Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Land en Tuinbouw is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

28-03-2002

CNV Land- en tuinbouw tevreden over cao-akkoord voor hovenierssector

CNV Land- en tuinbouw heeft in de vroege ochtend van 27 maart een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de circa 16.000 werknemers in de hovenierssector. De komende twee jaar krijgen de werknemers er in totaal 5,5 procent bij. Daarnaast zijn belangrijke afspraken gemaakt over onder andere de reistijdenregeling, de naleving van de cao en een bijdrage voor internationale solidariteit.

"Een goed principeakkoord, dat we positief aan de leden gaan voorleggen", vat John Koudys (CNV Land- en tuinbouw) het slot van de nachtelijke cao-onderhandelingen samen.
De tweejarige cao geldt van 1 maart 2002 tot 1 maart 2004. De 16.000 werknemers krijgen een loonsverhoging van in totaal 5,5 procent: 1 procent per 1 juli 2002, vervolgens 1,75 procent per 1 januari 2003, nog eens 1,75 procent per 1 juli 2003 en ten slotte 1 procent per 1 januari 2004.
Koudys is vooral ook tevreden over de oplossing voor een heet hangijzer: de reistijdenregeling. Op dit moment krijgen werknemers de reistijd van hun bedrijf naar hun werkplek gedeeltelijk niet uitbetaald (een half uur per dag). Ook de reistijd van huis naar de werkplek gebeurt tot een uur per dag in eigen tijd. "Die regelingen worden de komende jaren stapsgewijs afgebouwd", zegt Koudys. "De reistijd tussen bedrijf en werkplek wordt in de toekomst helemaal uitbetaald. En de eigen reistijd tussen woning en werkplek wordt afgebouwd van één uur tot een half uur per dag. Prima dus."

CNV Land- en tuinbouw is ook blij met het feit dat in de cao voor de hovenierssector (voor het eerst) een afspraak is gemaakt over een bijdrage voor projecten voor internationale solidariteit (zoals ondersteuning van vakbondswerk over de grenzen heen). Koudys schat dat de jaarlijkse bijdrage, die is gebaseerd op een percentage van de loonsom, op zo'n 40.000 tot 50.000 euro. In de toekomst kan dat zelfs het dubbele worden.
Verder komt er een studie naar verlofsparen en een onderzoek naar de naleving van de cao. De bond krijgt namelijk regelmatig signalen dat (met name de kleinere) bedrijven in de sector de cao niet altijd goed naleven.

Nadere inlichtingen:

John Koudys, cao-onderhandelaar CNV Land- en tuinbouw 010-4550050
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244