LTO Nederland

Gevaar voor gezondheid drinkende koeien in de wei

Sanering honderden riooloverstorten, overheden hebben lak aan afspraken

Maandag 25 maart 2002 - De meeste gemeenten en waterschappen hebben lak aan afspraken, die ze anderhalf jaar geleden hebben gemaakt over de sanering van risicovolle riooloverstorten. Voordat de koeien dit voorjaar naar buiten gaan zouden alle mogelijk gevaarlijke overstorten gesaneerd zijn. In elk geval moesten tijdelijke maatregelen worden getroffen, maar in veel gevallen is ook dat niet gebeurd. Dit blijkt uit een inventarisatie van staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat).
LTO-Nederland noemt de stand van zaken schandalig en onacceptabel, te meer daar veehouders wel hard worden aangepakt als ze niet zorgvuldig met het milieu omgaan. 'Het lijkt werkelijk nergens op', zegt voorzitter Siem-Jan Schenk van de vakgroep LTO Rundveehouderij in het vakblad OOGST. Hij vindt het verkeerd, dat gemeenten pas actie nemen als de boeren in verweer komen. 'De gemeenten hebben zelf een morele verantwoordelijkheid', aldus Schenk. In een brief aan de Tweede Kamer, die komende woensdag over dit onderwerp debatteert, dringt LTO er op aan de druk op nalatige gemeenten op te voeren. Een overstort is een soort veiligheidsklep van rioolsystemen. Als bij extreme regenval de afvoercapaciteit van het riool onvoldoende is, gaan in het buitengebied kleppen van overstorten open om verstopping en overstroming elders te voorkomen. Ondanks de afspraken, die bewindslieden van VROM (milieu), LNV (landbouw) en Verkeer en Waterstaat en de gemeenten, provincies en waterschappen met de landbouworganisaties hebben gemaakt, laten veel overheden het er bij zitten. De inventarisatie van staatssecretaris De Vries wijst uit, dat voor bijna de helft van de vijfhonderd risicovolle overstorten nog steeds niets is geregeld. Als het zo doorgaat, is volgens LTO het probleem in 2005 nóg niet definitief opgelost, terwijl alle betrokken partijen dit met elkaar overeen zijn gekomen.
LTO-Nederland wil bovendien dat er een fonds komt voor getroffen veehouders, wier veestapel door de riooloverstorten problemen met de gezondheid heeft gekregen. Voorts pleit LTO er voor nieuwe overstorten niet meer te situeren in sloten, die tot de huiskavels van veehouderijbedrijven behoren. Ook moet materiaal dat vrijkomt bij het baggeren of het jaarlijkse slootonderhoud niet meer op landbouwpercelen worden verwerkt, maar in de berm. Zo nodig moet het worden afgevoerd.
In 2000 is ook een commissie Diergezondheid en Waterkwaliteit benoemd, die moest adviseren over de oplossing van achttien conflicten tussen veehouders en overheden over overstorten. Voorzitter van deze commissie is Jan van Dijk, oud-gedeputeerde van de provincie Groningen. In een voortgangsrapportage hekelde ook hij onlangs de inzet van zowel de waterschappen als de gemeenten. Waterschappen hebben in een aantal gevallen de vergunningverlening en de handhaving ervan niet goed geregeld. En gemeenten reageren 'zeer nalatig' op noodkreten van veehouders, wier vee ziek is geworden door de overstorten.
LTO noemt de aanpak van knelgevallen door de commissie consciëntieus, maar is verontwaardigd over de houding van betrokken partijen. 'Het is bedroevend te moeten constateren dat waterschappen en gemeenten bij verschillende zaken verstek hebben laten gaan', schrijft LTO aan de Tweede Kamer. In enkele gevallen had het waterschap de kwestie wel aangekaart, maar was bij de behandeling ervan alleen de betrokken veehouder aanwezig. De kans dat de commissie Van Dijk succes boekt hangt vooral af van de vraag, of overheden werkelijk willen meewerken. Gemeenten reageren over het algemeen zeer formeel juridisch, omdat ze bang zijn voor schadeclaims.

Nadere informatie: Marc Jansen (tel. 070-3382742) en Siem Jan Schenk (tel. 06-26248041)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)