Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Amsterdam/Nieuwegein, 27 maart 2002

Jaarcijfers 2001 Amstelland NV


Winst per aandeel       +16,7%  ¤ 0,63
Bedrijfsopbrengsten     +12,9%  ¤ 741 miljoen
Nettoresultaat          +17%        ¤  33 miljoen
Solvabiliteit           +3,5 %pnt   46,3%
Portefeuille            ca. 38.000 woningen 
                ca. 1,1 miljoen m² commercieel vastgoed 
Verwachting 2002        15% groei winst per aandeel  

Doelstelling t/m 2004: gemiddelde toename winst per aandeel van 15%

Amstelland toont belangrijke groei winstgevendheid

Amstelland NV (ontwikkeling van grond, woningen en commercieel vastgoed) heeft in 2001 ¤ 741 miljoen aan bedrijfsopbrengsten gerealiseerd, een stijging van 12,9% ten opzichte van 2000. Het nettoresultaat uit voortgezette activiteiten groeide met 17% naar ¤ 33 miljoen. De winst per aandeel nam toe met 16,7% tot ¤ 0,63. Deze gunstige ontwikkeling is geheel te danken aan autonome groei. Amstelland verwacht voor de periode tot en met 2004 een gemiddelde stijging van het nettoresultaat en de winst per aandeel te realiseren van 15% per jaar (exclusief mogelijke overnames).

De bijdrage aan bedrijfsopbrengsten en resultaten was evenwichtig gespreid over de deelactiviteiten van Amstelland. De ontwikkeling van kantoren(parken) en winkels droeg in hoge mate bij aan de groei. Deze activiteit was in 2001 goed voor 33% van de totale bedrijfsopbrengsten van Amstelland (2000: 25%). Haar bijdrage in het operationele resultaat (bedrijfsresultaat plus resultaat niet geconsolideerde deelnemingen) steeg naar 40% van het totaal (2000: 35%). De ontwikkeling van woningen droeg voor 67% (2000: 75%) bij aan de bedrijfsopbrengsten. Haar operationele resultaat bedroeg 60% (2000: 65%) van het totaal. Voortzetting track record
Het operationele resultaat bleef in 2001 met ¤ 53,3 miljoen nagenoeg gelijk (2000: ¤ 53,2 miljoen). In verband met de afnemende vraag op de kantorenmarkt werden uit voorzorg voorzieningen getroffen voor eventuele leegstand. Daarnaast werd besloten tot een versnelde ontvlechting met de woningbouwbedrijven die tot en met 2000 tot (NBM-)Amstelland NV behoorden. Dit vergde incidentele kosten voor onder meer computersystemen, huisvesting en harmonisatie van arbeidsvoorwaarden. Mede door een sterke verbetering van het externe renteresultaat, deels veroorzaakt door de verbeterde liquiditeit na de verkoop van de handels- en industriële activiteiten, steeg het nettoresultaat met 17%. Deze groei van het nettoresultaat is een voortzetting van het track record van de projectontwikkelingsactiviteiten van Amstelland. Met deze activiteiten heeft zij de afgelopen tien jaar gemiddeld een dubbelcijferige resultaatgroei geboekt.

Solvabiliteit naar 46,3%
Het garantievermogen kende aan het einde van 2001 een omvang van ¤ 243,5 miljoen. In verband met de verkoop van de handels- en industriële activiteiten werd in 2001 additioneel ¤ 472 miljoen uitgekeerd aan aandeelhouders (¤ 9,00 per aandeel). Het transactieresultaat van deze verkoop, inclusief het halfjaarresultaat van de handels- en industriële activiteiten, bedroeg ¤ 361 miljoen. De solvabiliteit (op basis van het garantievermogen) bedroeg ultimo 2001 46,3%. Dit is een stijging van 3,5 procentpunt ten opzichte van 2000.

Keuzedividend ¤ 0,25 per aandeel
Amstelland stelt een dividend voor van ¤ 0,25 per aandeel in contanten of naar keuze in aandelen ten laste van de belastingvrije agioreserve. Dit betekent een pay out van circa 40%.

