Language: NL Ministerie van Buitenlandse zaken België

Category: Communiqué Date: 22/03/02

Reflectiedagen over de Belgische diplomatie, 25-27 maart 2002

Op initiatief van Louis Michel, Vice Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken, komen de ambassadeurs, consuls-generaal en permanente vertegenwoordigers van België in het buitenland van 25 tot 27 maart samen in Brussel om met hem en met het Departement van gedachten te wisselen over de opdrachten van de Belgische diplomatie, zijn methoden en instrumenten. Tevens zal het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie geëvalueerd worden.

Gezien het groeiende belang van de consulaire vraagpunten en de dienstverlening aan de burger, zullen de Belgische consuls die parallel bijeenkomen, ook betrokken worden bij de reflectiedagen.

De dag van 25 maart zal gewijd worden aan de opdrachten van de Belgische diplomatie. Na een inleiding door Minister Michel zullen de factoren die de diplomatie doen evolueren onderzocht worden: evolutie zowel wat betreft de context waarin de diplomatie opereert (federalisme, Europese integratie en globalisering) als wat de vorm zelf van diplomatie betreft (groeiend belang van multilaterale, preventieve, publieke, ethische, thematische diplomatie). Mevr Annemie Neyts, Minister, toegevoegd aan de Minister van Buitenlandse Zaken, zal het debat over de notie "Belgisch belang"; en over de prioriteitsbepaling inleiden. Ze zal eveneens de problematiek van de plaats van de vrouw in de buitenlandse loopbanen bespreken. Een ontwerp van "mission statement" voor het Departement zal uitgewerkt worden in functie van het resultaat van deze discussies.

Op 26 maart zullen de deelnemers, na een inleiding van Minister Michel, de methodes en instrumenten bespreken die nodig zijn om de opdrachten te verwezenlijken die de dag voordien geïdentificeerd werden. Zowel de personeels -, als de financiële en logistieke aspecten zullen hierbij aan bod komen rond de vraag: hoe op een optimale wijze de middelen en het interne en externe netwerk waarover de Belgische diplomatie beschikt, gebruiken ?

De pers wordt op dinsdag 26 maart om 16.30 u. uitgenodigd op de voorstelling door Minister Michel van de conclusies van de twee eerste dagen. (Afspraak pers om 16.00 u. Egmontpaleis, ingang Kleine Zavel).

Op woensdag 27 maart zal Minister Michel de laatste zitting inleiden die gewijd is aan de lering die getrokken kan worden uit de functionering van het Departement en de diplomatieke posten tijdens het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU.