Ingezonden persbericht


Oprichting Landelijk Platform Alcohol en Jeugd bindt de strijd aan tegen alcoholmisbruik van jongeren

Koninklijk Horeca Nederland wil in gesprek met jongeren én ouders

WOERDEN 2 april 2002 Koninklijk Horeca Nederland wil door het oprichten van het Landelijk Platform Alcohol en Jeugd het alcoholmisbruik onder jongeren als een serieus probleem op de kaart gaan zetten. "Het Platform zal het probleem vooral praktisch bij de horens vatten", zegt directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland vanmiddag tijdens een bijeenkomst in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. "Ik voel veel voor een model zoals het Landelijk Platform tegen Geweld op Straat heeft gefunctioneerd. Met alle publieke en private partijen die een goede inbreng voor dit onderwerp hebben om de tafel gaan zitten, nadenken over de aanpak en die volop in praktijk gaan brengen." Claes wil dat de aandacht voor alcoholmisbruik onder jongeren niet verslapt, nu blijkt dat voorlichtingscampagnes als 'Drank maakt meer kapot dan je lief is' geen effect meer hebben op jongeren.

In de optiek van Claes zal het Landelijk Platform Alcohol en Jeugd zich vooral focussen op het alcoholgebruik van jongeren onder de 16 jaar en overmatig alcoholgebruik van jongeren tussen de 18 en 23 jaar. Het Platform moet uitgroeien tot een kenniscentrum waar alle relevante onderzoeken en informatie over alcohol en jongeren voorhanden is. Claes: "Het Platform moet daarvan goede analyses maken, want veronderstellingen voeren nu teveel de boventoon. Het Platform zal ook onderzoek moeten initiëren. Bedrijfsleven en overheid kunnen zich dan op basis hiervan door het Platform laten adviseren." Bestaande en nog te ontwikkelen concrete aanpakken om het alcoholmisbruik onder jongeren terug te dringen komen te vallen onder de paraplu van het Landelijk Platform Alcohol en Jeugd. Verder zal het Platform zorgdragen voor een duidelijke communicatie van de problematiek naar diverse doelgroepen, zoals ouders, jongeren en de media.

Als het aan Claes ligt, zal een breed scala van organisaties in het Platform zitting nemen. "Ik nodig zowel publieke als private partijen uit. Ik denk daarbij aan jongeren en ouders of aan organisaties die hen vertegenwoordigen, scholen, politie, een korpsbeheerder, een hoofdofficier van justitie, 3VO, GGD Nederland, NIZW, NIGZ, de verslavingszorg , Stiva, PVAD, NOC*NSF en diverse ministeries, zoals Binnenlandse Zaken, Justitie, Volksgezondheid en Onderwijs. Het Platform zal in ongeveer drie jaar tijd moeten streven naar een maximale terugdringing van het alcoholgebruik van jeugdigen tot 16 jaar. Ik hoop ook dat het aantal alcoholmisbruikers tussen de 16 en 20 jaar fors zal dalen."

Noot voor de redactie