Ingezonden persbericht
Persbericht
Rijswijk, 27 maart 2002
Beginnersrijbewijs gaat 30 maart in
Het beginnersrijbewijs gaat op zaterdag 30 maart in. Elke nieuwe rijbewijsbezitter die vanaf die datum binnen vijf jaar drie strafpunten oploopt bij ernstige overtredingen, moet een rijvaardigheidsonderzoek doen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Hiertoe heeft minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) in overleg met haar collega Korthals (Justitie) besloten. Het Openbaar Ministerie gaat de overtreders registreren.
De maatregel is bedoeld om het aantal ongevallen onder beginnende bestuurders te verlagen. Het rijbewijs zelf blijft onveranderd.
Iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt, valt onder de nieuwe regeling. Voor beginnende bestuurders gelden de eerste vijf jaar na ontvangst van het rijbewijs strengere regels. De nieuwe weggebruikers krijgen een strafpunt als zij worden aangehouden vanwege bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan dertig kilometer per uur, een alcoholpromillage van 0,2 en hoger en het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden vallen. Het rijbewijs wordt geschorst als iemand voor de derde keer is aangehouden en veroordeeld. Blijkt uit het daaropvolgende rijvaardigheidsonderzoek dat de beginnende bestuurder niet rijvaardig is, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.
Rijvaardigheidsonderzoek
Het rijvaardigheidsonderzoek bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Naast educatie staat de kwaliteit van het rijgedrag tijdens het onderzoek voorop.
Als de rijvaardigheid en theoriekennis onvoldoende zijn, moet de kandidaat opnieuw een volledig examen doen. De kosten voor het onderzoek komen voor rekening van de beginnende bestuurder.
Minister Netelenbos reikt op drie april bij het CBR het eerste beginnersrijbewijs uit.
Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Saskia Kranendonk, persvoorlichter, tel. (070) 351 7116 of 06- 53 213160 CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen): Hans Fontijn, hoofd In- en Externe Betrekkingen, tel. (070) 372 0508 of 06-55 140810.