FNV
Loonbeleid FNV is in balans: 3,5 procent
FNV Voorlichting - publieksinfo@vc.fnv.nl
De gemiddelde loonstijging voor 2002 komt voorlopig uit op 3,5 procent. Ook op de voornaamste speerpunten, waaronder afspraken over tijd en scholing, wordt goed gescoord. Daarmee ligt het ingezette CAO-beleid precies op koers.
De FNV ligt met de uitvoering van het gedifferentieerde arbeidsvoorwaardenbeleid precies op koers. De gemiddelde loonstijging voor 2002 komt voorlopig uit op 3,5 procent. Maar ook op de voornaamste speerpunten, waaronder afspraken over tijd en scholing, wordt goed gescoord.
Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde Tussenbalans CAO-seizoen 2002.
Vorig jaar kondigde de FNV aan de remweg in te zetten met de loonontwikkeling. "In weerwil van de blijvende spanning op de arbeidsmarkt en het nog altijd hoge inflatiecijfer vind ik deze voorlopige uitkomst van 3,5% een knap uitgebalanceerd resultaat," aldus FNV's CAO-coördinator Henk van der Kolk.
"Te meer als je onze cijfers analyseert op de langer lopende contracten, want dan gaan we richting de 3 procent. Daarmee logestraffen we allerlei werkgevers en sommige politici die ons ervan betichten de loon-prijsspiraal aan te zwengelen."
Over de hele linie zijn tot nu toe 22 CAO's afgesloten voor zo'n kleine half miljoen werknemers. De Tussenbalans van de FNV is gebaseerd op 68 zogeheten coördinatie-CAO's, waarvan er 12 zijn afgesloten (378.000 werknemers).
Deze coördinatie-CAO's zijn qua omvang en uitstraling richtinggevend voor de uitkomst van het arbeidsvoorwaardenbeleid.
Ook de speerpunten uit de FNV-arbeidsvoorwaardennota 'Leren loont' komen goed uit de verf.
In alle 12 coordinatie-CAO's zijn afspraken opgenomen over vormen van individueel tijdbeleid voor werknemers. In 5 CAO's gaat het over de mogelijkheden om tijd te sparen. Nergens is een verhoging van de collectieve arbeidsduur opgenomen.
Verder zijn er in 9 CAO's verbeteringen van bestaande of nieuwe verlofregelingen afgesproken. Een aantal CAO's maakt de vierdaagse werkweek voor speciale groepen mogelijk.
Het individuele loopbaanbeleid wint terrein: in 5 CAO's zijn de eerste afspraken gemaakt over het ontwikkelen van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), dan wel budget (POR).
Henk van der Kolk: "Doorbraak is een groot woord, maar gezien alle scepsis over dit issue zijn we op de goede weg."
28 maart 2002
Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws.
Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl