Gemeente Tilburg

11-3-2002
Eerste raadsgriffier in Tilburg
Eerste echte stap naar duaal bestel is werkelijkheid

Met de komst van het nieuwe duale bestel krijgen raad en college andere bevoegdheden. Zo zal de raad de hoofdlijnen van het beleid vaststellen én hierbij het uitvoerende orgaan, het college, controleren. Om de raad te adviseren en te ondersteunen in de uitoefening van zijn taken, wordt een raadsgriffie ingesteld. De benoeming van de griffier is dan ook een historisch moment. Mr. Gerard Vrenken is door een commissie uit de gemeenteraad voorgedragen als raadsgriffier voor Tilburg.

Gerard Vrenken is nu hoofd van de afdeling Juridische Zaken en plaatsvervangend sectorhoofd van Sociale Zaken in Tilburg. Hij werkt al een groot aantal jaren bij de gemeente Tilburg, en heeft op een breed terrein diverse functies vervuld. Per 14 maart 2002 zal dhr. Vrenken daadwerkelijk als griffier aan de slag gaan. Binnenkort zal de werving gestart worden voor de overige medewerkers van de griffie.

De gemeenteraad zal over de benoeming van de raadsgriffier op 13 maart 2002 een besluit nemen.

Gerard Vrenken
De selectiecommissie is blij dat zij de heer Vrenken als kandidaat voor de functie van raadsgriffier kan voordragen. Hij is goed ingevoerd binnen de gemeentelijke organisatie en heeft een ruime ervaring op de diverse werkterreinen van de gemeente. Daarnaast is hij iemand die goed bekend is met de stad en onderhoudt hij contacten met veel (maatschappelijke) instellingen.
De afgelopen jaren heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij ontwikkeling van de Sociale Dienst. Hij is één van de bedenkers van de vernieuwing van het werkgelegenheids- en het armoedebeleid, dat bekend is geworden als het Tilburgse Polismodel. Kern hiervan is dat op het terrein van werk, inkomen en zorg op basis van maatwerk, oplossingen worden gezocht voor probleemsituaties, wat leidt tot resultaatgerichte afspraken tussen de gemeente en de betrokken burger (werkpolissen en zorgpolissen). Dit model heeft mede ten grondslag gelegen aan de afspraken die minister Vermeend, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu maakt met de grote steden, in het kader van de Agenda voor de Toekomst. Vorige week dinsdag 5 maart heeft Vermeend die overeenkomst in Tilburg ondertekend. Daarbij onderstreepte hij de vooraanstaande positie die de Tilburgse Sociale Dienst in Nederland inneemt.

Gerard Vrenken ziet het zelf als een belangrijke uitdaging om bij te dragen aan het succes van het duale stelsel in Tilburg. Het duale stelsel biedt volgens hem goede mogelijkheden om het democratisch werken van het gemeentebestuur te vergroten. Hij zal zich vanuit de raad inzetten voor een goede samenwerking met het college en met de gemeentelijke organisatie.

Dualisering
Met ingang van 7 maart 2002 (de dag na de gemeenteraadsverkiezingen) is de Gemeentewet aangepast, met het oog op de dualisering van het gemeentebestuur.
In het nieuwe duale bestel ontstaat er een andere taakverdeling tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad en het college krijgen elk hun eigen bevoegdheden. De raad en het college zullen onafhankelijker van elkaar gaan optreden. Met de dualisering wordt beoogd de bestuurskracht van het college te vergroten. De raad krijgt in dit duale stelsel een drieledige functie. De raad is eerst en vooral de volksvertegenwoordiging en stelt de hoofdlijnen van het beleid vast. Het college is daarbij het uitvoerende orgaan. De raad oefent hierbij controle uit op het college.