Gemeente Leiden

Bezoek Leidse delegatie aan Juigalpa

Van 25 febr. tot 8 maart bracht een Leidse delegatie met vertegenwoordigers van de Hogeschool Leiden, het da Vinci-College en de Stedenband Leiden - Juigalpa een werkbezoek aan zusterstad Juigalpa in Nicaragua. In een vol programma is met scholen, maatschappelijke organisaties en het gemeentebestuur intensief contact geweest en zijn er afspraken gemaakt voor verdere samenwerking. Op een aantal basisscholen zijn nieuwe lokalen, die door Leidse financiële inspanning gebouwd konden worden, feestelijk geopend; op de openbare middelbare school - INACH - kon een vorstelijke cheque voor uitbreiding van de schoolbibliotheek overhandigd worden en een bijscholingsprogramma voor docenten wordt gesponsord.

Daarnaast is enthousiasme en deelname verzekerd voor een fotoproject van leerlingen van het da Vinci-College en de INACH. Joke Aerts, docente aan het da Vinci en lid stedenbandwerkgroep: "Bedoeling van het project is dat leerlingen zelf hun leefwereld in beeld gaan brengen voor elkaar. Met foto's laat je zien wat hetzelfde is en ook wat verschilt. Spaans is voor ons toch een lastige taal, maar foto's kunnen veel zeggen. Daarnaast staat Spaans ook op het rooster van enkele klassen van het da Vinci College. Leuk dat Foto Ad Schotman twee camera's gaf voor leerlingen in Juigalpa. Ze gingen er meteen mee aan de slag op hun sportdag!" Joke vertelt verder onder de indruk geraakt te zijn van de inzet van docenten: "Grote klassen, drie verschillende groepen van 60 - 75 leerlingen per dag les te geven met amper geschikt materiaal tegen een salaris waar je van schrikt; dat verdient ondersteuning vanuit Leiden. Ik ben twee keer terug geweest en hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Ook de persoonlijke aandacht die de docenten daarnaast nog geven aan leerlingen is heel stimulerend en hoopvol om te zien en mee te maken. Natuurlijk gaan we contact houden: tussen leerkrachten maar vooral ook tussen leerlingen van beide scholen".

Jeroen Boggia, coördinator hulpprojecten binnen de stedenband, was voor de derde keer in Juigalpa. Hij kon met eigen ogen zien welke vooruitgang geboekt is: elektriciteit - met sponsorgeld van NUON - was in diverse scholen aangebracht en het stedenbandcomité in Juigalpa is versterkt met directeuren van basisscholen. Bovendien is er een contract gesloten met een nieuwe projectcoördinator (een Juigalpese vrouw) in Juigalpa. Jeroen: "De jarenlange vriendschap tussen Leiden en Juigalpa moet ook praktisch ingevuld worden en daarvoor heb je ter plekke een verantwoordelijke medewerker nodig die ervoor zorgt dat plannen uitgevoerd worden, die de administratie bijhoudt en naar ons de verslaggeving met bonnetjes enzo verzorgt en tegelijkertijd een goede positie in de gemeente heeft om initiatieven op te pikken en mee te helpen prioriteiten te bepalen waarvoor Leiden zich kan inzetten. Het belang van een stedenband voor mij is dat duurzame en concrete samenwerking op kleine schaal, in het licht van de grote derde wereld-problemen waarmee Nicaragua al jaren kampt, een zinvolle druppel op de gloeiende plaat is. Daarom ga ik ook door."

Rianne Peeters, voorzitter van de stedenbandgroep was er voor het eerst. De kennismaking geeft haar een stimulans om in Leiden te werken aan versterking en uitbreiding van de betrokkenheid en inzet voor Juigalpa. "Een van de belangrijkste activiteiten was de ondertekening van het 'Convenio', een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeentes Leiden en Juigalpa, het stedenbandcomité in Juigalpa - waarin ook het ministerie van Onderwijs van Nicaragua is vertegenwoordigd- en de stichting Vriendschapsband Leiden-Juigalpa. Doel van deze overeenkomst is om het niet alleen bij goede bedoelingen te laten, maar jaarlijks samen een programma van activiteiten op te stellen, uit te voeren en te evalueren. De gemeente Juigalpa heeft anders dan de overheid hier, veel minder middelen om haar publieke taken uit te oefenen. Ondersteuning voor het goed besturen van de gemeente wil men graag van

Leiden ontvangen. Ontwikkelen van je samenleving waarvoor je je als overheid, burgers en instellingen gezamenlijk sterk maakt is daar en hier nodig. We kunnen van elkaar leren. In Leiden zijn volop mogelijkheden meer partners bij de stedenband te betrekken: de sportwereld, meer scholen, de vrouwenopvang - noem maar op. In het kader van een gemeentebrede benadering - door de VN een heel nuttig middel genoemd bij armoedebestrijding en internationale samenwerking - kunnen mensen heel praktisch hun steentje bijdragen aan internationale solidariteit.We willen gaan werken met de platformformule zoals ook de stedenband met Buffalo City succesvol doet."

De deelname van de Hogeschool Leiden is in de eerste plaats verkennend geweest. De ervaring die deze brede HBO-instelling heeft op het gebied van onderwijsondersteuning in o.a. Guatemala en Costa Rica lijkt in Juigalpa perspectiefvol. De gesprekken met de regionale Universiteit en de PABO in Juigalpa vormen een eerste begin; nadere invulling gaat over en weer bekeken worden.
Aan het eind van hun werkbezoek heeft de delegatie een Onderwijsconferentie georganiseerd waaraan vertegenwoordigers van het basis-, middelbaar- en hoger onderwijs deelnamen om te inventariseren waaraan men in Juigalpa behoefte heeft, welke oplossingen men daarvoor dacht te vinden en van wie men al hulp krijgt. Er zijn meerdere internationale donororganisaties werkzaam in Juigalpa. De conferentie leverde een aantal concrete aanbevelingen op. Tegelijkertijd was men enthousiast over het bijeen brengen van de verschillende soorten onderwijs, waartussen in de praktijk nog al eens schotten zitten. De algemene behoefte is om meer ruimte te hebben voor op de lokale situatie gerichte onderwijsprogramma's. Nu is er teveel centraal bepaald en leren jongeren te weinig over hun eigen lokale agrarische en economische situatie om daaraan later te kunnen bijdragen. En dat terwijl 50 % van de bevolking jonger is dan 20 jaar! Men sprak ook z'n waardering uit voor de steun die al jaren uit Leiden komt en hoopt dat zowel de materiële als de immateriële samenwerking wordt voortgezet.

Binnenkort komt een uitgebreider verslag van de reis beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen voor informatie terecht bij Carel van Ingen, stadhuis Leiden - tel. 5167029.