Ingezonden persbericht

Persbericht

25 maart 2002

MEDISCHE FOUTEN IN NEDERLANDSE ZIEKENHUIZEN KOSTEN JAARLIJKS 3000 LEVENS

In Nederlandse ziekenhuizen overlijden jaarlijks ongeveer 3000 patiënten door medische fouten. Dit heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg, onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bevestigd in een interview met Reader's Digest. In april verschijnt hierover in 'Reader's Digest, Het Beste voor Nederland' het artikel 'Medische Missers', waarin naast letselschade-advocaten en slachtoffers, ook politici aan het woord komen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg schat dat naast de vele sterfgevallen, 52.000 tot 61.000 mensen per jaar langer dan voorzien in ziekenhuizen moeten worden opgenomen. Dit als gevolg van schade die is ontstaan door, of tijdens de behandeling. Prof. Dr. Bob Smalhout wijst, als verklaring voor het grote aantal fouten, op het onderscheid dat in Nederland wordt gemaakt tussen grote en kleine operaties. "Met een kleine operatie wordt routineus omgesprongen, zo van: dat hebben we al duizend keer gedaan. Het gebeurt zelden dat in de grote chirurgie, zoals in de hart-, thorax- en hersenchirurgie fouten worden gemaakt. Daar wordt uiterst secuur gewerkt", aldus professor Smalhout.

Medische maffia
Mr. Peter Dingemans en Mr. John Beer, beiden letselschade-advocaat, zeggen in het artikel dat ziekenhuizen en specialisten in veel gevallen gemaakte fouten maskeren en medische dossiers gesloten houden. Het Tweede Kamerlid Mr. Boris Dittrich (D66) spreekt duidelijke taal: "Een aantal zaken heb ik in de Kamer aan de orde gesteld. In die zaken was er sprake van tegenwerking door de medische maffia". Dittrich doelt daarbij op ziekenhuizen die informatie over medische fouten structureel binnen de poorten houden.

Boris Dittrich haalt in het artikel ook uit naar het Openbaar Ministerie, waar door nabestaanden aangifte wordt gedaan van 'dood door schuld'. Hij noemt het OM 'de tweede maffia'. "Dossiers verdwijnen in een lade, waar ze nooit meer uitkomen. De officier van justitie laat zaken sloffen, net zo lang tot ze verjaard zijn. Ik heb tientallen dossiers van advocaten die als voorbeeld dienen", aldus Dittrich.

Mr. Jan de Wit (SP) heeft als advocaat zelf zaken over medische blunders behandeld. De Wit is het eens met Dittrich en spreekt in het artikel zelfs over schending van de mensenrechten. "Nederland is op dit gebied een bananenrepubliek", aldus De Wit. Hij wijst erop dat wanneer een nabestaande of een gedupeerde patiënt een medische fout wil aantonen, deze een oordeel van een medicus moet krijgen over zijn zaak. "Die medicus durft niet over een collega te zeggen: "Hij heeft een fout gemaakt".

Reader's Digest is een internationale uitgeverij die in 1922 werd opgericht in de Verenigde Staten met de publicatie van het gelijknamige tijdschrift. In Nederland is het tijdschrift bekend als Reader's Digest, Het Beste voor Nederland. Dit tijdschrift is uitgegroeid tot het grootste ter wereld met 48 edities in 19 talen en 100 miljoen lezers wereldwijd. Inmiddels is The Reader's Digest Association Inc. een vooraanstaande uitgeverij met een compleet assortiment aan onderhoudende en informatieve producten als boeken, muziekcollecties, video's, special interest bladen en multimediaproducten. Informatie over Reader's Digest is te vinden op internetsite: http://www.readersdigest.nl of http://www.rdnl.nl

###