Technische Universiteit Delft

Alle promoties, intree- en afscheidsredes worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Radiokanaal
2 april 2002 | 10.30 uur
hr. K. Witrisal | Diplom-Ingenieur elektrotechniek TU Graz, Oostenrijk. promotoren | Prof.dr.ir. L.P. Ligthart (fac ITS) en prof.dr. R. Prasad (Aalborg U., Denmark)
toeg.prom. | Dr.ir. G.J.M. Jansen (UHD- fac ITS)

OFDM Air-Interface design for multi media communications.
Het eerste deel van dit proefschrift behandelt de modellering van het tijd-dispersieve en frequentieselectieve radio kanaal, op basis van Gaussische stochastische processen van de tweede orde. Een nieuwe methode wordt ontwikkeld voor de karakterisering van het radio kanaal. Hierbij wordt de "level crossing rate" van de frequentieselectieve overdrachtsfunctie van het radiokanaal gebruikt om de "RMS delay spread" te schatten. Deze techniek maakt het mogelijk het radio kanaal te karakteriseren op basis van eenvoudige niet-coherente metingen waarin het vermogen als functie van de frequentie bepaald wordt. De "Air-interface" en het "multiple access" schema van een op OFDM gebaseerd communicatiesysteem worden geïntroduceerd en onderzocht in deel twee van dit werk. De maximale data snelheid van 155 Mbit/s wordt bereikt in een optimaal radiokanaal bij een beperkte snelheid van de terminal (loopsnelheid). Draadloze computernetwerken zijn een typische toepassing voor dit systeem. Algoritmen voor synchronisatie en kanaalschatting worden ontwikkeld en geëvalueerd. Hierbij wordt een bekend trainingssymbool gebruikt, welke periodiek in het begin van een vaste framestructuur verzonden wordt. De conclusie is dat robuuste en efficiënte synchronisatie en kanaalschatting - dit zijn kritische procedures in een OFDM ontvanger - mogelijk zijn, door gebruik te maken van een trainingssymbool, waarbij slechts een kleine overhead geïntroduceerd wordt. Een diepgaande analyse is gemaakt van een aantal onderwerpen op het gebied van synchronisatie: de schatting van de tijdoffset in dispersieve kanalen, en de invloed van "DC-offset" en "carrier feed-through" op een veel gebruikte frequentiesynchronisatie techniek. Voor het laatste probleem is een oplossing ontwikkeld. Voor de "up-link" kan "pre-equalization" gebruikt worden in een "time-division duplexing (TDD)" frameformaat. Deze methode compenseert voor het frequentie selectieve gedrag van het radiokanaal, waarbij de detectie van data vereenvoudigd wordt. De synchronisatie wordt hierbij overwegend in de mobiele stations uitgevoerd. Dit betekent een distributie van de grote complexiteit die daarvoor nodig is. Er worden concepten geïntroduceerd, om een gelijkblijvend vermogen van het uitgezonden signaal te bereiken, en om de resterende synchronisatiestappen op te lossen. De belangrijkste signaal verwerkingsalgoritmen van de OFDM zender-ontvangers zijn geïmplementeerd en geëvalueerd op een experimenteel systeem bestaande uit DSP borden. Het systeem werkt in real-time maar met een sterk gereduceerde datasnelheid. Foutcorrigerende codering vormt een belangrijk onderdeel van OFDM systemen. Daarbij worden de datasymbolen goed over de "grote" bandbreedte van het OFDM signaal verdeelt om de
frequentie-diversiteit te exploiteren. De foutenkans van een gecodeerd OFDM systeem is geëvalueerd. Hieruit volgt dat een grotere bandbreedte en een langere kanaal impulsresponsie (in een beperkte mate) tot betere resultaten leiden. Een nieuwe methode voor antenne-diversiteit wordt geïntroduceerd. Deze techniek kan de foutenkans met weinig toegevoegde complexiteit aanzienlijk verlagen bij een kleine bandbreedte van het radiokanaal of een korte impulsresponsie.

Voor verder lezen:

* Powerline communications by Klaus Dostert, 2001

* ADSL, VDSL and multicarrier modulation by John A.C. Bingham, 2000
* OFDM for wireless multimedia communications by Richard van Nee and Ramjee Prasad, 2000

* Multi-carrier digital communications theory and applications of OFDM by Ahmad R.S. Bahai and Burton, 1999