Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 19/03/2002


---

Themadag over ethiek in de informatiesamenleving

VU-podium en de Faculteit der Godgeleerdheid organiseren zaterdag 23 maart een themadag over ethiek in de informatiesamenleving. Onder andere reclame, voorlichting, kinderen en privacy op internet en de kwestie van journalistiek en culturele achtergrond komen aan bod in panel- en publieksdiscussies. Prof. dr. Cees J. Hamelink, hoogleraar Communicatie en Media aan de theologiefaculteit, is dagvoorzitter.

Mensen hebben altijd al informatie verzameld, bewerkt, geplagieerd, gestolen of vervalst, maar nieuwe technologische ontwikkelingen hebben de schaal waarop dit gebeurt enorm vergroot. Daarom vragen oude problemen, zoals misleiden, bedriegen en het misbruiken van persoonlijke gegevens om nieuwe oplossingen. Bovendien zet de informatiesamenleving ook nieuwe kwesties op de morele agenda. Welke morele normen zijn van toepassing? Is een nieuwe ethiek nodig voor de informatiesamenleving of zijn de bestaande normen en regels voldoende?

De themadag is onderverdeeld in vier onderwerpen voor gesprekken met panels en publiek.


- Feit en fictie in internationaal nieuws. Onder andere over moraal en manipulatie tijdens de Golfoorlog, de conflicten op de Balkan en de strijd tegen terrorisme. Met Leonard Ornstein van Vrij Nederland. Voorzitter is prof. mr. Erik Jurgens (onder andere voormalig voorzitter van de NOS en emeritus hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de VU).


- Morele dilemma´s in de voorlichting. Onder leiding van Noortje van Oostveen. Met Suzanna Baart, voorlichtster bij de Tweede Kamer-fractie van de PvdA, Annemarie Stordiau, directeur Communicatie bij het Ministerie Van Justitie, Julienne Straatman van Straatman Consultancy, en Paul Stamsnijder van Bikker Euro RSCG.


- Kinderen, Televisie en Internet: bescherming gewenst? Kindersites bieden aantrekkelijke mogelijkheden om marktgegevens te verzamelen. Aan kinderen wordt van alles gevraagd zodat adverteerders hun websites aan de wensen van kinderen kunnen aanpassen. CDA-kamerlid drs. mr. Joop Wijn en internetjournalist Herbert Blankesteijn discussiëren onder leiding van prof.dr. Patti Valkenburg, hoogleraar kind en media aan de UvA, over de vraag of er regels nodig zijn om de online-privacy van kinderen te beschermen.


- Journalistiek en culturele achtergrond. Wint de culturele, etnische, godsdienstige achtergrond het van de professionele ethiek? Met Usha Marhe (journaliste, docente journalistiek Academie Tilburg), Samira Abbos (programmamaakster, Migranten TV), Chris Janse (Reformatorisch Dagblad), Rachida Azough (de Volkskrant), Frank Renout (Algemeen Dagblad) en Habtom Yohannes (freelance journalist).