Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Pensioen op maat voor Slijtersbranche

Vorig jaar hebben wij u geïnformeerd over de op handen zijnde wijzigingen in de pensioenregeling van de slijterijen.

Desgewenst kunt u hier nalezen wat wij daarover vorig jaar hebben medegedeeld:

>> Voorstellen Pensioen op maat voor Slijtersbranche

Reden aanpassing
De reden van de aanpassingen in de pensioenregeling is de volgende:

De vorig jaar gemaakte afspraken om de VUT-uitkering om te bouwen naar een prépensioen-uitkering, bleken te kostbaar om uit te kunnen voeren. Vorig jaar hebben wij vermeld dat de standaardleeftijd om met pré-pensioen te gaan 63 jaar was. Wij wilde voor de slijtersbranche een betere regeling afspreken, dus een mogelijkheid om eerder dan 63 jaar te stoppen met werken. Met de huidige Vutregeling kunt u immers met 61 jaar al met de VUT.

Voorstel
Omdat onze eerdere voorstellen te duur waren, hebben CAO-partijen afgelopen tijd weer met elkaar rond de tafel gezeten om een nieuwe oplossing te bedenken. Uit deze besprekingen is het volgende voorstel uit de bus gekomen:

* het verlengen van de Vutregeling met 1 jaar, van 1 januari 2002 tot 1 januari 2003.

* De toetredingsleeftijd wordt 61 jaar.

* De premie is dit jaar 3,1% (1,7% voor de werkgever en 1,4% voor de werknemer).

* Vanaf 1 januari 2003 treedt naast deze regeling speciaal voor deze branche een pré-pensioenregeling in werking, die voorziet in een opbouw van nog eens 40% bovenop de algemene detailhandels-basis regeling van 160%. Op basis hiervan kunt u dan met 62,5 jaar met de VUT in plaats van 63 jaar.

* Voor degenen die uitzicht hebben op de VUTgerechtigde leeftijd is er uiteraard een overgangsregeling voorgesteld die het volgene inhoudt:
In de overgangsperiode loopt de Vut-regeling tot 62,5 jaar. Direct daarop ontstaat het recht op pré-pensioen. U zult te zijner tijd door Relan Pensioen verder worden geïnformeerd over de nieuwe pensioen-regeling en met name wat de gevolgen hiervan zullen zijn.

* De premie die u in 2002 betaalt voor het pensioen (0,88) en de Vut (1,4) is in totaal 2,28%. De premie die u gaat betalen vanaf het jaar 2003 voor de pré-pensioen-regeling (incl. basisregeling detail- handel) en de VUT-overgangsregeling komt voor 2003 neer op 2,12%.

Wij leggen dit voorstel met een positief advies aan u voor.

Naar onze mening hebben wij, mede gezien de kosten van de invoering van de nieuwe pré-pensioenregeling en de structuur van de slijtersbranche, een zeer acceptabel akkoord weten te bereiken.

Op basis van de moderne pensioenregeling, waarbij u onder meer een persoonlijk recht opbouwt om met pré-pensioen te gaan, is een acceptabele overgangsregeling overeengekomen.

Het woord is wederom aan u ! Wij verzoeken u om door te geven of u wel of niet akkoord gaat met de principe-afspraken, door het. reactieformulier dat u per post heeft ontvangen vóór vrijdag 5 april 2002 ingevuld terug te sturen?

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Neoletta Poelgeest, tel: 035 - 677 39 07; email: hilversum@cnvdibo.nl.

Hilversum, 27 maart 2002.