NVM
Nieuwegein, 22 maart 2002
NVM wint bij Hoge Raad rechtszaak tegen Telegraaf
De NVM heeft vrijdag 22 maart de rechtszaak gewonnen die zij tegen de Telegraaf aanspande wegens het misbruiken van woningbestanden op de Telegraafsite El Cheapo. Volgens de Hoge Raad heeft het Haagse Hof op 21 december 2000 ten onrechte geoordeeld dat de database van NVM op internet niet beschermd is.
De uitspraak is van zeer groot belang voor de rechtshandhaving op internet en een zeer belangrijke overwinning voor de NVM, funda en producenten van databanken in het algemeen. De uitspraak bevestigt dat er een duidelijke grens aan wat gespecialiseerde zoekmachines en -robots op internet mogen.
De NVM biedt op het wonenportaal funda, die zij samen met Wegener exploiteert, de woningbestanden van de NVM-makelaars aan. Complete lijsten met gegevens over te koop staande woningen uit het NVM-bestand (en andere woningbestanden op internet) werden via haar zoekrobot op de website van El Cheapo geplaatst. Het Haagse Hof had eerder geoordeeld dat dit toegestaan is. Deze uitspraak leidde tot een grote schok onder databank producenten, omdat daarmee databanken nagenoeg onbeschermd zouden zijn.
De Hoge Raad heeft vandaag de uitspraak van het Haagse Hof vernietigd. Volgens haar rusten er nadrukkelijk wel auteurs- en databankrechten op de woningbestanden van NVM. Zoekmachines zoals die van El Cheapo, mogen deze bestanden niet zonder toestemming kopiëren.
Volgens de Hoge Raad heeft het Hof ten onrechte geoordeeld dat de database van NVM op internet niet beschermd is, omdat de NVM-makelaars al een identiek intern bestand aanhouden. Het op internet plaatsen van dat bestand koste volgens het Haagse Hof niet de vereiste `substantiële investering'. Het databestand op internet zou volgens het Hof slechts een `spin-off' van de bestaande databank zijn. De Hoge Raad verwerpt echter deze theorie. Volgens haar maakt het niet uit voor welk doel een database wordt aangewend, deze is altijd beschermd, ongeacht voor welk doel de database wordt gebruikt.
Daarnaast vernietigde de Hoge Raad op 22 maart de uitspraak van het Hof dat de funda niet voor auteursrechtelijke bescherming in aanraking komt. Door dit oordeel zouden alle websites auteurrechtelijke bescherming ontberen, waardoor zij eenvoudig gekopieerd kunnen worden.
De Hoge Raad heeft de zaak verwezen naar het gerechtshof in Amsterdam.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Thalia Luckel, persvoorlichter van de NVM, afdeling Communicatie, Marketing & Onderzoek, tel. 030-6085205, fax 030-6035468, Internet: www.nvm.nl, E-mail: T.Luckel@nvmorg.nl.