SIEMENS NEDERLAND N.V.

Kwart automobilisten neemt risico door illegaal belgedrag

Onderzoek Siemens Nederland uitgevoerd door NIPO toont aan: Kwart automobilisten neemt risico door illegaal belgedrag

Den Haag, 26 maart 2002 - Vanaf zaterdag 30 maart 2002 is handsfree bellen in de auto verplicht. Marktonderzoekinstituut NIPO heeft in opdracht van Siemens Nederland onderzoek verricht naar de nieuwe wetgeving. Met de resultaten van dit onderzoek wil Siemens de aandacht vestigen op het belang van handsfree bellen en weggebruikers er alsnog toe aanzetten om een handsfree oplossing aan te schaffen voor 30 maart. Opvallende conclusie van het NIPO-onderzoek is dat - ondanks het verbod - toch een kwart van de Nederlanders na 30 maart zonder handsfree oplossing blijft bellen. Eén op de vier Nederlanders zal dus de wet overtreden. Overige opvallende conclusies zijn dat slechts 19% van de Nederlanders exact weet wanneer de wetgeving van start gaat en slechts 11% weet wat de hoogte van de boete is. Ook opmerkelijk is dat niet bellen, maar snoepen de meest populaire bezigheid achter het stuur blijkt te zijn.

Kees Smaling, directeur divisie Information & Communication Mobile, Siemens Nederland N.V. zegt hierover: 'Eén op de vijf Nederlanders belt met een mobiele telefoon van Siemens. Wij vinden het uiteraard belangrijk dat dit ook veilig gebeurt. Wat opvalt in dit onderzoek is dat veel Nederlanders gelukkig al beschikken over een handsfree oplossing. We hopen natuurlijk dat de rest van Nederland ook snel zal overgaan tot handsfree bellen. En dat lijkt me natuurlijk geen probleem als je bedenkt dat men voor de goedkoopste Siemens handsfree oplossing van 27 Euro vijf keer minder betaalt dan voor een eenmalige bekeuring.'

Meest populaire handsfree oplossingen
42% van de meerderjarige Nederlanders belt wel eens mobiel terwijl hij achter het stuur zit. Van deze groep belt 63% momenteel handsfree. Er zijn drie verschillende handsfree opties: een headset, een portable car kit en een inbouw car kit. Op dit moment is de headset de meest gebruikte oplossing. 11% van de respondenten zal in de komende 6 maanden overgaan tot de aanschaf van een handsfree accessoire. Onder deze groep respondenten is niet de headset, maar de portable car kit het meest populair. Meer dan de helft geeft aan deze oplossing in de komende maanden aan te schaffen.

Brede steun voor handsfree bellen
Maar liefst 92% van de Nederlanders vindt het terecht dat handsfree bellen verplicht wordt gesteld. Ook is bijna iedereen (91%) het er over eens dat handsfree bellen veiliger is. Er is wel verschil in de meningen of het 'veel' veiliger of slechts 'gewoon' veiliger is. Vrouwen en ouderen denken vaker dat het 'veel' veiliger is, terwijl jongeren het 'gewoon' veiliger achten. Mobiele bellers zijn in principe wel vaker tegen een bestraffing dan niet mobiele bellers.

Feitenkennis rond handsfree bellen kan beter
De exacte ingangsdatum van de nieuwe handsfree wetgeving is bij slechts 19% van de ondervraagde Nederlanders bekend. Wel weet 67% de datum redelijk te benaderen. Mobiele bellers weten dus niet precies wanneer de wetgeving ingaat, maar wel ongeveer. De hoogte van de boete is minder bekend. Slechts 11% kan de juiste hoogte van de boete noemen, namelijk 136 Euro. Dit is overigens slechts de minimale boete. De maximale straf is twee maanden cel of een boete van 2000 Euro. Mobiele bellers denken dat de boete hoger ligt dan niet mobiele bellers.

Kosten mobiel bellen voornamelijk voor eigen rekening Het grootste deel van de Nederlanders van 18 jaar en ouder met een mobiele telefoon belt voor eigen rekening, namelijk meer dan 80%. Ook handsfree oplossingen worden zelf betaald, 74% van de mensen met een handsfree oplossing heeft dit op eigen kosten aangeschaft. Het is opvallend dat werkgevers niet vaker bijdragen aan een handsfree oplossing voor hun medewerkers. Terwijl in de eerste plaats het telefoonverkeer tussen werknemer en werkgever toeneemt na de aanschaf van een handsfree oplossing.

Meest voorkomende gesprekken
De meest populaire telefoongesprekken achter het stuur zijn gesprekken met het werk (de collega's) en thuis (familie). Uit het onderzoek blijken dit de meest gebelde groepen te zijn, met name vrouwen bellen relatief vaak naar huis. Opvallend is dat mensen die reeds in het bezit zijn van een handsfree accessoire vaker telefonisch contact hebben met het werk dan mensen zonder handsfree oplossing. Personen die niet van plan zijn op korte termijn een handsfree kit aan te schaffen, bellen naar verhouding het minste met het werk

Mobiel bellen niet de enige activiteit achter het stuur Mobiel bellen blijkt niet de meest voorkomende bezigheid achter het stuur te zijn, handsfree bellen komt pas op de tweede plaats. De meest populaire bezigheid is namelijk snoepen, met name onder jongeren. De helft van de Nederlanders snoept of eet regelmatig tijdens het rijden. Een andere populaire bezigheid achter het stuur is het verwisselen van een bandje, radiozender of CD. Uit het in opdracht van Siemens Nederland uitgevoerde onderzoek blijkt dat hoe jonger iemand is des te meer diegene achter het stuur doet naast het besturen van de auto zelf.

Het NIPO-onderzoek in opdracht van Siemens Nederland is uitgevoerd in de periode van 14 tot en met 18 maart 2002 onder 1162 respondenten van 18 jaar en ouder.


---
Nadere inlichtingen voor de redactie en beeldmateriaal: Persvoorlichting Siemens Nederland N.V., Maike Dittmar Telefoon 070 - 333 3786, mobiel 06-21 20 35 52, fax 070 - 333 1611 e-mail: maike.dittmar@siemens.nl

Voor alle Siemens persberichten zie: www.siemens.nl/persinfo

26 mrt 02 11:43