Ingezonden persbericht

Persbericht

Eén chipkaart voor al het openbaar vervoer

Cubic, EDS en Siemens vormen consortium en dingen mee in de openbare tender van Trans Link Systems

Maarssen/ Den Haag, 28 maart 2002 - Cubic, EDS en Siemens hebben een gezamenlijke intentieverklaring getekend dat zij intensief gaan samenwerken aan de ontwikkeling van een nationale chipkaart voor het openbaar vervoer. De overeenkomst is een eerste stap in de vorming van een nieuw consortium tussen deze drie grote bedrijven, die elk voor zich specialist zijn in vervoerssystemen en ICT-oplossingen. Het consortium brengt zijn gemeenschappelijke kennis en ervaring in bij de openbare tender die is uitgeschreven door Trans Link Systems. Deze combinatie van de Nederlandse Spoorwegen, Connexxion, HTM, GVB en RET schrijft de tender uit voor het ontwerpen, leveren en realiseren van een nieuw Nederlands openbaar vervoersbewijs.

De doelstelling van Trans Link Systems is een vervoersbewijs te ontwikkelen en te introduceren dat bruikbaar is ongeacht het soort openbaar vervoer. Dit nieuwe vervoersbewijs zal bijdragen aan de verhoging van de veiligheid op de stations en de verbetering van het reiscomfort. Het systeem moet dagelijks een enorme hoeveelheid relevante vervoersinformatie opleveren, die openbaar vervoersbedrijven kunnen inzetten om hun serviceniveau verder te verhogen.

Jaap Bolhuis van Siemens Nederland N.V.: "De door Trans Link Systems aangegeven doelstelling is een grote uitdaging voor alle betrokken partijen. In de eerste plaats zullen miljoenen reizigers het nieuwe vervoersbewijs moeten accepteren en er tevreden over zijn. Dat oordeel is van het grootste belang. De betrokken consortiumpartners hebben ruime ervaring met het geautomatiseerd innen van vervoersgelden en kunnen dus voldoen aan de hoogste gebruikswensen. Door het aanbieden van diverse typen vervoerbewijzen, kunnen wij OV-bedrijven en hun klanten verschillende betaalmethodieken en dienstenniveaus bieden."

Jan Janssen van Cubic: "Het initiatief vanTrans Link Systems betekent dat het openbaarvervoer in Nederland een nieuw tijdperk binnengaat. Nederland kan hiermee profiteren van de ervaring die is opgedaan bij grote projecten die elders met succes zijn geïmplementeerd, onder andere in New York, Londen en Washington. Dit consortium heeft een brede basis, zowel op nationaal als internationaal niveau."

Detlef Körger van EDS: "EDS voegt aan het consortium kennis en ervaring toe die is opgedaan bij verschillende Nederlandse projecten, zoals de Tripperpas (chipkaart in Groningen), Beneluxlijn (tourniquets voor RET Rotterdam, in combinatie met Cubic), Mobility Mixx (een chipkaartsysteem voor Connexxion) en de NS businesskaart (een chipkaartsysteem voor de zakelijke reiziger). EDS voelt zich sterk verbonden met dit project en is zeer gemotiveerd om er een succes van te maken."

Over Cubic
Cubic Corporation is opgericht in 1951 en heeft zich steeds gericht op ontwikkeling, bouw en wereldwijde levering van elektronische systemen. Het hoofdkantoor staat in San Diego, VS. Cubic Corporation is de moedermaatschappij van twee business units: de Transportation Systems Group en de Defense Systems Group met productiefaciliteiten op verschillende plaatsen in de VS. Momenteel werken er totaal zo'n 3.700 medewerkers voor Cubic.

De Transportation Systems Group ontwerpt en fabriceert automatische systemen voor Fare Collection. Dit is het geheel van systemen die zorgen voor de betaling voor het reizen met openbaar vervoer, inclusief de toegangscontrole, verwerking van de betalingen enzovoort. Cubic Corporation is hierin wereldwijd marktleider. Klanten van Cubic zijn onder meer London Underground, Connex, First Group, C2C, en de steden Washington, D.C., New York, Chicago, Singapore, Sydney, Hong Kong en Bangkok.

Voor meer informatie kunt u Cubic bezoeken op www.cubic.com.

Voor meer informatie kunt u EDS bezoeken op www.eds.com of www.eds.nl.

Over EDS
EDS is sinds 1978 actief op de Nederlandse markt. Wereldwijd is EDS al 40 jaar een toonaangevend IT-dienstverlener. EDS speelt wereldwijd een belangrijke rol in de transport- en vervoerssector. Zo is de firma 's werelds grootste luchtvaartautomatiseerder en verzorgt zij voor de Nederlandse Spoorwegen de rijwegautomatisering en een aantal andere vitale ICT-taken. Het bedrijf is actief op het gebied van management consultancy, e-commerce, business process management, systeembeheer en -ontwikkeling en product lifecycle management. EDS stelt zich ten doel informatietechnologie voor haar klanten in te zetten ter verbetering van hun bedrijfsprocessen en concurrentiepositie in de digitale economie. In 2001 realiseerde de onderneming een omzet van $21,5 miljard.

EDS en A.T. Kearney (management consultancy) zijn actief in zestig landen en partner voor 's werelds meest vooraanstaande bedrijven en overheden. In Nederland is EDS gevestigd in Capelle a/d IJssel, Leidschendam, Spijkenisse, Maarssen, Utrecht, Arnhem, Sittard en Leeuwarden. Tot haar Nederlandse klanten behoren onder andere AEGON, de NS, DSM, Rijkswaterstaat, NUON en de RET.

Over Siemens Nederland N.V.
Klanten vinden bij de Siemens Groep in Nederland producten, systemen en diensten, op vrijwel alle terreinen van de elektrotechniek en de elektronica. Voor bedrijfsleven, overheid en consument. In het verslagjaar 2000/2001 realiseerde de Siemens Groep, met 3680 medewerkers, een omzet van
1.451 miljoen euro. Een stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande jaar. De ontvangen opdrachten stegen met 4% tot 1.626 miljoen euro. De winst kwam uit op 66 miljoen euro. Een stijging van maar liefst 44%. Meer dan de helft van de omzet bestaat uit in Nederland toegevoegde waarde. Via een aantal zogenoemde Centers of Competence biedt Siemens Nederland haar klanten ook internationaal kennis, producten en oplossingen aan. Op uiteenlopende terreinen. Of het nu gaat om havenoverslagsystemen, industriële warmte/krachtcentrales, simulatietechnieken of windturbineparken. De Siemens Groep in Nederland bestaat uit een aantal ondernemingen. Het merendeel van de activiteiten is ondergebracht bij Siemens Nederland N.V in Den Haag. Zij biedt de markt als vooraanstaand speler oplossingen in de sectoren Energie, Industrie, Informatie & Communicatie, Verkeer en Vervoer, Gezondheidszorg, Huishouden en Dienstverlening, en realiseert voor klanten ook opdrachtfinancieringen via Siemens Financial Services. De Siemens Groep in Nederland maakt deel uit van de in meer dan 190 landen vertegenwoordigde multinational Siemens AG. Deze heeft een omzet van 87 miljard euro en ruim 450.000 medewerkers.

Voor meer informatie kunt u Siemens bezoeken op www.siemens.com of www.siemens.nl.

Dit bericht is u toegezonden door:

André van Schoonderwoerd den Bezemer
Press Dept. Siemens Nederland
Information and Communication
Prinses Beatrixlaan 26 (H32C),
2500 BB Den Haag
0031(0) 70 - 333 22 72
0031(0) 6 - 53 407 417