Focus op projectontwikkeling
In 2001 heeft Amstelland NV zich gericht op de kernactiviteit projectontwikkeling en heeft daarmee een helder profiel gekregen. Nadat in het laatste kwartaal van 2000 het toenmalige NBM-Amstelland NV naar aanleiding van een strategische heroriëntatie haar bouwbedrijven had verkocht aan Koninklijke BAM NV, zijn in 2001 de handels- en industriële activiteiten overgegaan naar CVC Capital Partners BV. Sindsdien richt Amstelland zich volledig op de ontwikkeling van woonwijken, kantorenparken, winkelgebieden en multifunctionele locaties. Met deze activiteit heeft zij de afgelopen tien jaar via haar dochteronderneming Amstelland Ontwikkeling BV gemiddeld een dubbelcijferige groei geboekt. Amstelland Ontwikkeling bestaat uit drie gespecialiseerde ondernemingen: Amstelland Ontwikkeling Wonen BV, Amstelland Ontwikkeling Vastgoed BV en Amstelland Ontwikkeling Grondbedrijf BV.

Doorschuivende woningproductie, stijgende prijzen
In een woningmarkt die werd gekenmerkt door het doorschuiven van productie, consolideerde Amstelland Ontwikkeling Wonen in 2001 haar positie als de op één na grootste aanbieder van woningen in Nederland. Zij is een vooraanstaande speler voor zowel de ontwikkeling van grote (Vinex-) uitbreidingslocaties als voor stedelijke herstructurering. Haar portefeuille omvat de productie van circa 38.000 woningen en bestaat thans voor 55% uit locaties in uitleggebieden en voor 45% uit binnenstedelijke gebieden.

Het feit dat de bedrijfsopbrengsten van Amstelland Ontwikkeling Wonen slechts licht stegen, werd niet veroorzaakt door een teruglopende marktvraag. Deze bleef op niveau, maar kon onvoldoende worden beantwoord in het aanbod. Dit verkrapte wegens vertraging in de woningbouwproductie, met name veroorzaakt door ruimtelijke ordeningsprocedures. Zo stagneerde de nieuwbouwproductie op een aantal Vinex-locaties waarin zij deelneemt, zoals Leidsche Rijn (Utrecht), Vathorst (Amersfoort), IJburg (Amsterdam), Saendelft (Zaanstad) en Waalsprong (Nijmegen). Dit betekende een vermindering van het aantal verkochte woningen ten opzichte van het voorafgaande jaar. Werden in 2000 nog 4.250 woningen verkocht (waarvan 2.800 voor 100% in eigen ontwikkeling), in 2001 kwam dit aantal uit op 2.772 (waarvan 1.755 voor 100% in eigen ontwikkeling). Hierbij geldt dat de verkoop in enig jaar niet één op één te vertalen is naar omzet en resultaten; deze zijn gerelateerd aan de mate waarin projecten zijn gerealiseerd. De terugloop in aantallen werd gecompenseerd door een gemiddeld hogere prijs per woning en een verbetering van de marge. De hogere prijs per woning wordt mede veroorzaakt doordat Amstelland steeds meer woningen in hogere marktsegmenten aanbiedt. De verbetering van de marge is het gevolg van het optimaliseren van de procesbeheersing en het aanbieden van aanvullende diensten en producten via de marktbenadering Wonen op Maat®.

Meerwaarde door dienstverlening in kantorenmarkt
Amstelland Ontwikkeling Vastgoed versterkte in 2001 haar positie als top drie-speler in de ontwikkeling van commercieel vastgoed in Nederland. Zij verkocht voor circa 60.000 m² aan kantoren en winkels (2000: 125.000 m²). Ook hierbij geldt dat de verkoop in enig jaar niet één op één te vertalen is naar omzet en resultaten; deze zijn gerelateerd aan de mate waarin projecten zijn gerealiseerd. Zij beschikt thans over een portefeuille van circa 1,1 miljoen vierkante meter aan kantoren-, winkel- en geïntegreerde projecten op goede locaties. De portefeuille bestaat voor 70% uit kantoren en kantorenparken en voor het overige deel uit winkels en stedelijke centra met een mix van functies. Zij versterkte haar posities in de Randstad en op strategische locaties in onder meer Amersfoort, Groningen, Twente en Maastricht. Daarnaast maakte zij vorderingen met het integreren van het vastgoed en alle bijbehorende diensten (van facility management tot en met kinderopvang), om binnen haar projecten de kwalitatieve en financiële meerwaarde te vergroten. Om dit principe van parkmanagement te effectueren, is een joint venture aangegaan met de beheerder WPM.

