Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

20 maart 2002

Uitnodiging aan de media


Biodiversiteit blijft in gevaar ondanks verdrag

Hoewel landen in groten getale het in 1992 gesloten Biodiversiteitverdrag hebben ondertekend, blijft de biodiversiteit onder druk staan. Over de hele wereld bedreigt menselijk handelen soorten en ecosystemen, terwijl nog te weinig bekend is over de gevolgen van deze gevaren. Aan de vooravond van de 6e Conference of Parties to the Convention on Biological Diversity (COP6-CBD 7-19 april) organiseren de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO-KNAW), Wageningen Universiteit en de Katholieke Universiteit Nijmegen op 28 maart in het Nederlands Congres Centrum, Den Haag het symposium Biodiversity - Driving Force of Life. Mediavertegenwoordigers zijn hierbij van harte welkom.

Het symposium presenteert het Nederlandse biodiversiteitonderzoek in de volle breedte met biologische tot juridische en economische invalshoeken. Symposiumspreker prof.dr. Frank Berendse (WUR) stelt: 'De brandende vraag is of het verlies aan biodiversiteit tot dusverre belangrijke ecosysteemfuncties als de bescherming tegen droogte, overstromingen en erosie, of het zuiveren van het water hebben aangetast. Het wetenschappelijke debat over dit onderwerp is nog maar net begonnen'. WWF International- vertegenwoordiger Tom McShane zegt hierover: 'Het voortdurende verlies van biodiversiteit is een bedreiging voor de goederen en diensten die ecosystemen leveren waar menselijk leven van afhankelijk is. Onze ontwikkeling moet duurzaam zijn en dat kan alleen als deze economisch haalbaar, sociaal geaccepteerd en vanuit milieuoogpunt wenselijk is.' Het breed gedragen verdrag is niet voldoende. Prof. dr. Fred Soons (UU): 'Probleem van het Biodiversiteitverdrag is dat de verplichtingen van de aangesloten staten veelal niet specifiek zijn gemaakt. Dat is noodzakelijk om het verdrag te kunnen handhaven. Nu kan men alleen bij flagrante schendingen van het verdrag een land aanspreken. Er moeten duidelijke doelen en tijdspaden vastgesteld worden.'
Prof.dr. Pieter Baas (Nationaal Herbarium) signaleert dat het verdrag internationale samenwerking belemmert. 'Het soevereine recht van landsregeringen op de binnen hun grenzen voorkomende biologische diversiteit, wordt in het verdrag benadrukt. Dit heeft geleid tot absurd aangescherpte regelgeving voor vergunningen voor veldonderzoek. Hierdoor worden westerse experts sterk ontmoedigd bij te dragen aan het broodnodige onderzoek in de tropen en de opleiding van locale experts.' Naast bovengenoemde sprekers zullen op het symposium onder meer het woord voeren: mw. Geke Faber, Staatssecretaris LNV en voorzitter van COP6-CBD, prof. dr. Harold Mooney (Stanford University), prof. dr. Henry Hooghiemstra (UvA) en prof. dr. Wim Wolff (RUG).
Tijdens de forumdiscussie zullen de maatschappelijke aspecten van biodiversiteit aan de orde komen. Hieraan nemen onder meer deel: Marijke Vos (GroenLinks), Giuseppe Raaphorst (directie Natuurbeheer LNV) en Ben Daalder (Federatie van Visserijverenigingen).

Het symposium op 28 maart vindt plaats in het Nederlands Congres Centrum, Churchillplein 10, 2517 JW Den Haag, aanvang 9.30 uur. De forumdiscussie begint om 15.30 uur. Bij voldoende belangstelling zal er om 12.30 uur een mediapanel georganiseerd worden. Nadere informatie bij Michaël van der Meer (NWO-ALW), tel. 070 3440706 of 06 26010624, e-mail meerm@nwo.nl of via de website www.currentthemesinecology.nl.
Registratie via currentthemes@nioo.knaw.nl
02-10


---
Al aangemeld voor Bessensap? Pers ontmoet wetenschap op de Floriade, 24 april. Meer weten? Kijk op: www.nwo.nl/bessensap

---