Gemeente Amsterdam

Amsterdam wil rijkssubsidie voor breedbandproeven

De gemeente Amsterdam wil deelnemen in de door het Rijk gesubsidieerde proeven met breedband en zal voor een deel van het haalbaarheidsonderzoek een samenwerkingsverband aangaan met de gemeente Rotterdam. In de aanvraag stelt de wethouder Economische Zaken, Ton Hooijmaijers, dat Amsterdam op dit moment een vooraanstaande positie inneemt als ICT-stad. Veel ICT-bedrijven weten Amsterdam te vinden als aantrekkelijke vestigingsplaats, met een uitstekende ICT-infrastructuur, de nabijheid van Schiphol en een prettig leefklimaat. Deze bedrijven brengen veel nieuwe werkgelegenheid naar de stad en Amsterdam investeert dan zelf ook fors om dé ICT-hoofdstad te blijven. Daarnaast heeft het college van B&W nu twee aanvragen bij het ministerie van Economische Zaken ingediend: één louter Amsterdamse aanvraag van ¤ 1,9 miljoen en één samen met de gemeente Rotterdam van ¤ 1 miljoen op fifty-fifty basis.

Subsidieregelingen voor breedbandproeven
Op 30 januari jl. heeft het ministerie van Economische Zaken een subsidieregeling voor breedbandproeven bekendgemaakt met onder meer als doel te achterhalen welke voorwaarden noodzakelijk zijn voor de rendabele aanleg, hoe de vraag naar en het aanbod van breedband en breedbanddiensten gebundeld kunnen worden en welke nieuwe diensten leiden tot een grotere vraag naar breedband. Het Rijk stelt hiertoe ¤ 6,8 miljoen beschikbaar, hiervan wordt maximaal ¤ 1,5 miljoen per aanvraag gehonoreerd, met de restrictie dat deze subsidie niet gebruikt mag worden voor de daadwerkelijke aanleg ('het graafwerk'). De ontwikkeling naar breedbandige ICT-infrastructuur is essentieel voor snelle datatransmissie, maakt hoogwaardige overdracht van bewegende beelden mogelijk en verbetert de mogelijkheden voor interactief internetverkeer. De vraag naar bandbreedte zal zich eerst voordoen bij grote bedrijven en instellingen met een grote communicatiebehoefte, gevolgd door kleinere bedrijven en consumenten. Naar verwachting zal de communicatiebehoefte alleen nog maar toenemen door een intensivering van het gebruik van bestaande diensten zoals e-mail en internet.

Belang Amsterdam
"Deelname is voor Amsterdam van groot belang gezien de positie als internationaal brandpunt van ICT-ontwikkelingen. De volgende sprong in de ICT-ontwikkelingen is een forse vergroting van de bandbreedte van internetverbindingen. Amsterdam mag deze sprong niet te laat nemen of zelfs missen", aldus wethouder Hooijmaijers. Door in te stemmen met de Amsterdamse aanvraag wordt een stimulans gegeven aan de beantwoording van de vraag hoe in Amsterdam een universeel en transparant glasvezelnetwerk tot aan iedere meterkast kan worden gerealiseerd, waaraan op dit moment in Amsterdam hard wordt gewerkt. Doel is om via de breedbandproeven te komen tot een succesvol businessmodel voor aanleg en exploitatie van breedbandinfrastructuur. De proeven zullen zich voornamelijk richten op Zeeburg en omstreken, hier kan worden aangesloten bij al bestaande initiatieven zoals Cyburg, waar de gemeente ¤ 14 miljoen beschikbaar heeft gesteld voor experimenten met ICT-diensten in Amsterdam. Breedbandige experimenten gaan hier in ruime mate deel vanuit maken. Het gebied leent zich qua opbouw van bewoners, bedrijven en instellingen goed om ervaringen te bundelen. Verder heeft het college besloten breedband te laten aanleggen op het bedrijventerrein Veemarkt/Cruquiusweg in Zeeburg. Dit besluit hangt in nauwe mate samen met de uitvoering van breedbandproeven zoals aangevraagd.

Amsterdam en Rotterdam
Amsterdam en Rotterdam hebben besloten dat een deel van de breedbandproeven efficiënter gezamenlijk kan worden uitgevoerd. De proeven kennen in beide steden zowel overeenkomsten - vooral in de doelstelling te komen tot een open glasvezelnetwerk - als sterke verschillen naar aard, type, locaties en wijze van aanpak van de experimenten. Naast een financieel voordeel, kunnen beide steden leren van elkaars ervaringen en kennis. De ervaringen met verschillende ideeën en experimenten kunnen bovendien leiden tot ook voor andere gemeenten interessante gezichtspunten. De aanvragen zijn opgesteld in overleg met de gemeente Rotterdam en voor wat betreft de Amsterdamse aanvraag met de betrokken woningcorporaties in het pilotgebied (Zeeburg-IJburg-Oosterpark) en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zoals MKB, Kamer van Koophandel en de Amsterdamse Industrievereniging.

Behandeling in de Raadscommissie Economische Zaken onder uitnodiging van de leden van de Raadcommissie Telecommunicatie volgt zo spoedig mogelijk.

Marleen Nieuwenhuis

^


-

© gemeente Amsterdam - 27-03-2002