Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Datum: 28 maart '02
Fax /E-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties
Betreft: Gemeenschapsonderwijs eist een éénvormige financiële controle voor alle netten.
Het Gemeenschapsonderwijs eist dat een éénvormige financiële controle voor alle Vlaamse scholen wordt ingeschreven in Onderwijsdecreet XIV.
Uitvoering politiek akkoord
Hiermee eist het Gemeenschapsonderwijs de volledige uitvoering van het politiek akkoord van 18 juni 1998 betreffende de hervorming van het gemeenschapsonderwijs. In dit akkoord wordt gesteld dat de financiële controle éénvormig wordt voor alle netten en uitgeoefend wordt door een college van accountants dat wordt aangeduid door de Vlaamse regering.
In het regeerakkoord heeft de Vlaamse regering zich ertoe verbonden om het politiek akkoord volledig uitvoeren.
Vandaag is deze maatregel nog steeds niet uitgevoerd in tegenstelling tot de hervorming van het gemeenschapsonderwijs die in volle gang is.
Onderwijsdecreet XIV
Binnenkort start de Vlaamse regering met de besprekingen over onderwijsdecreet XIV. Het Gemeenschapsonderwijs eist dan ook dat na vier jaar de uitvoering van genoemd politiek akkoord zijn beslag krijgt in het komende verzameldecreet. Onderhandelingen hieromtrent moeten uitvoering geven aan dit punt uit het politiek akkoord.
Verschillende boekhoudkundige controles tussen de netten
De scholen van het gemeenschapsonderwijs voeren als openbare dienst een boekhouding conform de regelgeving zoals die door de Vlaamse Regering bepaald is en leggen hierover verantwoording af. Dit in tegenstelling tot het vrij onderwijs dat onder het statuut van vzw valt en hierdoor een minder doorgedreven boekhoudkundige controle kent.
Deloitte & Touche: objectiveerbare verschillen.
De studie van Deloitte & Touche (D&T) toont aan dat de verschillen in boekhoudkundige controle, de toegang tot de financiële gegevens van de scholen uit verschillende netten bepaalt. Terwijl in de scholen van het officieel onderwijs en vooral in het gemeenschapsonderwijs de gegevens openbaar en toegankelijk zijn, blijkt dat vele scholen uit het vrij onderwijs onvolledige of geen gegevens ter beschikking stellen. De beschikbare gegevens van scholen uit het vrije net zijn dan ook veel beperkter en indirecter. Men moet zijn toevlucht nemen tot enquêtes, steekproeven, schattingen e.d. om over voldoende gegevens te kunnen beschikken. Daardoor ontstaat een vertekend beeld waarop vanzelfsprekend onvolledige en verkeerde conclusies worden geënt.
Het verschil in beschikbaarheid van de gegevens vormt ook de basis van de kritiek op het onderzoek, zoals dit werd geformuleerd door professor Despontin, voorzitter van de nationale raad van de statistiek, in De Morgen van zaterdag laatstleden. De studie D&T kan dan ook niet als basis dienen voor een herfinanciering van het onderwijs omdat ze gebaseerd is op onvolledige en vertekende gegevens.
Indien alle scholen onderworpen worden aan een éénvormige financiële controle kunnen gegevens op een gelijke basis vergeleken worden. De onderzoekers kunnen dan appelen met appelen vergelijken en geen appelen met peren zoals dit met bovengenoemd onderzoek gebeurd is.
De onderzoekers van D&T concluderen zelf dat een éénvormige financiële controle een noodzaak is: "Wij pleiten er in dit verband voor dat naar de toekomst toe het beter zou zijn de verschillen in boekhoudkundige en administratieve verplichtingen tussen de drie netten af te schaffen, veeleer dan ze in detail te gaan kwantificeren en verrekenen."
Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met de persverantwoordelijke, Dries Vandermeersch.
Dries Vandermeersch
Verantwoordelijke Pers-PR
Het Gemeenschapsonderwijs
Stafcel Communicatie
E. Jacqmainlaan 20
1000 Brussel
tel: 02-790 93 06
fax: 02-790 95 06
GSM: 0477-23 13 57
e-mail: dries.vandermeersch@rago.be