ASTMA FONDS

Astma Fonds benadrukt belang goedkeuring Tabakswet

Astma Fonds benadrukt belang goedkeuring Tabakswet bij Eerste Kamerleden
Stekelenburg ontvangt steunbetuigingen van astmapatiënt Nanny Nooijen

Leusden/Tilburg, 25 maart 2002 - Het Tilburgse Eerste Kamerlid Stekelenburg neemt deze ochtend zo'n 1000 steunbetuigingen aan de Tabakswet in ontvangst. De directeur van het Astma Fonds, Jos Zoun doet dat samen met Nanny Nooijen. Zij is astmapatiënt en won in april 2000 het proces voor een rookvrije werkplek tegen werkgever PTT Post in Breda. Het Astma Fonds heeft dit initiatief genomen om het belang van een wettelijke regeling voor een rookvrije werkplek te benadrukken, met name voor mensen met astma en COPD.

Morgen, dinsdag 26 maart, wordt de wijziging van de Tabakswet behandeld in de Eerste Kamer. Als deze wet wordt goedgekeurd, is elke organisatie in Nederland verplicht beleid vast te leggen over roken en de werkplek. Met name voor mensen met astma of COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) is dat erg belangrijk, omdat zij extra last ondervinden van schadelijke rooklucht. Soms zelfs zodanig dat zij ander werk moeten zoeken.

Ontoelaatbaar
Het Astma Fonds heeft in zijn blad Contrastma en via zijn website www.astmafonds.nl opgeroepen steun te betuigen aan deze Tabakswet. Juist voor die mensen waar het Astma Fonds zich voor inzet, is (het recht op) een rookvrije werkplek van uitermate groot belang. Uiteindelijk heeft het Astma Fonds via post en e-mail zo'n 1000 steunbetuigingen ontvangen. Met deze reacties benaderde het Astma Fonds de afgelopen week een aantal Eerste Kamerleden van de vaste Kamercommissie op hun werkplek, om bij hen nog eens het belang van de wet onder de aandacht te brengen. Zij kregen een speciale mailbox overhandigd die de wens van velen symboliseerde: een rookvrije werkplek.

'In zo'n bezoek kun je de kamerleden die morgen uiteindelijk de beslissing nemen, nog eens goed vertellen wat voor overlast met name een Astma- of COPD-patiënt heeft van roken. Ze worden er niet alleen ziek van, maar in zeer veel gevallen wordt hen het werken onmogelijk gemaakt en moeten ze op zoek naar een andere baan. Het Astma Fonds vindt dat ontoelaatbaar en daarom maken we ons hard om de kamerleden duidelijk te maken waarom deze wet moet doorgaan', aldus Jos Zoun, directeur van het Astma Fonds.

///

Noot voor de redactie,