Groei naar 1.600 hectare grondposities
Amstelland Ontwikkeling Grondbedrijf heeft in 2001 de samenwerking met overheden, woningcorporaties, institutionele beleggers en de eigen organisatie geïntensiveerd. Met grondexploitatie en -beheer maakt zij de ontwikkeling van woningen en commercieel vastgoed mogelijk; zij reduceert de risico's van grondbezit en schept meerwaarde uit deze grondposities door het actief beheren van gronden en het omzetten van deze posities in bouwrijpe kavels. De grondbank die zij beheert, omvatte aan het einde van 2001 circa 800 hectare grondbezit met een boekwaarde van circa ¤ 160 miljoen (¤ 129 miljoen aan strategische gronden en ¤ 31 miljoen aan bouwrijpe kavels). Via niet geconsolideerde deelnemingen beschikt Amstelland daarnaast nog eens over 800 hectare aan grondposities. In 2001 werd circa 650 hectare aan grond gekocht, waarvan 300 hectare in deelnemingen. Voor opstalproductie werd circa 250 hectare doorgeleverd.

Positie op strategische locaties versterkt
In 2001 rondde Amstelland een reeks verwervingen op strategische locaties succesvol af. Zo werd zij (in combinatie) geselecteerd voor de ontwikkeling van het plandeel Gershwin, onderdeel van de Zuidas in Amsterdam. Tevens kocht zij de HTS-locatie in Amsterdam-Zuid, die goede mogelijkheden biedt voor herontwikkeling. Eerder ontwikkelde zij aan de Zuidas het kantoorgebouw Forum, dat recent in Cannes de internationale Mipim Award kreeg toegekend als meest geslaagde kantoorontwikkeling. Andere verwervingen waren onder meer de herontwikkeling van het Johannes de Deo-ziekenhuisterrein in Haarlem, de ontwikkeling (in combinatie) van Villapark Brederode in Bloemendaal en de uitbreidingslocatie Bosrijk in Eindhoven. Daarnaast werd een aantal samenwerkingsverbanden gesloten met woningcorporaties voor de herstructurering en opwaardering van na-oorlogse wijken in onder meer Rotterdam, Utrecht en Enschede.

Beëindiging Duitse activiteiten op schema
Het beëindigen van de activiteiten in Duitsland, waarvoor ten laste van 2000 aanvullende voorzieningen waren getroffen, loopt op schema. Gedurende het jaar is het personeelsbestand ingekrompen en is gestart met de doorverkoop van projecten. De voorzieningen die voor deze bedrijfsbeëindiging zijn getroffen, zijn afdoende. Deze bedroegen eind 2000 ¤ 90,7 miljoen. Aan het einde van 2001 resteerde een voorziening van ruim ¤ 69 miljoen. Bij de uiteindelijke liquidatie van de Duitse activiteiten kan Amstelland circa ¤ 106 miljoen aan compensabele verliezen aanwenden. Deze compensabele verliezen zijn in het resultaat van 2001 en in de winstverwachting voor de komende jaren niet meegenomen.

Kansrijke markt ondanks afvlakkende groei
Ondanks een afvlakking van de macro-economische groei verwacht Amstelland een gunstige ontwikkeling van haar resultaten. De woningmarkt zal een stabiele groei tonen; de bestedingen aan het wonen zullen op een hoog niveau blijven en licht toenemen. Mede als gevolg van het doorschuiven van projecten uit 2001 verwacht Amstelland een herstel van haar woningverkopen in 2002. Op de Nederlandse kantorenmarkt tekent zich een afnemende vraag af. Amstelland heeft echter de ervaring dat ook in een krimpende markt ontwikkeling van commercieel vastgoed met een goed rendement mogelijk is. Verouderde locaties en gebouwen kunnen dan relatief voordelig worden ingekocht en bieden de mogelijkheid voor profijtelijke herontwikkeling. Bovendien blijven deelmarkten in het commercieel vastgoed aantrekkelijk.

