Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
MINISTERIE VWS http://minvws.nl
MinVWS speech stas: opening humanitas
Speech staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport Margo Vliegenthart ter gelegenheid van de opening van het nieuwe hoofdkantoor van Humanitas, op 25 maart in Heerlen.
Meer dan honderd kinderopvangcentra en peuterspeelzalen; 18 gastouderbureaus; een meldpunt dat voor 150 bedrijven de kinderopvang regelt. Cijfers liegen niet: Humanitas is de grootste van Nederland als het gaat om kinderopvang. Het aantal kinderen dat Humanitas onder haar hoede heeft is 25.000.
Maar groot zijn zegt niet alles. Zeker niet omdat Humanitas al één van Nederlands oudste aanbieders is. U heeft lang de tijd gehad om groot te groeien. En dus is het aardig om te kijken naar de groei van Humanitas. Ook die cijfers liegen er niet om: qua groei zit u boven het landelijk gemiddelde. Steeg het aantal kinderopvangplaatsen in Nederland de afgelopen drie jaar met ruim 65 procent, u verdubbelde in dezelfde periode het aantal plaatsen! Een bewijs dat er na al die jaren kinderopvang nog geen sleet op Humanitas zit.
En dat bewijst deze bijeenkomst vandaag ook. We zijn hier om het nieuwe hoofdgebouw te openen. Een modern gebouw dat beantwoord aan de eisen van deze tijd. Het zou in de plaats komen van het oude uit 1994 stammende hoofdkantoor, maar gezien de groei van uw organisatie heeft u beide locaties nu in gebruik. Voor sommigen is Limburg ver weg, of andersom. Dat is nooit te merken geweest aan de actieve deelname van Theo Offermans aan alles wat met de beleidsontwikkeling van de kinderopvang te maken heeft. Overal waar er wat te doen is over kinderopvang, daar verschijnt Theo. Dat heb ik in ieder geval ook persoonlijk in de afgelopen 12 jaar dat ik eerst als kamerlid en later als staatssecretaris met kinderopvang ben bezig geweest.
De grootste en de beste En dat is te merken. Humanitas streeft al sinds jaar en dag naar kwalitatief goede kinderopvang.'We willen de grootste en de beste zijn', is het credo. Humanitas investeert dan ook in de interne opleiding, die leidsters leert om op verantwoorde wijze met kinderen om te gaan. Verder draagt Humanitas pedagogische inzichten hoog in het vaandel. Het is dan ook geen toeval dat juist deze organisatie de Reggio Emilia-methode, waarbij het stimuleren van de creativiteit centraal staat, in Nederland heeft geïntroduceerd. We zijn samen als deelnemers aan een gemengde delegatie van veld en kamerleden ooit in Reggio-Emilia geweest om de werkwijze met kinderen te zien. Uitgangspunt van deze methode is dat kinderen vanaf hun geboorte 100 talen tot hun beschikking hebben. Daarmee wordt bedoeld dat ze zich niet alleen in woord en gebaar kunnen uitdrukken, maar ook met muziek, beweging, dans, toneel en vele andere creatieve uitingen. Al deze talen kun je ontwikkelen. Dat was heel inspirerend om te zien. Je kunt zien hoe door het stimuleren van al die vermogens van kinderen zij zich heel sterk ontwikkelen. Ook de ouderbetrokkenheid bij de kinderen in de centra is een belangrijk aspect. Het is in ieder geval een sterk pedagogisch concept dat invulling geeft aan kwalitatief goede kinderopvang. Het is niet verwonderlijk dat deze Reggio-Emilia methode in vele kinderopvangcentra wordt gebruikt, zij het dat we het wel een beetje op z'n nederlands doen en misschien wat minder extreem theoretisch opgezet dan wat we daar hebben gezien.
