---

Ministerie van Defensie



---

Zwiers/judo

Goud voor Zwiers, Vriezema pakt brons

30-03-2002

Wachtmeester Claudia Zwiers heeft vandaag (30 maart) goud gewonnen op de Judo Grand Prix in Rotterdam. Het was voor de zevende keer dat de topsporter, in dienst van de Koninklijke Marechaussee, de Open Nederlandse won. In de klasse tot 78 kilogram was de talentvolle Duitse Esther Ridder haar tegenstander in de eindstrijd. Zwiers wist met een houdgreep de titel te veroveren.

De Haarlemse toonde zich uitermate blij met de nieuwe titel op haar palmares. Ik ben vorige week tijdens de voorbereiding op het A-toernooi in Rome, geblesseerd geraakt aan mijn rug. Er waren zelfs twijfels of ik hier wel op de mat zou verschijnen. De loting was echter gunstig en daarom heb ik de gok toch maar gewaagd. Met succes dus.
De tweede dag van de Grand Prix kende al een goed einde voor een andere topsporter bij Defensie. Luitenant Daniëlle Vriezema (landmacht) deed een geslaagde greep naar het brons. Aartsrivale Sara Alvares stond haar in de weg in de jacht op het goud. In de kleine finale was de Britse Gemma Hutchins geen enkel probleem voor de landmachtmilitair, die na twee yukos en een koka te hebben gescoord, de wedstrijd met een houdgreep afmaakte.
Wachtmeester (marechaussee) Erwin van Beek kende geen geluk. Hij won de eerste partij wel van de Slowaak Ferjan, maar verloor het initiatief tegen de Brit Preston. Ik hoopte op een goede prestatie, zodat er mogelijk nog een plekje voor me zou zijn op het Europees Kampioenschap, aldus de teleurgestelde Van Beek. Luitenant ter zee (marine) Dennis Meijer is na zijn tweede plek in Rome, evenals Vriezema en Zwiers, zeker van het EK in Slovenië (mei). Hij presteerde echter ondermaats in Rotterdam. Het voelde gewoon niet goed, ik was slap, aldus de pupil van coach Cor van der Geest. De twee andere topjudokas van Defensie komen morgen tijdens de laatste dag niet in actie in Rotterdam. Mark Huizinga (duim) en Deborah Gravenstijn (knie), beiden luitenant bij de luchtmacht, zijn geblesseerd. (Foto's: Peter Wiezoreck)

Van Beek/Judo