Vooruitzichten: voortgaande groei
Amstelland stelt zich voor de periode tot en met 2004 een gemiddelde groei van de winst per aandeel van 15% ten doel. Zij verwacht haar operationeel resultaat op te voeren naar een marge van 8% van de bedrijfsopbrengsten en het rendement op geïnvesteerd vermogen te doen toenemen naar 25%, op basis van autonome groei.

Noten voor de redactie:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Drs. Michel Westbeek, hoofd In- en Externe Communicatie / Investor Relations Amstelland NV, telefoon 030 - 609 72 52.

Op www.amstelland.nl treft u een voorpublicatie aan van het complete jaarverslag over 2001. Tevens wordt op dit adres de persconferentie naar aanleiding van de publicatie van de jaarcijfers rechtstreeks uitgezonden. Deze webcast vindt plaats op 27 maart vanaf 10.00 uur.

Bijlagen:

1. Verkorte winst- en verliesrekening over 2001
2. Balans per 31 december 2001

3. Kerncijfers 1992-2001

4. Profiel, doelstellingen en strategie

5. Organisatieschema

Bijlage 1

Verkorte winst- en verliesrekening

Bijlage 2

Balans

Bijlage 4
Profiel, doelstellingen en strategie Amstelland NV

Profiel
Amstelland NV is als beursgenoteerde houdstermaatschappij actief in de ontwikkeling van grond en vastgoed. Via haar dochteronderneming Amstelland Ontwikkeling BV geeft zij vorm en inhoud aan woonwijken, kantorenparken, winkelgebieden en multifunctionele locaties. Met deze activiteiten heeft zij sinds 1990 gemiddeld een dubbelcijferige groei van bedrijfsopbrengsten en resultaat geboekt. Zij overtrof hiermee de ontwikkeling van de markten waarin zij actief is. Markten
Amstelland bekleedt een vooraanstaande positie in de woning-, kantoren- en winkelmarkt. Tevens beschikt zij over een solide fundament voor verdere groei. Mede dankzij haar grondportefeuille is zij verzekerd van de productie van circa 38.000 woningen en beschikt zij over circa 1,1 miljoen m² aan posities voor de ontwikkeling van kantoren en winkels. Missie
Amstelland is gericht op het bieden van aandeelhouderswaarde, het continueren en versterken van haar activiteiten in het belang van haar partners en klanten en het zorgen voor een professionele en uitdagende werkomgeving voor haar medewerkers. Dit maakt zij waar door in haar activiteiten een sterk accent te leggen op dienstverlening en partnerschap. Met een dienstverlenende instelling voorziet zij bewoners en vastgoedgebruikers van huisvesting die is toegesneden op hun wensen. Op basis van partnerschap voor de lange termijn werkt zij in wederzijds belang samen met overheden, woningcorporaties, institutionele beleggers en grote vastgoedgebruikers. Dit leidt tot een steeds hogere kwaliteit en een stijgende toegevoegde waarde van haar producten en diensten. Doelstellingen naar 2004

· Gemiddelde groei winst per aandeel van 15%;

· Operationeel resultaat 8% van bedrijfsopbrengsten;
· Rendement op geïnvesteerd vermogen van 25%.
Strategie

· Nadruk op investeren in autonome groei, mede via het versterken van haar grondbedrijf;
· Creëren van meerwaarde in de ontwikkeling van woningen en commercieel vastgoed door dienstverlening en ketenverlenging;
· Mogelijke acquisities in aantrekkelijke segmenten en niches;
· Gestuurd wordt op een dubbelcijferige en voorspelbare groei van de winst per aandeel. Bijlage 5
Organisatieschema

Organisatie Amstelland NV, voorjaar 2002