Provincie Groningen

Groningen, 27 maart 2002 Persbericht nr. 51

Provincie presenteert nota Veiligheid en handhaving

In de nota "Veiligheid en Handhaving" geven Gedeputeerde Staten hun visie op de rol van handhaving als het gaat om veiligheid in de provincie Groningen. Uitgangspunt is een integraal veiligheidsbeleid, dat gericht is op het verminderen en beheersen van risico's. Daarbij gaat het niet alleen om risico's die verbonden zijn aan het gebruik, de opslag en het transport van gevaarlijke stoffen. Ook risico's die verbonden zijn aan het verkeer en risico's voor bijvoorbeeld overstromingen zijn in kaart gebracht. Op alle mogelijke terreinen van provinciaal beleid zijn veiligheid en de handhaving van regelgeving geïnventariseerd en beoordeeld.
Het handhavingsbeleid, het noodzakelijke toezicht en de grenzen van het gedoogbeleid worden vastgesteld.

Milieutoezicht

De provincie stelt milieuvoorschriften op in vergunningen om de milieuprestaties van bedrijven te reguleren. Het toezicht houden op de naleving van de wettelijke milieuregels en vergunningvoorschriften gebeurt door controles van administraties, metingen en fysieke inspecties bij bedrijven. Het aspect veiligheid heeft hierbij nadrukkelijk prioriteit. Binnen de provincie Groningen vallen 266 bedrijven onder de bevoegdheid van Gedeputeerde Staten. Voor burgers en bedrijven heeft de Provincie een 24-uurs milieuklachtentelefoon. In 2002 worden extra provinciale milieu-inspecteurs aangenomen voor milieutoezicht.

Gedoogbeleid

Slechts in uitzonderingsgevallen van overgang of overmacht kunnen Gedeputeerde Staten besluiten tot het tijdelijk gedogen van een milieuhygiënische overtreding. Dit betekent niet dat onwettige praktijken worden toegestaan of genegeerd, maar dat bewust wordt besloten tot niet handhavend optreden. Dit is slechts aanvaardbaar in gevallen die beperkt zijn in omvang en/of tijd. De provincie Groningen hanteert stringente criteria om te bepalen of gedogen in een bepaald geval onontkoombaar is en volgt dan een nauwkeurig omschreven procedure. Deze heeft altijd een tijdelijk karakter en gebeurt onder strikt schriftelijke vastgelegde voorwaarden. Zo'n besluit is voorzien van een zorgvuldige en kenbare motivering, voorwaarden, (eind)termijnen en mogelijkheden tot bezwaar maken.

Risico's zware ongevallen

Het Besluit Risico's Zware Ongevallen uit 1999 is van toepassing op alle inrichtingen waar gevaarlijke stoffen in grote hoeveelheden aanwezig zijn of die bij een ongeval kunnen ontstaan. De provincie Groningen is het bevoegd gezag voor twaalf bedrijven. De bedrijven dienen een veiligheid beheerssysteem en een preventiebeleid zware ongevallen op te stellen. Zes bedrijven dienen ook een veiligheidsrapport op te stellen. Samen met de Arbeidsinspectie en de Brandweer voert de provincie een groot aantal gezamenlijke inspecties uit. Sinds 1 maart is de Provincie ook toezichthouder en vergunningverlener voor bedrijven en activiteiten die vallen onder het Vuurwerkbesluit.

Rampenbestrijding

De provincie heeft een toezichthoudende rol op de voorbereiding van de rampenbestrijding en heeft bevoegdheden ten aanzien van het vaststellen van rampenplannen en rampbestrijdingsplannen. Dit jaar wordt extra aandacht gegeven aan het oefenen van de plannen.

Veiligheid in ruimtelijke ordening

Bij de beoordeling van gemeentelijke ruimtelijke plannen besteden GS structureel aandacht aan het thema veiligheid. Hierbij maken zij gebruik van de ontwikkelde provinciale risicokaart, die een inventarisatie bevat van alle risicovolle locaties in de provincie. Dit resulteert onder andere in het hanteren van afstandscriteria.

Subsidiecriteria

De Provincie krijgt de formele bevoegdheid om, in het belang van de veiligheid, voorwaarden te stellen voor gesubsidieerde inrichtingen en evenementen.

Informatie

De Provincie wil burgers en bedrijven beter informeren over het Provinciale veiligheidsbeleid. Zo moeten alle rapportages over het veiligheids-, en vergunningen- en handhavingsbeleid van de provincie openbaar worden gemaakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Provincie Groningen, Afdeling Bestuurscontacten, Paul Nieman, tel. 316 49 82.