Rijksuniversiteit Groningen

26 mrt 2002

Nummer 40 25 maart 2002

Werkzoekende hoger opgeleiden eerder aan het werk


De gemeente Groningen, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen tekenen maandag 25 maart 2002 een overeenkomst voor de oprichting van een Expertisecentrum Werkzoekende Hoger Opgeleiden. Het Expertisecentrum wordt een meld-, advies- en bemiddelingsbureau voor afgestudeerden en bijna afgestudeerden van zowel universiteit als hogeschool die op zoek zijn naar werk. Het centrum zal ontstaan door uitbreiding van het huidige Loopbaanadviescentrum van de RUG.

Bij veel opleidingen op universiteit en hogeschool verloopt de aansluiting op de arbeidsmarkt op het ogenblik goed, maar dat geldt niet voor alle opleidingen. Dat blijkt ook de cijfers. Op 1 oktober 2001 stonden bij het CWI in de stad Groningen 2658 academici en HBO-ers ingeschreven. Een ander uitgangspunt bij de oprichting van het gemeenschappelijke centrum is de wens om afgestudeerden te behouden voor Noord-Nederland. Nu vertrekken nog veel jongeren met een HBO of universitaire opleiding na het behalen van het diploma naar andere delen van het land. Daardoor gaat veel kennis en talent voor de regio verloren.

Mogelijkheden beter benutten

Op het gebied van sociale vaardigheden, presentatietechnieken, assertiviteit en discussievaardigheid voldoen studenten op het moment dat ze afstuderen niet altijd aan de eisen die de arbeidsmarkt stelt. De dienst Sociale Zaken en Werk van de gemeente Groningen heeft daarom in de afgelopen jaren al diverse arbeidsmarkttrainingen en


-trajecten voor hoger opgeleiden ontwikkeld. Die voorzien zeker in een behoefte, maar ze zouden beter benut kunnen worden, vinden de initiatiefnemers van het Expertisecentrum. Nieuwkomers op de arbeidsmarkt zouden meer en vooral eerder - liefst al vóór het afstuderen - gebruik moeten maken van de geboden mogelijkheden.

Veel voordelen

Het Expertisecentrum bundelt alle activiteiten die universiteit, hogeschool en gemeente momenteel op het terrein van aansluiting op de arbeidsmarkt te bieden hebben. Vergroting van de deskundigheid van de begeleiding, de korte lijnen naar de faculteiten van universiteit en hogeschool en de herkenbaarheid voor de werkzoekende zijn volgens de initiatiefnemers in het oogspringende voordelen van het gezamenlijke centrale bemiddelingspunt.

Bovendien zal de drempel van het Expertisecentrum voor de werkzoekende laag zijn. Omdat het centrum gelokaliseerd is binnen de universiteit en hogeschool hoeft er geen bezoek aan de Sociale Dienst worden gebracht.

Actieve intermediair

Op het ogenblik is ongeveer een kwart van alle 'niet-werkende werkzoekenden' in de gemeente Groningen hoger opgeleid (11,5 procent WO, 14 procent HBO). Het Loopbaanadviescentrum van de universiteit ontvangt nu zo'n 2500 bezoekers per jaar waarvan er zo'n 600 aan workshops deelnemen. Het bezoekersaantal van het Expertisecentrum moet gaan stijgen tot 4000, het aantal workshopdeelnemers tot 1100. Het centrum wil een actieve intermediair zijn tussen werkgevers met vacatures en afstudeerders die een goede carièrrestart willen maken. Tot activiteiten die het centrum organiseert, behoren daarom behalve workshops en cursussen, ook bedrijven-contactdagen, presentaties en symposia.

Noot voor de pers

Meer informatie:

* drs. Ingrid Veldscholten, coördinator Loopbaanadviescentrum, (050) 363 8066, e-mail i.h.m.veldscholten@bureau.rug.nl
* Gilbert Sewnandan, Bureau Communicatie Dienst Sozawe, tel. (050) 367 5233/367 5172, e-mail g.p.sewnandan@sozawe.groningen.nl