Ingezonden persbericht

Studenten bieden Pim Fortuyn bijscholing aan

UTRECHT, 20020327 -- Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) maakt zich zorgen over de kennis van Pim Fortuyn ten aanzien van het huidige stelsel van hoger onderwijs. Uit zijn boek 'De puinhopen van acht jaar paars' blijkt dat de kennis van Pim Fortuyn met betrekking tot het hoger onderwijs niet up-to-date is. "Ondanks zijn ervaringen als hoogleraar, weet Fortuyn blijkbaar te weinig van de huidige situatie van het hoger onderwijs. Er staan grote veranderingen aan te komen door de invoering van bachelor/master en accreditatie. Het is van het grootste belang dat politici hiervan goed op de hoogte zijn," aldus bestuurslid Hartgers van het ISO.

In 'De puinhopen van acht jaar Paars' staan op pagina 59 een aantal fouten ten aanzien van het hoger onderwijs. Fortuyn schrijft: " Het WO werd teruggebracht tot een studie van vijf jaar (sic!) en het kandidaatsexamen, een soort baccalaureaat, afgeschaft. Nu gaan ze weer terug naar een langere academische studie en wordt het kandidaats de mastertitel en verdwijnt de titel van doctorandus". Helaas maakt dhr. Fortuyn in deze zinnen al vier fouten:
1. Op de technische studies na, duren WO opleidingen 4 jaar en niet 5 zoals Fortuyn beweert;
2. Academische opleidingen worden (op een klein deel na) niet langer dan deze vier jaar;
3. Het kandidaats wordt geen mastertitel maar een bachelortitel;
4. De titel doctorandus verdwijnt niet, dit blijft een geldige titel in Nederland.
Hartgers:"Het ziet er naar uit dat de Lijst Pim Fortuyn een groot aantal zetels gaat bemachtigen in de Tweede Kamer. Dit betekent dat zij ook op het gebied van hoger onderwijs een rol van betekenis kunnen gaan spelen. Juist daarom is het van het grootste belang dat deze politici op de hoogte zijn van de huidige stand van zaken in dat hoger onderwijs." Het ISO biedt daarom aan de gehele Lijst Pim Fortuyn een gratis bijspijkercursus 'Hoger onderwijs 2002' aan. "Hopelijk kunnen we vervolgens ook de inhoudelijke discussie met Fortuyn voeren over zijn standpunten ten aanzien van het hoger onderwijs, bijvoorbeeld over zijn standpunt dat faculteiten niet groter dan 600 studenten mogen zijn. Deze discussie kan dan gevoerd worden op basis van correcte gegevens", aldus Hartgers.

Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij het ISO zijn ongeveer 160.000 studenten aangesloten.



Ingezonden persbericht