Gemeente Eindhoven

Persbericht: 25 maart 2002

Aanpak en preventie veelvoorkomende jeugdcriminaliteit

708 HALT-zaken in 2001

In 2001 zijn in totaal 708 jongeren bij Bureau HALT Eindhoven e.o. terechtgekomen. Het overgrote deel van de HALT-zaken werd gepleegd door jongens (84%) tussen de 13 en 15 jaar oud (59%). Zij maakten zich voornamelijk schuldig aan diefstal (39%), overtreding van de vuurwerkregels (17%), vernieling 15% en baldadigheid (11%). De jongeren zijn in bijna de helft van gevallen afkomstig uit Eindhoven. De andere helft van de jongeren komt uit de twaalf regiogemeenten waarvoor het bureau ook werkt.

Aanpak
Bij Bureau HALT kunnen jongeren onder de 18 jaar die met de politie in aanraking komen, hun fout goedmaken. Bureau HALT legt hen na twee gesprekken een werk- en/of leerstraf op en bemiddelt in de vergoeding van de schade tussen de dader en de benadeelde. Als de HALT-straf naar tevredenheid is uitgevoerd wordt de zaak door de politie geseponeerd. In 2001 kwamen 708 jongeren bij Bureau HALT terecht dat zijn er 183 minder dan in 2000. Voor 2002 zijn 790 zaken begroot. Een prognose die in samenspraak met de politie tot stand gekomen is.

STOP
Van de 708 zaken in 2001 ging het in 55 gevallen om een STOP-reactie; een pedagogische aanpak van kinderen onder de 12 jaar die een strafbaar feit gepleegd hebben. Zij zijn vanwege hun leeftijd strafrechtelijk niet te vervolgen. STOP-reactie is een aanbod aan ouders om te helpen het kind te laten ervaren dat strafbaar gedrag niet geaccepteerd wordt. Een min of meer officiële partij als Bureau HALT kan in de reactie op het gedrag van het kind extra gewicht in de schaal leggen.

Preventie
Naast een repressieve taak, de aanpak van veelvoorkomende jeugdcriminaliteit, heeft Bureau HALT ook een preventieve taak. Deze taak komt het duidelijkst tot uitdrukking in de vele preventieprojecten op scholen. Deze onderwijsprojecten worden altijd in nauwe samenwerking met de politie en de betreffende gemeente uitgevoerd. Derden als Buro Slachtofferhulp, de Nederlandse Spoorwegen of de busmaatschappij BBA kunnen zich incidenteel bij die samenwerking aansluiten. In Eindhoven bereikt Bureau HALT ongeveer 50% van de scholen. In de regio ligt dat percentage beduidend hoger met 85%.

Werkgebied
Bureau HALT Eindhoven e.o. is een onderdeel van de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Eindhoven. Het bureau werkt ook voor de twaalf regiogemeenten: Best, Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-De Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.