Partij van de Arbeid

PERSBERICHT TWEEDE-KAMERFRACTIES PVDA/CDA

Initiatiefwet tegen geweld door PvdA en CDA bij Tweede Kamer ingediend


Den Haag, 27 maart 2002

Jo Horn (PvdA) en Theo Rietkerk (CDA) hebben vandaag een voorstel tot wijziging artikel 304 van het Wetboek van Strafrecht naar de Tweede Kamer gestuurd. Horn en Rietkerk nemen een eerder initiatiefwetsvoorstel (Kalsbeek/Van Heemst) over en breiden het op een aantal onderdelen uit.

Het huidige artikel 304 WvS voorziet in de mogelijkheid om in bepaalde gevallen de maximumgevangenisstraf bij gewelddelicten met een derde te verhogen. Concreet stellen PvdA en CDA voor:

1. De maximumgevangenisstraf voor gewelddelicten onder bepaalde omstandigheden met de helft te verhogen. Dat betekent onder andere dat geweld dat tegen familieleden wordt gepleegd (huiselijk geweld) strenger kan worden gestraft.
2. Strafverzwaring mogelijk te maken tegen de dader die iemand mishandelt die tussenbeiden komt om geweld te voorkomen of te beëindigen. Dat zou betekenen dat in dit soort gevallen het strafmaximum in plaats van twee jaar wordt verhoogd naar drie jaar (bij eenvoudige mishandeling) en van vier naar zes jaar bij zware mishandeling.
3. Strafverzwaring mogelijk te maken indien geweld gepleegd wordt tegen iemand die bezig is met het uitoefen van zijn beroep. Nu vallen - anders dan ambtenaren - bijvoorbeeld verpleegkundigen, taxichauffeurs, artsen, winkelpersoneel daar niet onder. De indieners vinden het onaanvaardbaar dat geweld wordt gepleegd tegen mensen die gewoon hun werk doen. 4. Extra strafverzwaring mogelijk te maken in het geval plegers van gewelddelicten in herhaling vallen. Ongeveer de helft van de daders blijkt te recidiveren.

Horn en Rietkerk merken op dat in 2000 ruim 90.000 gewelddelicten werden geregistreerd. Dat is ruim drie keer zoveel als in 1980. En nog altijd 25.000 meer dan in 1994. Overigens blijkt uit onderzoek dat veel slachtoffers van geweld die zich bij de Eerste Hulp van een ziekenhuis laten behandelen geen aangifte doen bij de politie.

Openbaar geweld buiten (op de openbare weg) betreft in een derde van de gevallen incidenten waarbij de dader en het slachtoffer elkaar niet kennen. Ruwweg tussen de 25.000 en 30.000 gevallen op jaarbasis Bij de meeste incidenten gaat het om jongeren jonger dan 25 jaar. Bij vier op de vijf incidenten gaat het alleen om fysiek geweld, maar in een vijfde van de gevallen wordt een slag of steekwapen gebruikt ( tussen de 15.000 en 20.000 gevallen)

Uit onderzoek blijkt groot deel van de werknemers die een beroep uitoefenen waarbij ze geregeld in aanraking komen met publiek met geweld te maken krijgt. Maar liefst 39 procent van de onderzochte werknemers bleek in een periode van twaalf maanden persoonlijk een zwaarder geweldsdelict te hebben meegemaakt. Dit is een incident waarbij serieuze bedreigingen of fysiek geweld een rol speelden.

PvdA en CDA beseffen terdege dat verhoging van de strafbedreiging bij geweldsdelicten op zich zelf geen afdoende antwoord is tegen de toename van het aantal geweldsdelicten. Wel toont volgens de indieners onderzoek aan van dat een hoge pakkans gekoppeld aan een duidelijke strafdreiging wel degelijk een afschrikwekkende werking op plegers van delicten uitgaat.

Het gaat de indieners om een samenhangend pakket van maatregelen waarbij strafverzwaring een van de middelen is. Zij pleiten voor een intensieve controle door de politie in uitgaanscentra, afspraken met horeca-ondernemers, snelle reactie door de politie bij huiselijk geweld. Volgens de indieners is ook het versterken van de sociale infrastructuur (investeren in onderwijs, vroegsignalering, begeleiden van probleemjongeren, investeren in gericht gezinsbeleid) zijn van groot belang bij het aanpakken van geweldcriminaliteit.

Horn en Rietkerk zijn verheugd dat ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in een recent rapport pleit voor zowel preventieve maatregelen bij de aanpak van geweld als voor het handelend optreden bij feitelijk geweld.

De indieners hopen dat de Tweede Kamer nog voor het verkiezingsreces wil meewerken aan een behandeling van het voorgenomen wetsvoorstel. Daarmee kan een duidelijk signaal van de politiek worden afgegeven: wij accepteren geen geweld .

Woordvoerders:

Voor verdere informatie:

Jo Horn (PvdA) (06 54244305)

Theo Rietkerk (06 51603649)

Angela de Jong (070 3182696)

Hans v.d. Vlies (070 3182507)