CFO

Reactie wet tegen geweld werknemers publieke sector

De CFO CNV-bond is blij met het deze week gepresenteerde wetsvoorstel van de PvdA en het CDA in de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel biedt werknemers in de publieke sector meer bescherming tegen geweld op het werk. De CFO heeft hierom herhaaldelijk gevraagd.

Aanleiding was het molesteren van een viertal controleambtenaren van de RET (openbaar vervoer) in Rotterdam. De CFO krijgt ook uit andere sectoren (bijvoorbeeld de sociale dienst) regelmatig signalen dat het geweld tegen werknemers toeneemt. De CFO stuurde daarom vorig jaar een brief aan de Vaste Kamercommissie van Justitie en Binnenlandse zaken. Daarin werd een pleidooi gehouden om daders die gewelddadig zijn tegenover ambtsdragers, zwaarder te straffen. Dit voorstel is nu overgenomen in een initiatiefwetsvoorstel van PvdA en CDA. De CFO is blij met het initiatief.

Eisen CFO
De CFO legde in de brief van 8 maart 2001 aan de politiek de volgende eisen op tafel:

- Meer civielrechtelijke mogelijkheden voor een vergoeding van met name immateriële schade voor een ambtsdrager als deze slachtoffer is van een mishandeling tijdens het uitoefenen van zijn beroep. Daarbij moet bij wet worden geregeld dat de werkgever voor juridische bijstand verantwoordelijk is, of zich moet verzekeren.

- Het verhogen van de gevangenisstraf van eenderde naar de helft bij een misdrijf gepleegd tegen een ambtenaar bij uitoefening van zijn beroep.

- Prioriteit bij het Openbaar Ministerie voor zaken als mishandeling van ambtsdragers.

- Voorrang geven aan preventieprojecten, zoals meer conducteurs op de tram en controleurs bij metro-ingangen.

- Een landelijke aanpak van geweldsprotocollen waar gemeenten, maar ook andere overheden of overheidsinstellingen hun beleid tegen geweld vastleggen.

In het voorstel van de beide fracties worden de punten van de CFO grotendeels overgenomen. CFO-bestuurder Willem Jelle Berg: 'De incidenten die regelmatig voorkomen zorgen ervoor dat ambtsdragers uit zelfbescherming wellicht het kunnen laten afweten of zelfs weigeren om in te grijpen. Naar de gevolgen die dat weer heeft voor een bedreigd persoon hoef je niet te raden. Kortom een negatieve spiraal.' De CFO staat daarom ook achter het initiatief van beide politieke partijen. Berg: 'Geweld tegen beroepsuitoeferenaren in de publieke sector valt niet uit te sluiten, maar de tijd moet voorbij zijn dat dit ongemerkt gebeurt.'

Afdeling Publiciteit CFO: 070 4 160 617