Gemeente Groningen

27
MRT
13.04

Persbericht

Overgrote deel bedrijven in Groningen voldoet aan veiligheidsvoorschriften
26-03-2002

De Milieudienst en de brandweer van de gemeente Groningen hebben in 2001 gezamenlijk alle risicobedrijven in de stad Groningen gecontroleerd. In totaal zijn 86 risicobedrijven gecontroleerd op wettelijke veiligheidsvoorschriften, risicos van verspreiding van gevaarlijke stoffen en dampen naar de omgeving en explosie- en brandgevaar. Bij vrijwel alle bedrijven is de milieuvergunning op orde. Bij een aantal bedrijven bleek de milieuvergunning niet meer te voldoen. Bij deze bedrijven wordt de milieuverguning dit jaar geactualiseerd.

In 2001 controleerde de gemeente 16 LPG tankstations, 2 chemische bedrijven, 7 chemische groothandels en 61 overige bedrijven zoals ziekenhuizen, laboratoria en drukkerijen. De vuurwerkbedrijven in de stad zijn tijdens de jaarwisseling intensief gecontroleerd in een apart project. De controles en hercontroles van de risicobedrijven hebben de brandweer en de Milieudienst aanzienlijk meer tijd gekost dan verwacht.

Bij de eerste controles troffen zij bij het merendeel van de bedrijven lichte overtredingen aan. Slechts 10 van de 86 risicobedrijven bleek volledig te voldoen aan alle wettelijke voorschriften. Bij 10 bedrijven was sprake van ernstige tekortkomingen. Door intensieve nacontroles zijn inmiddels vrijwel alle tekortkomingen weggewerkt en verbeteringen in gang gezet.

Regelgeving rondom LPG-stations
De gemeente is bij de controles gestuit op de complexheid van de regelgeving met name bij LPG-stations. Voor LPG-stations van voor 1984 bestaan andere regels dan voor nieuwe stations, waardoor verschillende beschermingsniveaus gelden. De gemeente zal bij het ministerie van VROM aandringen op uniforme regelgeving in het kader van externe veiligheid en een goede saneringsregeling.

Verbeteren van veiligheid
De gemeente is positief over het veiligheidsbeleid bij de risicobedrijven. De gemeente wil de veiligheid nog verder verbeteren. Zo zal ze bij nieuwe bestemmingsplannen en de toetsing van bouwaanvragen rekening houden met de aanwezigheid van veiligheidszones (bijvoorbeeld rond LPG-tankstations). Daarvoor zullen Ruimtelijke Ordening, de Milieudienst en de brandweer risicokaarten gebruiken waarop de veiligheidscontouren rondom risicobedrijven zijn weergegeven. Ook zal de gemeente een lokaal vestigingsbeleid voor risicobedrijven ontwikkelen en het vestigingsbeleid vuurwerkverkooppunten heroverwegen.