Kwaliteit is belangrijk Net zoals Humanitas streeft naar goede opvang binnen de eigen gelederen, hecht ik aan kwaliteit binnen de hele kinderopvang. De heftige discussie die losgebarsten is naar aanleiding van de inaugurele rede van prof Riksen-Walraven is niet slecht. Het is goed om stil te staan bij de kwaliteit van de kinderopvang, want die is van cruciaal belang voor een goede en gezonde ontwikkeling van kinderen. En kwaliteit krijg je niet vanzelf. Het gaat daarbij om de opleiding en de kwaliteit van het personeel in de kinderopvang, het gaat om groepsgroottes en ruimtelijke voorzieningen, want voldoende aandacht en ruimte is voor de ontwikkeling van kinderen heel belangrijk, het gaat ook om ouderbetrokkenheid, om vastlegging van het pedagogische beleid. De voorwaarden die je stelt bij jonge baby's zijn vanzelfsprekend anders en strenger dan bij oudere kinderen. In Nederland staat het vraagstuk van kwaliteit gelukkig al langer op de agenda. De sector heeft de afgelopen jaren daar veel in geinvesteerd. Het is dus niet voor niets dat we in het huidige beleid, maar óók straks onder de Wet Basisvoorziening Kinderopvang hameren op de kwaliteit van de opvang. In de WBK worden uniforme kwaliteitseisen vastgelegd. Uitgangspunt en toetssteen voor de kwaliteit is dat de opvang altijd gericht is op een goede en gezonde ontwikkeling van het kind. Kwaliteit is één van de pijlers van de nieuwe wet, met een betere organisatie van het toezicht op de kwaliteit. De andere peilers zijn vergroting van de invloed van ouders, naast toegankelijkheid en beschikbaarheid van kinderopvang.
Gastouderopvang Terug naar Humanitas, waar daarom zijn we tenslotte hier. Humanitas heeft de afgelopen jaren ingezet op twee manieren van kinderopvang. Naast centrale opvang van kinderen heeft u ook van alles gedaan om gastouderopvang van de grond te tillen. Dat is uniek binnen de Nederlandse kinderopvang. Met name in landelijke gebieden bleek deze kinderopvang in de huiskamer een aanwinst. Ik waardeer deze inspanningen zeer, niet in de laatste plaats omdat het moeilijk te regelen is, en niet de grootste winstmarge biedt. Maar u dacht kennelijk bovenal aan de ouders! Ik vind het dan ook aardig om u hier te kunnen meedelen dat uit de meest recente cijfers blijkt dat vorig jaar, in tegenstelling tot de jaren ervoor, het aantal plaatsen in de gastouderopvang is gestegen. Een opsteker!
U bent ook nooit vies geweest van noviteiten. De wereld was te klein toen u 17 jaar terug bedrijfsopvang introduceerde. Kinderopvang was voor mensen achterstandsituaties, en niet iets voor bedrijven. Dat kreeg u althans te horen van collega's. Dezelfde mensen die later vruchten plukten van bedrijfsopvang. Het kan verkeren.....
Ook probeert u allianties met partners uit andere sectoren aan te gaan. Ik denk aan de combinatie van naschoolse opvang en sport. Ik juich dergelijke initiatieven van harte toe. Omdat het goed is voor de kinderopvang, maar ook voor die partners. Neem het samenwerken van kinderopvang binnen sportverenigingen. Dit lijkt veelbelovend. Het mes snijdt er namelijk aan twee, of eigenlijk drie kanten. De kinderopvang kan een gevarieerd activiteitenpakket aanbieden en wellicht beschikken over de ruimten van de sportclub. Hiervan profiteren ouders die naar een opvangplaats op zoek zijn. De kinderen zijn eveneens gebaat omdat ze hun hobby sporten - kunnen uitoefenen. En de derde gelukkige is de sportclub, die de kans krijg om zijn eigen sport populair te maken bij een grote groep jongeren. Dus iedereen wint in zo'n situatie! Voor kinderopvangaanbod binnen sportverenigingen geldt wel dat aan de huidige kwaliteitseisen en straks aan die van de WBK moeten voldoen.
Dergelijke nieuwe vormen en invullingen van kinderopvang zullen de toekomst van de opvang bepalen. Daar ben ik van overtuigd. Ik ga er van uit dat Humanitas hierbij de komende jaren zijn steentje zal bijdragen. Ik hoop, en weet eigenlijk wel zeker dat in de kantoortuinen van dit nieuwe gebouw heel wat nieuwe ideeën zullen bloeien.
(vervolgens de opening, samen met 3-jarig meisje Nikki Bekkering)
-0-0-0-0-
26 mrt 02 08:53