KNMG

Vergadering Comite Permanent des Medecins Europeens (CPME)

14 tot 16 maart 2002
Brussel

Doelstelling CPME:
Bevorderen van de volksgezondheid en de medische beroepsuitoefening binnen de EU/EER en het beïnvloeden van het EU-beleid op dat gebied.

Een kort verslag
De Nederlandse delegatie is onder leiding van Menno van Leeuwen, de oud-voorzitter van de KNMG en algemeen secretaris van de Gezondheidsraad. Het CPME slaagt er in toenemende mate in om als 'deskundige' gesprekspartner (namens artsenorganisaties) door de EU-beleidsmakers te worden ingeschakeld. Zo maakt het CPME deel uit van de 'kerngroep' van het European Health Forum (opgericht door de Europese Commissie), die een belangrijke klankbordfunctie voor het volksgezondheidsbeleid van de EU moet vervullen. Ook is het CPME lid geweest van de G10 waarin ideeën zijn gegenereerd over de toekomstige positie van de farmaceutische industrie in de EU. Positief punt is ook dat de werkwijze van het CPME steeds doelgerichter en professioneler wordt. Die tendens is onder het Nederlandse voorzitterschap (1998-1999) ingezet en onder het Finse (2000-2001) en Oostenrijkse (2002-2003) bewind verder uitgebouwd. De nieuwe voorzitter van het CPME, Brettenthaler, wil veel aandacht schenken aan de komende uitbreiding van de EU en vraagstukken die dat op het gebied van gezondheidszorg en beroepsuitoefening kan oproepen.

Enkele onderwerpen uitgelicht:

Euthanasie
De voorstellen van de Nederlandse delegatie om een meer integrale en inhoudelijke discussie over 'end of life-issues' te voeren worden overgenomen. Maar desondanks nemen de andere delegaties de voorgestelde verklaring van de Italiaanse delegatie aan, waarin impliciet het Nederlandse euthanasiebeleid wordt gediskwalificeerd als 'onethisch'. Even lijkt het er op dat bij wijze van voetnoot het Nederlandse standpunt aan de verklaring kan worden toegevoegd. Maar al snel komen de andere delegaties tot de conclusie dat dit zich niet verdraagt met het ongenuanceerde karakter van de tekst van de Italiaanse verklaring. Hopelijk kan - nu de kou uit de lucht is - er zich binnen het CPME een meer inhoudelijke discussie ontwikkelen. Veel delegaties geven aan daar behoefte aan te hebben.

Vrij verkeer van patiënten
De consequenties van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak Smits/Peerbooms voor het vrij verkeer van patiënten zijn aanleiding voor veel onrust en speculatie. In algemene zin is het CPME een warm voorstander van het wegnemen van allerlei barrières voor vrij verkeer van patiënten en ervaart men de uitspraken van het Hof eerder als belemmerend dan faciliterend hiervoor. Een aantal delegaties heeft echter ook oog voor de mogelijke ontwrichtende werking van onbeperkt vrij verkeer voor de beheersbaarheid van nationale gezondheidszorgstelsels.

Wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties
Tijdens de bijeenkomst komt de tekst beschikbaar van het voorstel van de EC voor wijzigingen in het stelsel voor erkenning van diploma's. Een goed systeem voor die erkenning is een belangrijke voorwaarde voor vrij verkeer van beroepsbeoefenaren en dienstverlening. De voorstellen van de EC houden belangrijke afslankingen van het huidige systeem in. Deze kunnen belangrijke consequenties hebben voor zowel de migratiemogelijkheden als voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Zowel nationaal als binnen het CPME zal commentaar op deze voorstellen moeten worden geleverd. De tijd tijdens de bijeenkomst is te kort voor een zorgvuldige analyse om al met een afgewogen reactie te kunnen komen.

Het volledige verslag van de bijeenkomst van het CPME komt binnenkort beschikbaar. Voor nadere informatie over deze en andere internationale aangelegenheden kunt u contact opnemen met:
mw. mr. L.F. Markenstein, e-mail: l.markenstein@fed.knmg.nl.