LTO Nederland

Roemaat: Boeren willen vergoeding voor groene diensten

LTO verontwaardigd over lagere vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer

Donderdag 28 maart 2002 - De vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer gaan dit jaar gemiddeld met zon 20 procent omlaag zonder dat de betrokken boeren hiervan op de hoogte zijn gesteld. Dit is het gevolg van een aanpassing, die het ministerie van LNV tussentijds in het systeem van vergoedingen heeft doorgevoerd. Dit gebeurde overigens op last van Brussel. LTO-Nederland is verontwaardigd over de verlaging van de vergoedingen, te meer daar boeren aan alle kanten worden aangemoedigd om juist méér aan natuurbeheer te gaan doen.

LTO-bestuurder Jos Roemaat vindt dat de overheid op deze wijze niet met een beroepsgroep kan omgaan. Dit kun je mensen niet aandoen. Boeren passen hun bedrijfsvoering aan door zich beperkingen op te leggen of juist extra activiteiten te verrichten. Dan kan het niet zo zijn dat tussentijds de spelregels worden veranderd, of dat nu door Brussel komt of niet. LNV moet zich als een betrouwbare contractpartner opstellen. Als iets dergelijks zou gebeuren met bijvoorbeeld huursubsidie, zou het land te klein zijn, aldus Roemaat. Hij pleit voor een ander beloningssysteem, zodat boeren vergoedingen krijgen voor geleverde groene diensten.

In Nederland doen duizenden boeren mee aan natuurbeheer. Zij hebben meestal een pakket maatregelen afgesproken en dit in een overeenkomst met een natuur- en landschapvereniging vastgelegd. Voor de meeste toepassingen ligt de vergoeding tussen 110 en 170 euro per hectare per jaar. In vergelijking met vorig jaar zal deze rond 20 procent omlaag gaan. Roemaat vindt dat nu tegendraads wordt gewerkt, omdat maatschappelijke organisaties en politieke partijen juist pleiten voor meer agrarisch natuurbeheer en daarbij passende beloningen voor boeren.

Vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer zijn gekoppeld aan een bepaalde standaard voor ruwvoerprijzen, die al enkele jaren achtereen daalt. Enkele jaren geleden is daar een prijsindexcijfer (gezinsconsumptie) aan gekoppeld, zodat de vergoedingen aan de inflatie werden aangepast. Door die index heeft Brussel nu een streep gehaald. LNV kon niet anders dan op het oude systeem teruggrijpen, maar verzuimde om de betrokken beheerboeren en hun organisaties hiervan op de hoogte te stellen. Ook over een of andere vorm van compensatie is schijnbaar niet nagedacht.

Volgens Roemaat moet het huidige systeem met een tegenprestatie voor gederfde inkomsten op de helling: 'We moeten naar een ander stelsel in de vorm van een beloning voor diensten, die ondernemers verlenen. Boeren lopen nog steeds warm voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer, maar het gaat de afgelopen jaren niet van een leien dakje. Integendeel, het is heel traag en stroperig proces, waarbij vergoedingen in veel gevallen veel later werden uitbetaald, dan was overeengekomen. Nu gaan die vergoedingen weer omlaag. We vinden dat dit zo niet langer kan', aldus de LTO-bestuurder.

Nadere informatie: Jack Luiten (tel. 06-53736017) en Jos Roemaat (tel. 06-51380435)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)