Ingezonden persbericht
Oproep van Koninklijk Horeca Nederland aan alle ouders: "Houd uw kinderen onder 16 jaar thuis!"
Horeca is het zat om voor nachtcrèche te spelen
WOERDEN 2 april 2002 "De horeca doet een dringende oproep aan ouders van jeugdigen onder de 16 jaar: Laat uw kinderen thuis! Het nachtelijke uitgaansleven is niet voor hen bedoeld. De horeca is geen nachtcrèche!" Deze noodkreet heeft directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland vanmiddag gedaan tijdens een bijeenkomst in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Claes wil een discussie over de reikwijdte van de verantwoordelijkheid van de horecaondernemer. "Jongeren zélf en hun ouders hebben hierin ook een verantwoordelijkheid. Daar willen wij een beroep op doen. Volgens ons ligt bij dit struisvogelgedrag een kiem voor het groeiende alcoholmisbruik onder jongeren."
Horecaondernemers weten dat ze een grote verantwoordelijkheid hebben voor de honderdduizenden jongeren die zij ieder weekend gastvrij ontvangen. En die verantwoordelijkheid zijn de uitbaters zich ook bewust bij het schenken van alcohol aan jongeren. De Drank- en Horecawet stelt de verstrekker van alcohol, de horecaondernemer dus, strafbaar bij een overtreding van de regels. Wat de horeca steekt is dat de uitlokkers van strafbaar gedrag, de jongeren die de drankjes bestellen, niet worden vervolgd. Menig ondernemer wordt hierdoor keer op keer in een lastig parket gebracht. Jongeren, maar ook hun ouders, stellen de verantwoordelijkheid van de horeca veelvuldig op de proef. Een aantal praktijkvoorbeelden:
q Ouders zetten hun 13-jarige zoon af bij de discotheek zonder zich verder nog om hem te bekommeren. Als de horecaondernemer aangeeft dat hij die kinderen niet binnen willen hebben, komen ouders doorgaans niet op een vriendelijke manier verhaal halen; q Een ouder neemt zijn kinderen voor een korte tijd onder begeleiding mee naar binnen in de horecazaak, maar na een kwartiertje is de ouder verdwenen en zijn zijn kinderen nog steeds aanwezig; q Een meisje dat geen identificatiebewijzen bij zich heeft, laat de uitbater naar haar ouders bellen. Die beweren klip en klaar dat hun dochter al 16 is. Later blijkt zij bij controle toch twee jaar jonger te zijn; q Kinderen bestellen alcoholische drankjes door valse identificatiebewijzen te tonen. Soms weten hun ouders hiervan af en grijpen ze niet in door die valse papieren in beslag te nemen.
Deze voorbeelden benadrukken volgens directeur Claes de noodzaak om ouders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Jeu Claes: " Wij vinden dat ouders op dit punt aangesproken moeten kunnen worden op hun falend ouderlijk gezag. Die cultuur van afzijdige ouders die niet weten wat hun kinderen doen, moet volgens ons worden doorbroken. Ik spreek veel horecaondernemers die zich meer en meer verwonderen over de houding van ouders ten aanzien van hun kinderen die uitgaan. Sommige ouders weten vaak niet wat hun kinderen 's avonds laat uitspoken. Andere weten dat prima, maar het kan ze blijkbaar niets schelen. Het lijkt wel of ouders het prettig vinden om even de handen vrij te hebben. Maar wij zijn het zat dat de horeca als nachtcrèche fungeert." Claes wil dat ouders zich realiseren dat hun kind onder de 16 jaar weliswaar recht op ontspanning heeft, maar dat is geen vanzelfsprekend recht op uitgaan in de reguliere horeca.
Noot voor de redactie
Ingezonden persbericht