultaten van de proefnemingen, al resultaten die vergelijkbaar zijn met de huidige rekenregel.
In eerste instantie concentreerden de onderzoekers zich op geprofileerde platen zonder verstijvingen in 'lijf' en flenzen. Het gedrag van deze platen is eenvoudiger te modelleren dan dat van de in praktijk meer gebruikte verstijfde platen.
Inmiddels zetten de bouwkundigen het onderzoek voort om het gedrag in kaart te brengen van geprofileerde platen mét verstijvingen. Voor deze platen zijn nog geen mechanische modellen ontwikkeld. Het onderzoek laat al wel zien dat computersimulaties het gedrag van dergelijke platen bij tussensteunpunten aanzienlijk verhelderen. De simulaties maken de invloed van verstijvingen duidelijk en vormen zo een interessant hulpmiddel bij het ontwikkelen van nieuwe profielvormen.
Als de mechanische modellen voor deze geprofileerde platen met verstijvingen gereed zijn, zullen de onderzoekers zich richten op rekenregels die ontwerpers en constructeurs kunnen gebruiken.
Nadere informatie bij dr. ir. Monique Bakker (TUE, Bouwkunde)tel. 040 2472331 ('s ochtends)e-mail m.c.m.bakker@bwk.tue.nl